IAN WHITTING: VELIKA BRITANIJA JE 100% UZ CRNU GORU NA NJENOM PUTU...

IAN WHITTING: VELIKA BRITANIJA JE 100% UZ CRNU GORU NA NJENOM PUTU EVROATLANSKIH INTEGRACIJA

90
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori, Ian Whitting, koji je učestvovao na seminaru o integracijama Crne Gore u NATO, za javne službenike i odbornike u Herceg Novom, ustvrdio je:

– Velika Britanija je 100 posto uz Crnu Goru na njenom putu za evroatlanske integracije, što podrazumjeva članstvo u NATO i u EU. Ako ste odlučili da poštujete vrijednosti evroatlasnkog saveza, oni su u potpunosti u skladu sa našom politikom, jer želimo da vidimo bezbjedne propsperitetne i demokratske zemlje Zapadnog Balkana -kazao je ambasador Whitting.
Na pitanje koliko je Crna Gora spremna da se priključi NATO integracijama, on se, ipkak, ogradio diplomatskim odgovorom:
– Kada dobijemo odluku Ministarsog Savjeta Nato-a, u decembru znaćemo da li je spremna.
Crna Gora je, ipak značajno napredovala u reformi obavještajno bezbjedosnih službi i sistema odbrane, ostaje još da poradi na povećanju podrške javnosti, otuda i ovakvi skupovi u svim opštinama, kazao je predavač pukovnik mehmedin Tahirović, autor priručnika „Integracija Crne Gore u NATO”.
– Nastojim da sa našim partnerima, članicama Nato-a, njihovim diplomatskim predstavnicima, ekspertima, iznađemo najbolja rješenja i otvorimo dijalog sa građanima od MZ do akademske zajednice, kako bismo dali sve argumente zašto Crna Gora treba da postane članica NATO-a -kazao je Tahirović.
Protivnicima integracija i zagovornicima neutralnosti Tahirović je poručio da je neutralnost utopistički projekat i da on nema utemeljenje u savremenim uslovima:
– U teoretskom smsilu zato što je to prevaziđen, tradicionalni koncept, koji je nekada imao svoj smisao i težinu. Danas u procesu globalizacije međunarodne organizacije imaju vrlo važnu ulogu. Nato sistem kolektivne bezbjendosti daje upravo malim državama ono što nemaju. One imaju male kapacitete, a nemaju dovoljno novca da se nose sa savremenim izazovima. Ne mogu da se nose sa potrebnom finansiranja određenih projekata koji podrazumjevaju odgvor na berzbjednosni izazov. Prevaziđen je takođe u međunarodnoj zajednici i koncept uskih saveza – kaže Tahirovič.
On tvrdi da NATO donosi koncept koji se sprovodi na regionalnim osnovama i koji podarzumjeva korišćenje regioanlnih kapaciteta. Bezbjendnosna saradnja u regionu je po njemu preduslov za sve druge projkete:
– Ko je lud da daje novce za nešto što će mu sjutra propasti. To neće raditi ni Crna Gora. Sa negativnim iskustvom iz prošlosti, gubitkom državnosti, pa je povratiti nakon 88 godina, Crna Gora će naći mehanizam kako da tu državnost očuva. Jedini pravi garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore je NATO. On je ključni, ostali dolaze naknadno – uvjeren je Tahirović.
Na seminaru je učestvovalo 40-tak službenika, javnih funkcionera i odbornika Herceg Novog. Pored pripadnika vladajuće koalicije (DPS-Izbor) savjetovanju su prisustvavovali iz opozicionih partija SDP i PZP.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code