Igalo: Seminar o standardizaciji i sistemu menadžmenta

Igalo: Seminar o standardizaciji i sistemu menadžmenta

1613
5
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_Institut_2O smjernicama za uvođenje sistema menadžmenta kvalitetom, prelasku sa postojećih, koji su važili do 2015, na novi sistem menadžmenta, kroz set korisnih predavanja, bilo je riječi na seminaru u Institutu Igalo.

Skup o standardizaciji i sistemu menadžmenta kvalitetom – MEST EN ISO 9001-2016, organizovala je Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Mašinskim fakultetom Podgorica i Institutom za standardizaciju Crne Gore.

Picerija i restoran

Gostujući u studiju Radija Jadran, prof emeritus dr Milan Perović sa Mašinskog fakulteta iz Podgorice istakao je da promjena u sistemu menadžmenta kvalitetom ISO 9001 donosi nove promjene koje se održavaju na nove pristupe u sistem upravljanja organizacijom:

milan perovic miodrag perovic“Promjene se sastoje u napretku sistema menadžmenta. Nije to više samo sistem menadžmenta kvalitetom, već kvalitet menadžmenta. Uvodi neke nove stvari koje se ogledaju u kontekstu u kojem organizacija funkcioniše, koji je ili unutrašnji ili spoljni – ambijent ili državni ili međunarodni. Drugo što donosi novi standard je razmišljanje na bazi rizika. Uvodi se rizik kao važan elemenat upravljanja uopšte. Povezuje se serija standarda 9000 sa serijom standarda 31000 koja je izašla prije par godina i odnosi se na menadžment rizikom”, pojasnio je prof Perović.

Ove novine donose i preventivu kao način upravljanja – ne čeka se da se nešto desi, nego se kroz procjenu rizika razmišlja preventivno šta može da se desi i u skladu sa tim se djeluje.

Institut za standardizaciju Crne Gore ima obavezu da kao nacionalna institucija za standardizaciju preuzima evropske i međunarodne standarde u procesima standardizacije sa Evropom, istakao je direktor Instituta, mr Miodrag Perović. Crna Gora ima obavezu da postane punopravni član evropskih institucija za standardizaciju, prilikom čega moramo ispuniti jedan od uslova – a to je preuzimanje 80% evropskih standarda, a ostatak nakon prijema Crne Gore u Evropsku uniju navodi Perović:

“Trenutno Institut raspolaže sa 14,5 hiljada nacionalnih standarda, a to predstavlja oko 60% od ukupnog broja koje smo u obavezi da preuzmemo prije aplikacije za punopravno članstvo. Evropske institucije za standardizaciju imaju trenutno nešto više od 22 hiljade evropskih standarda, sa tendencijom da do trenutka naše aplikacije imaju 25 ili 26 hiljada”, pojasnio je Perović.

On je dodao da na nivou jedne godine evropske institucije za standardizaciju donesu negdje preko dvije hiljade standarda.

jelena jovanovicDoc dr Jelena Jovanović iz Centra za kvalitet na Mašinskom fakultetu u Podgorici naglasila je da u Crnoj Gori postoji oko 200 organizacija sa standardom ISO :

“Ukazali smo danas na značaj ovog standarda, na izmjene koje je standard donio a to je da svi budući standardi sistema menadžmenta će biti bazirani na tom aneksu SL i imaće istu strukturu, tako da organizacije koje žele da implementiraju više od jednog, imaće lakšu mogućnost da to urade”, kazala je Jovanović.

matija dautovicRukovodilac projekata u EBRD, Matija Dautović naveo je da je EBRD predstavila danas program podrške malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori, kojim je podržano 650 preduzeća za unapređenje poslovanja:

“Ideja projekta je da iz oblasti standarda, marketinga, strategije, informacionih tehnologija, pronađe firme i konsultante koje će da im pomognu da unaprijede poslovanje. EBRD tu subvencionira oko 50% neto iznosa projekta, odnosno do 10 hiljada eura”, istakao je Dautović.

danilo radomanPredsjednik Odbora za kvalitet u Privrednoj komori Crne Gore, mr Danilo Radoman istakao je da je seminar namijenjen prvenstveno organizacijama koje imaju implementiran i sertifikovan sistem menadžmenta kvalitetom, organizacijama koje se sada nalaze u fazi implementacije i organizacijama koje tek namjeravaju da započnu sa ovim važnim i nezaobilaznim procesom.

“Cilj seminara je da se dobiju sve potrebne informacije o procesu implementacije i sertifikacije sistema menadžemnta kvalitetom, shodno ISO 90001 standardu, zatim upoznavanje sa uslugama koje pruža Savjetodavno tijelo PKCG, te mogućim problemima na koje se može naići kad se ugovaraju usluge obuke, konsaltinga ili sertifikacije kao i na koji se načim može ostvariti finansijska podrška nakon okončanog projekta kako bi se smanjili troškovi po ovom osnovu”, naveo je Radoman.

Skup je podržala je Opština Herceg Novi, do sada je organiziovan u Bijelom Polju i Baru, a predstoji u Pljevljima i Podgorici.

5 Komentari

 1. Penzioner,vidiš,niko od mladih nema komentara,jer nemaju pojma o ovome,samo znaju da politiku mlate nezadovoljni svojom nezaposlenošću,jer zaposleni nemaju vremena da dangube po partijama i smetaju predpenzionerima u ostvarivanju svojih ličnih naknadnih ambicija.QMS nikoga ne interesuje,jer je to sistem kvaliteta đe nema politike,a mora se poštovati svaki propis i urediti svaka oblast.Moraće svi na sreću svih da poštuje.
  0  0
 2. Centar za kvalitet Mašinskog fakulteta u Podgorici je jedna od vodećih organizacija u regionu u području Sistemom menadžmenta kvalitetom. Već 20 godina organizuju internacionalni seminar o sistemu kvaliteta u hotelu “Palmi” u Tivtu. To je nezabilježeni rekord u regionu.
  Sada pitanje: Zašto Skupština opštine Herceg Novi za konsultante po pitanju uvođenja Sistema menadžmenta kvalitetom nije izabrala renomiranu ustanovu iz Podgorice, nego dosta inferiorniju organizaciju koja posluje u sklopu FNP-a u Beogradu? Mogao bi Radio Jadran da nam pokuša dati informaciju.
  0  0

Ostavite komentar

*

code