IN MEMORIAM: SVETOZAR SEFEROVIĆ, PROFESOR ŽIVOTA

IN MEMORIAM: SVETOZAR SEFEROVIĆ, PROFESOR ŽIVOTA

209
0
Podijeli

MEMORIAM SVETOZAR SEFEROVIC 1Nakon duže i teške bolesti, u 82. godini života u Zelenici je preminuo Svetozar Sveto Seferović, profesor istorije, uvaženi društveno politički radnik, čovjek koga će pamtiti hercegnovske generacije, porodica, prijatelji, po velikoj posvećenosti i hrabrosti.
Tim povodom opština Herceg Novi je organizovala komemorativnu sjednicu na kojoj je minutom ćutanja odata pošta ovom plemenitom čovjeku i velikom demokrati, a prigodnim riječima od Seferovića su se oprostili predsjednik opštine Dejan Mandić, Duško Seferović i potpredsjednik opštine, Milan Vajagić. – Sveto je bio čovjek akcije, radoholik, čovjek koji nije znao da ide drugim putem, sem prečicom između sad i uvijek, da bi stigao i da bi završio sve što je naumio. A dosta toga je činio smjelo, odano, odgovorno, savjesno, ne žaleći truda i zanosa. Najveći dio svog radnog angažmana proveo je u učionici, kao profesor istorije, a ustvari bio je profesor života – kazao je predsjendik Dejan Mandić.
MEMORIAM SVETOZAR SEFEROVIC 3Oprašatajući se od Sveta, Dušan Seferović, koji je sa njim dijelio radne, rodbinske, prijatelsjke i profesionalne trenutke, prisjetio se njihove, mladosati, vremena provedenog u pjesmi, fudbalu na Obilića poljani, na „stanici naših snova”…
– Danas nema klape koja je pjevala sa Svetom, nema Obilića poljane, nema više vozova, nema više izvora Severove vode. Od juče se i Sveto preselio u sjećanje, u vječnost. Rastao je u časnoj porodici Mirka i Danice. Teško se tada živjelo, ali je vjerovao u bolje dane. Uz uspješno školovanje i sticanje diplome profesora istoriije na Beogradskom univerzitetu, Sveto je zajedno sa svojom braćom svakog ljeta, lopatom i kariolom, zarađivao džeparac, iskrcavajući iz vagona ugalj i druge terete, a često pomažući i drugima – prisjetio se Duško Seferović, koji je za Sveta kazao i da je bio jednostavan u komunikaciji sa ljudima, rado viđen i drag sagovornik u svakom društvu, skroman i nesebičan, omiljen, posebno kod svojih učenika i kolega.
– Bio je ne samo uspješan čovjek, već i čovjek od vrijednosti. Volio je svoj posao i zato je najveći dio svog radnog vijeka proveo u učionici. Nije vodio računa samo da nas obrazuje, već i da nas vaspitava nastojeći da stasamo u obrazovane i prije svega dobre ljude. O nama, svojim đacima, vodio je računa i kasnije kada smo završili školovanje, pomagao nam je da se zaposlimo i interesovao se za svakog od nas kako se snašao u životu. I kad god je bilo potrebno, a on u prilici da nam izađe u susret, to je činio i nesebično nam pomagao – istakao je Milan Vajagić.
On je dodao da Svetozaru Seferoviću pripada značajno mjesto u istoriji grada, jer je predano radio na podizanju svijesti mladih ljudi i razvijanju i podsticanju njihove slobode mišljenja, iskrenog dijaloga i uzajamnog razumjevanja i poštovanja. Kao član Izvršnog odbora Opštine dao je veliki doprinos unapređenju i razvoju lokalne zajednice, posebno nakon stradanja u zemljotresu. U više navrata bio je biran i za odbornika u Skupštini opštine Herceg Novi.
Borac za ljudska prava, slobodu riječi i demokratiju, čovjek od zavičaja, Svetozar Seferović biće sahranjen danas u 16 h na mjesnom groblju kod crkve Sv. Trojice u rodnim mu Kutima, u Zelenici.

MEMORIAM SVETOZAR SEFEROVIC 2

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code