Imovina i novac AD Novi Prvoborac prenijeta na Britanska Djevičanska ostrva

Imovina i novac AD Novi Prvoborac prenijeta na Britanska Djevičanska ostrva

5
Podijeli

Nekada crnogorski građevinski gigant firma „Prvoborac“, odnosno AD Novi Prvoborac, nakon mnogo turbulencija, propadanja, stečaja, sudskih procesa, više nema imovinu ni novca u Herceg Novom.
Nakon što je Osnovni sud izvršio uvid u četiri mjenice po 100 000 eura, kojima je izvršni direktor, Ilija Vukelić pokušao da prebaci sredstva AD „Novi Prvoborac“ većinskom vlasniku firmi Mellie Investments sa Britanskih Djevičanskih ostrva, blokiran je račun AD „Novi Prvoborac“. Na to se odlučio Osnovni sud da bi spriječio izigravanje potraživanja radnika ustvrdio je punomoćnik bivših radnika, advokat Jovan Pejović.
On je novinarima kazao da je Vukelić već na istu firmu prenio nekretnine od preko 173 hiljade kvadrata zemlje i 10.000 kvadrata objekata putem “prebijanja” dijela duga prijavljenog u stečaju.
Pejović je podsjetio da u Planu reorganizacije firme piše da se većinski vlasnik namiruje poslije svih povjerilaca.
Radnici Novog Prvoborca su 2008. godine nezakonito dobili otkaze. Da je tako piotvrdili su Osnovni, pa Viši i Vrhovni sud Crne Gore, koji su poništili takva rješenja. Radnici već devet godina pokušavaju da dobiju zaostala dugovanja. Dio im je nakon sudske odluke, lani isplaćen, a sada bi trebalo da dobiju još oko 170 hiljada eura za prekovremeni rad i pripadajuće kamate.
Država Crna Gora je vlasnik 23 odsto akcija Novog Prvoborca, a njen predstavnik u Odboru direktora glasao je te sve odluke, čak i one koje idu na štetu države, ukazao je pravni zastupnik radnika Ranko Martinović.
Bivši sindikalci, Puniša Koprivica, Mirko Kočanović, Zahid Hodžić i Radoje Laban, istakli su da im je država na putu do pravde samo odmogla. Imovina koja je na ime “prebijanja duga” prebačena firmi Mellie Investments sa Britanskih Djevičanskih ostrva procijenjena na oko 950 hiljada eura, a samo objekti čija je površina oko 10 hiljada kvadrata, među kojima su bivši Samački hotel u Meljinama, upravna zgrada, radionice i drugi objekti vrijede preko milion eura.
Čitav slučaj je sada kod Osnovog državnog tužiovca u Herceg Novom, državnog i specijalnog tužioca.

5 Komentari

    • pok, VOJISLAV ADJANSKI je jedan od rijetkih direktora koji je postovao radnike i trudio se da im sve da sto je u njegovoj moci.Ucinio je mnogo a njegov jedini gust je bila kojan casica a ovima LUPEZIMA koji milion.

      12
  1. buon giorno ,e lopovske li drzave poznate po sloganu,, casti obraza i postenja,, ovakva nam je svaka stvar, Sad lijepo da je normalnog tuzilastva suda i drzave doticnom gospodinu ,,oduzeti svu pokretnu i nepokretnu imovinu njemu i familiji dok ne dokazu porijeklo itd i dok ne vrate ukradene ..pare ,.CG drma sindrom Svetozar Marovic i u CG ih ima masa

    25
    1

Ostavite komentar

*

code