Informator za pravilan izbor srednje škole

Informator za pravilan izbor srednje škole

0
Podijeli

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) izdao je informator “Kuda nakon osnovne škole”, koji za oko 7,4 hiljade polumaturanata, kao i njihovim roditeljima nudi pomoć u pravilnom izboru prvog zanimanja.

Kako je saopšteno iz Zavoda, vodič je štampan u 8 hiljada primjeraka i biće distribuiran svim osnovnim školama na području Crne Gore.

Picerija i restoran

Publikaciju su predstavile savjetnice za profesionalno informisanje Jevrosima Pejović i Sanja Nedović, kao i predstavnica Centra za stručno obrazovanje, Sandra Brkanović.

“Informator sadrži savjete koji mogu biti korisni pri pravilnom izboru srednje škole, presjek najčešćih grešaka koje mlade mogu navesti na pogrešan izbor zanimanja, informacije o svijetu rada i preduzetništvu i kratak opis zanimanja”, kaže se u saopštenju.
U Informatoru se nalazi i kutak za roditelje sa savjetima za profesionalno usmjeravanje.

U posebnom poglavlju su informacije o svim srednjim školama u Crnoj Gori i u njima zastupljenim obrazovnim profilima.
Izbor srednje škole ne bi trebalo da predstavlja samo nastavak obrazovanja, već školovanje za zanimanje i sticanje znanja primjenljivih u praksi, koja će pomoći mladoj osobi da se lakše uključi na tržište rada, navode iz Zavoda.

“Bez obzira koju srednju školu izaberu važno je da učenici u školovanja grade i stiču dodatna znanja i vještine, kao što su preduzetničke i komunikacijske, vještine liderstva, znanja stranih jezika i standardnih računarskih programa iz oblasti rada za koje se odluče, proučilii su iz Zavoda.

Kroz vodič Zavod je mladima sabrao na jedno mjesto sistematičan i relevantan izvor informisanja za donošenje što pravilnije odluke o izboru zanimanja.

“Nacionalna služba zapošljavanja permanentno unapređuje usluge profesionalne orijentacije, kako bi se stvarali uslovi za kvalitetno karijerno savjetovanje koje bi odgovorilo potrebama tržišta”, kaže se u saopštenju.

Primjerak Informatora može se dobiti u biroima rada i Centrima za informisanje i profesionalno savjetovanje, a u elektronskoj verziji na sajtu ZZZCG.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code