I PSI VOLE KUPANJE U MORU

I PSI VOLE KUPANJE U MORU

593
0
Podijeli

Počele su vrućine, a kupanje u moru prija i psima. Postali su redovni „gosti” na plažama, tik uz bebe, djecu, odrasle.

Dok vlasnici žele da osvježe svoje ljubimce i sa njima se igraju u moru, sa druge strane negoduju oni koji ne žele da uz njih plivaju.
Psi na plažama i u moru uobičajena su pojava i na većini plaža u Herceg Novom, jer ne postoje propisi – kazne kojima će vlasnici biti sankcionisani ukoliko ih „izvedu na kupanje”. Takođe, ne postoje ni vremenske odrednice kojima bi se kupanje pasa u moru „ograničilo” na određeni termin, kada na plaži nema kupača. Još jedan od problema je što vlasnici mahom pse dovode bez povoca, zaštitne korpe, ali i „rekvizita” za sakupljanje „izlučevina”.
„Ne postoje neke kazne, niti novčane niti bilo kakve druge, jednostavno je na savjesti onoga ko ima psa, da li će ga i kada dovesti na plažu. Sa druge strane, ulaz životinjama na plažu mogu da zabrane jedino zakupci „kućnim redom” na kupalištu, koji su obavezni da na ulazu na kupalište istaknu tablu šta je sve dozvoljeno, a šta ne”, pojašnjava načelnik Komunalne policije Zoran Bijelić.
Većina pasa na plažama se ponaša kao i djeca – uglavnom nekontrolisano, jer djecu, donekle, „zauzdaju” roditelji. Tako je nerijedak slučaj da četvoronžni ljubimci obave nuždu na tuđem šugamanu, pored nečije ležaljke, ili da (po)trče za dječijim igračkama – lopticama, šlaufima i slično, a onda nastaje orkestrirana graja.
Česti su slučajevi i da vlasnici nemaju baš „socijalizovane” pse, koji non stop laju ili reže, i ukoliko im se približi neko koga ne poznaju – ne prezaju ni da ugrizu. Ovakvi psi svakako nisu za mjesta masovnog okupljanja i trebalo bi ih držati podalje – no, i to je na savjesti vlasnika.
Nerijedak su slučaj i vlasnici koji su svoje pse toliko „razmazili” da im je svaka javna površina, pa čak i plaža, samo „pseća livada” na kojoj će da mu treniraju reflekse, igrajući se lopticom, bez obzira prema ostalim kupačima.
Činjenica je da većina pasa voli vodu i kupanje u moru, ali „ne trpi” sunce, pa bi ih trebalo voditi na plažu prije 9 ujutro, ili nakon 19 h. Tako savjetuju stručnjaci, no ima li ko da ih posluša ?

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code