II DIO: NESTANAK NEPROCJENJIVOG BLAGA IZ MUZEJA ŠTUMBERGERA

II DIO: NESTANAK NEPROCJENJIVOG BLAGA IZ MUZEJA ŠTUMBERGERA

186
0
Podijeli

Muzejska zbrika Štumbergera popisana je 1987. godine. Popisom je tada ustanovljeno da postoji 447 predmeta i 654 knjige, ali takva inventarska knjiga nikad nije dostavljena Muzeju i Galeriji, tvrdi bivši direktor ove ustanove (od avgusta 2000. do 1. marta 2012. godine), Đorđe Ćapin.

Ponovni popis bio je 1999. godine, kada se i desila pljačka muzeja, vjerovatno tokom bombardovanja, pokazao je da nedostaje 144 predmeta, i to ne bilo kojih, već onih koji imaju tržišnu vrijednost: makete brodova, odlikovanja, oružije… Prema onome što se u medijima pisalo nestale su, najvrijednije knjige: Enciklopedija Britanika iz 1788. godine, familijarna engleska Biblija iz 1548, Napoleonov Kodeks iz 1806, Astronomija i osnovi geometrije iz 1604. godine.
Međutim, Đorđe Ćapin kaže da oni to nisu mogli utvrditi, jer nisu imali inventarsku knjigu ili spisak kompletne zbirke. Inventarska knjiga sa svim predmetima postoji, ali se ne zna gdje, jer njima nikada nije predata.
Ponovo je u julu 2000. godine rađen popis, koji je sve potvrdio iz prethodne godine. Odnosno pokazao je da nedostaje 206 predmeta i 8 knjiga. Tako da je polovina zbrike nestala prije 2000. Godine – tvrdi Ćapin.
– Niko nije bio zainteresovan za zbirku, postoje dokumenti da sam se obraćao svim relevantnim institucijama kulture, kao i resornom ministarstvu, ali svi su izbjegavali odgovornost pravdajući se nedostatkom sredstava i plana šta raditi sa zbirkom. MZ Baošići je svojim sredstvima finansirala popravku krova na zgradi, 2005. godine, a godinu kasnije opredjeljenih 10.000 eura iz budžeta opštine utrošeno je na rekonstrukciju zgrade. Ali sredstva su direktno uplaćena na ime toga koje to i radio – priča Ćapin.
Popis je ponovo rađen kada se zbrika iz zgrade selila u dvije prostorije MZ, a onda ponovo kad je to što je od nje ostalo premješeno u samo jednu sobu, jer je druga izdata navodno penzionerima.

Picerija i restoran

SREDSTVA MINISTARSTVA ZA KONZERVACIJU PREDMETA UTROŠENA NA PLAĆANJE DOPRINOSA

Resorno Ministarstvo pretprošle godine obezbijedilo je 1.000 eura za projekat konzervacije preostalih predmeta iz Muzeja Štumbergera. Međutim:
– Sredstva su uplaćena na račun, ali tokom krize vlasti – blokade opštine i svih ustanova i preduzeća, zbog neplaćenih doprinosa, to je usmjereno u korist državnog budžeta. Opština je bila dužna da ta sredstva nadoknadi, ali oni to nisu htjeli – kaže Ćapin.
On pretpostavlja da sad može imati oko 200 do 250 eksponata i da od 2007. godine, popisa nije bilo. Sve je zaključano i zapečaćeno u jednoj prostoriji MZ Baošići.
– U ovom trenutku treba vratiti Muzej u zakonske okvire, to je prvo i osnovno i u nadležnosti SO Herceg Novi. Zatim treba regulisati pravni status Muzeja Štumbergera, što po novom Zakonu o kulturi predviđa izradu elaborata.
Elaborat reorganizacije za JU Muzej i Galerija nije obuhvatio muzej Štumbergera, a usvojila ga je SO 2012. godine sa potpisom Vladimira Žutkovića, jer sa mojim potpisom, kao odgovornog lica tada ne bi prošao – rekao je Ćapin. Takođe, svi preostali predmeti zahtjevaju konzervaciju kako bi se spasilo, što se spasiti može.

VRATITI POKRADENO-NAJVRJEDNIJE ŠTO JE MUZEJ IMAO

Ipak, najvažnije je ono što je možda i nemoguće, a to je da se vrate svi eksponati koji su pokradeni, jer je to jedino što bi se moglo izložiti, smatra naš sagovornik.
– Ovo što sada postoji, sve i da se konzervira i uredi je bruka za grad, jer je sramota izložiti ostatke.
Od 2000. do 2012. godine, krađa u Muzeju u Bošićima nije bilo, tvrdi Ćapin i time demantuje medijske napise, koji se sporadično pojavljuju, da je za vrijeme dok je on obavljao funkciju direktora nestalo dijelova zbirke.
– Navodno su nestale dvije amfore, ali to nije sigurno zato što mi nemamo prethodni popis eksponata, a sumnja postoji da su one nestale iz neobezbjeđene zgrade, koja je imala rupu na krovu.
Povremeni napisi u pojedinim medijima koji se objavljuju godinama, pokazuju tendenciju pisanje neistina o muzeju Štumberger i to mora da je u funkciji nekoga, onih kod koga su predmeti.
Da bi se što više zamaglila čitava situacija, da se nikakva odgovornost ne utvrdi i da bi ovi koji su to pokrali mogli i dalje da eksponate drže u svom posjedu ili pare od prodaje eksponata – tvrdi Ćapin.
Sve što je utvrđeno da nedostaje po fotografijama koje su iz opštine dobili 2005. godine, objavljeno je na internetu, na engleskom i našem jeziku, kako bi bilo gdje u svijetu predmeti bili prepoznati i vraćeni u Muzej Štumbergera u Baošićima.
Na linku se nalaze fotografije eksponata koji nedostaju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code