In memoriam: Dragoljub Dragan Živojinović prijatelj Herceg Novog

In memoriam: Dragoljub Dragan Živojinović prijatelj Herceg Novog

1021
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Dragoljub_Zivojinovic
Foto: Wikipedia

Veliki istoričar, svjetskog ugleda, sjajan poznavalac istorijskih prilika 20. vijeka, član Srpske akademije nauka i umjetnosti , Draguljub Dragan Živojinović, umro je u 82. godni života i sahranjen prije dva dana u Beogradu.
Nakon završenih studija u Beogradu, na Filozofskom fakultetu, Živojinović postdiplomske studije završio u Americi, na univerzitetu Pensilvanija, 1963, a potom i doktorirao 1966 i završio i postdoktorske studije na univerzitetu Harvard.
Predavao je na Filozofskom fakultetu od 1979. godine. Bio je član Organizacije američkih istoričara i Evropskog udruženja za američke studije. Uređivao je časopis “Hrišćanska misao“. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada i priznanja.
Živojinović je mnoga ljeta provodio u Herceg Novom, u maloj, skromnoj kući, kakav je i sam bio, na Savini, iznad nekadašnje meteorološke stanice, sa njegovom suprugom, takođe univerzitetskim profesorom, Jasnom Živojinović.
Bio je prijatelj Herceg Novog, a Novljani mogu da se ponose s njime i njegovim posjetama. U Kući Iva Andrića, u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ održao je predavanje o političkim prilikama i Prvom svjetskom ratu. Na njegov predlog novska SPKD „Prosvjeta“ je dobila priliku da preko dr Milana Gulića obradi temu o Bokeljima na strani Srbije u Prvom Svjetskom ratu i da dr Gulić izloži sažetak rada na tom velikom, naučnom skupu, među istoričarima svjetskog glasa.
Dragan Živojinović bio je čovjek od koga se mnogo moglo naučiti i bolje razumjeti današnje svjetske i domaće socijalne i političke prilike.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code