INFORMACIJA O KANDIDATURI HERCEG NOVG ZA EVROPSKU PRIJESTONICU KULTURE 2021. PROŠLA VLADU

INFORMACIJA O KANDIDATURI HERCEG NOVG ZA EVROPSKU PRIJESTONICU KULTURE 2021. PROŠLA VLADU

256
0
Podijeli

Vlada Crne Gore podržaće kandidaturu Opštine Herceg Novi za titulu “Evropska prijestonica kulture 2021”. Vlada je ovaj projekat, prepoznala kao veliku razvojnu šansu Opštine Herceg Novi, ali i Crne Gore, navodi se u dokumentu koji je juče razmatrala Vlada.

Projekat će doprinijeti razvoju i održivosti kulture, kreativnih industrija, kulturnog turizma, zaštite kulturne baštine, obrazovanja, infrastrukturnog razvoja, razvoja civilnog društva, stvaranju potencijala za zapošljavanje i pozicioniranju Crne Gore i Herceg Novog na evropskoj i svjetskoj mapi.
Samim tim, kroz sve faze implementacije ovog projekta, potrebnu podršku pružiće i Ministarstvo kulture, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.
Podsjetićemo da je Herceg Novi pripremio aplikaciju na 80 strana koja bi do 23. oktobra trebalo da bude predata Evropskoj komisiji u Briselu. Herceg Novi je od početka godine u pripremama za titulu Evropske prijestonice kulture 2021, a zvaničnu odluku Skupština je usvojila u maju. Takođe, predstavnici Vlade su prije sedam dana pozitivno ocijenili predstavljenu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture i istakli da im je drago da Herceg Novi kao grad sam za sebe predlaže gotova rješenja.
Savjetnica predsjednice Opštine Nataša Martić, ranije je objasnila da je riječ o projektu koji se sastoji iz tri faze. Prve dvije koštaće Opštinu po 275 hiljada eura. Po završetku II faze u decembru naredne godine, biće poznato da li je grad dobio titulu za 2021. godinu. Treća faza podrazumijeva zahtjevan i ambiciozan period od pet godina, za koju će biti potrebno 15 miliona eura.
Do sada je Herceg Novi, potrošio trećinu predviđenog budžeta za prvu fazu, a najviše za angažovanje eksperstkog međunarodnog tima. U slučaju da prođe kandidaturu Herceg Novi ipak neće morati sam da obezbijedi 15 miliona eura. Samo otvaranje aplikacije označava i otvaranje evropskih fondova kao da je Crna Gora država članica EU, pa će se novac crpiti iz fondova. Osim toga očekuju se sredstva inevstitora i donatora, pa je obaveza opšptine, odnosno države oko trećine potrebnih sredstava.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code