INSTITUT IGALO I DRUGE PRIVATIZACIJE U FOKUSU POLITIKE

INSTITUT IGALO I DRUGE PRIVATIZACIJE U FOKUSU POLITIKE

219
0
Podijeli

Sudbina Instituta Igalo najviše dotiče radnike, penzionere i akcionare te kompanije, koja je u većinskom državnom vlasništvu i koja u četvrtom pokušaju, tenderom, nastoji da dobije strateškog partnera.

Nakon godinu i 8 mjeseci „prelomljeno” je i odobrena je prodaja Instituta grupaciji International wellnes group Limited, jedinom ponuđaču.Ta odluka je posljednjih dana u fokusu novskih političara i u medijima „pljušte” njihove izjave. Izdvajamo mišljenje predsjednika OO PZP Herceg Novi, Milovan Baždara, koje je objavio Portal Analitika, kao i reagovanje hercegnovskog DPS-a.
Za Baždara prodaja Instituta je nastavak katastrofalne ekonomske politike. On je istakao da u gradu nemamo niti jednu uspješnu privatizaciju, a brodogradilište i Vektra Boka su u stečaju.
– Stečaj u „Jadranskom brodogradilištu” je pored ostalog i pokušaj prikrivanja odgovornosti Vlade za sve ono što je uprava ove kompanije radila proteklih godina. Institut nije proteklih godina proizvodio gubitke i svima je jasno da tu nije trebalo forsirati lošu ponudu, već sačekati boljeg investitiora. Izgradnjom kompleksa „Portonovi” i završetkom infrastrukturnih investicija u opštini stekli bi se bolji uslovi za povlačenje jačih investitora. Ovakvim potezom Vlada po ko zna koji put pokazuje da nema stručne kompetencije i prije svega nema viziju održivog ekonomskog razvoja – saopštio je Baždar.
On je istakao da „u kojoj mjeri ovdje je riječ o nečijim prikrivenim materijalnim interesima, vrijeme će pokazati, kao što je prikazalo i svu promašenost privatizacionih projekata HTP Boka i VB Meljine.
– Ovim činom je u potpunosti razgolićena i suština koalicije Izbor – Dps u lokalnoj upravi. Od početka je u pitanju interesni brak u kojem je izbor dobio ulogu neprincipijelnog političkog subjekta. Najmanje što bi sada trebalio učiniti je da zatraže vanredne lokalne izbore kako bi Herceg Novi došao do autentične lokalne vlasti koja bi na znatno bolji način štitila interes grada. U suprotnom Novi će vrlo brzo ići prema velikom budžetskom deficitu, rastu kreditne zaduženosti i produbljavanju ekonomske stagnacije – poručio je Baždar, a prenosi Portal Analitika.
Lokalni DPS nije ostao dužan lideru lokalnog PZP-a i bivšem načelniku za urbanizam i tvrde da su upravo Baždar i koalicioni partneri doveli Herceg Novi u ovakvo stanje.
– Jeste li vi onaj načelnik urbanizma sa potpresjedničkom platom od 1300 eura, koji je svojom promašenom, utopisktičkom retorikom, uz podršku koalicionih partnera doveo grad na nivo na kojem se danas nalazi, saopštili su iz Opštinskog Odbora DPS Herceg Novi, reagulući na izjavu Milovana Baždara, što takođe prenosi Portal Analitika.
U reagovanju OO DPS-a Herceg Novi postavili su Baždaru niz pitanja:
– Jeste li vi onaj privatni preduzetnik koji je u gradu kao i u svojoj privatnoj kompaniji iskreirao stečajni poslovni ambijent. Jeste li vi gospodine Baždar predsjednik Opštinskog odbora partije, čiji je potpresjednik u vašem mandatu isposlovao nelegalnu gradnju na svojoj imovini na ušću rijeke Sutorine i tako na najgori način ugrozio osnovni resurs postojanja Instituta Igalo – igaljsko blato? Hvalite li se vi to projektom Porto Novi koji je obezbjedila Vlada Crne Gore? Koji ste Vi to kapitalni projekat donijeli našem gradu: jedinstveni put sa putarinom od 3 eura ili kolektor iz kojeg ne mogu da nas izvuku ni najbolji pravnici u regionu – saopštilisu iz DPS-a.
Iz te stranke dalje su zapitali „čime ste Vi to gospodine Baždar u svojoj karijeri do sada pomogli radnicima HTP Boka ili Brodogradilišta Bijela”? Mislite li da ćete se nakon jako željenih izbora Vi i vaši koalicioni partneri vratiti na dobro plaćena rukovodeća mjesta, jer Vam, evo, ističe godina u kojoj primiste nadoknadu u visini od 1300 eura mjesečo, iako ne radite ništa. Hoćete li Vi svojim menadžerskim sposobnostima obezbjediti opstanak Instituta? Institutu su gospodine Baždar potrebne ozbiljne investicije. Insvesticije zasnovane na kvalitetnim garancijama. Ugovor treba da obezbjedi očuvanje osnovne djelatnosti Instituta, poštovanje prava radnika u skladu sa kolektivnim ugovorom i nastavak liječenja crnogorskih osiguranika uz povećanje ukupnog kvaliteta ponude koji će u budućnosti obezbjediti i bolja primanja za naše sugrađane zaposlene u Institutu – poručili su iz DPS-a i upitali Baždara: „zašto Vas je strah od razvojnih projekata, kada ste u okviru svojih nadležnosti svaki prethodni sa nivoa opštinske vlasti obesmišljavali?”.
– Sigurni smo da pravi radnici znaju da nema budućnosti bez rada i unapređenja ukupnog kvaliteta ponude isto kao što predstavici Vlade znaju da je unapređenje ponude moguće ostvariti samo kroz investicije zasnovane na kvalitetnim garancijama. Nadamo se da ćete ovu Vladinu inicijativu i Vi sjutra prisvajati kao što to danas činite sa Porto Novim. U želji da konačno dođete do kvalitetnih ideja koje ćemo svi prihvatiti – poručili su iz DPS-a.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code