IN MEMORIAM: PREMINUO ISTAKNUTI AKADEMIK, NEUROPSIHIJATAR, DR DUŠAN KOSOVIĆ

IN MEMORIAM: PREMINUO ISTAKNUTI AKADEMIK, NEUROPSIHIJATAR, DR DUŠAN KOSOVIĆ

195
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Foto: RTCGAkademik dr Dušan Kosović preminuo je danas u 89. godini, u Herceg Novom. Akademik Kosović rođen je 1926. godine u Gornjim Trepčima kod Nikšića. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Nikšiću.

Medicinski fakultet završio je u Beogradu, gdje je i specijalizirao neuropsihijatriju. Tri godine kasnije odazvao se pozivu Medicinskog centra pri Njujorškom univerzitetu, gdje je proveo dvije godine na specijalizaciji. Po povratku u domovinu, osnovao je psihijatrijsko-neurološku službu u Crnoj Gori koja do tada nije postojala.
Na kanadski McGill univerzitet, kojise nalazi u Montrealu,odlazi 1965. godine odlazi, a dvije godine kasnije nastanio se u Sjedinjenim američkim državama.
Po dolasku u SAD, gdje je završio specijalizaciju na Institutu za psihoanalizu u Njujorku, radio je u Metodističkoj bolnici Belvju, istovremeno predavao na Njujorškom univerzitetu i na Američkom institutu za psihoanalizu “Karen Hornaj”.
Bio je direktor Psihijatrije u njujorškoj Linkoln bolnici i profesor na državnom Njujorškom univerzitetu (SUNY).Dok je obavljao funkciju direktora Psihijatrije u Metodističkoj bolnici u Njujorku, radio je i kao profesor na Medicinskom fakultetu “Albert Ajnštajn” i na Univerzitetu Long Ajland u Njujorku.
Bio je član Američke akademije za psihoanalizu, Američke akademije za medicinu i pravo, Akademije za psihijatriju i Njujorške akademije nauka. Isto tako, član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. U nizu profesionalnih priznanja, postao je i član Američke akademije za unapredjenje anti-ejdžing medicine.
Američki Savjet za ispitivanje mnjena i vrednovanje ljekara prema stepenu povjerenja pacijenata, proglasio je dr Dušana Kosovića za jednog od najboljih psihijatara u 2004-2005. godini.
Za svoj naučni, pedagoški i javni rad, akademik Dušan Kosović je dobio više prestižnih priznanja.
Objavio je više knjiga, od kojih su mnoge prevedene na nekoliko stranih jezika. Podstaknut krizom objavio je knjige “Dodje mi da poludim” u Beogradu i u Torontu “Stress in the Vortex of Global Anomie” (Stres u vrtlogu globalne anomije). Poslije Odabranih djela iz 2011. (Tragovi, Stres, Psihoanaliza Karen Hornaj, Zapisi i Na obali nade), objavio je ispovijedni i meditativni spis Tako sam govorio, 2013. godine.
Akademik Dušan Kosović biće sahranjen u Herceg Novom, gdje je i živio posljednjih godina, od kada se vratio iz SAD.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code