Institut Igalo povećao gubitak za 13,5%

Institut Igalo povećao gubitak za 13,5%

43
Podijeli

Institut Dr Simo Milošević završio je drugi kvartal sa neto gubitkom od 880,82 hiljade eura, 13,5 odsto većim u odnosu na isti prošlogodišnji period, prenosi Mina-business.

Poslovni prihodi kompanije, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, su na kraju juna bili 10,3 odsto viši i iznosili su 4,39 miliona eura.

Picerija i restoran

Poslovni rashodi Instituta porasli su 10,8 odsto na 5,13 miliona eura, od čega se najviše odnosilo na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode, 2,82 miliona eura.

Troškovi amortizacije i rezervisanja iznosili su 369,36 hiljada eura, a materijala 1,06 miliona eura. Ostali poslovni rashodi iznosili su 861,5 hiljada eura.

Ukupna aktiva kompanije na kraju juna je iznosila 66,13 miliona eura i bila je 0,4 odsto veća u odnosu na uporedni period.
Neraspoređena dobit kompanije iznosi 1,07 miliona eura.
Dugoročna rezervisanja i obaveze kompanije iznosile su 2,13 miliona eura, a kratkoročna 3,84 miliona eura. Odložene poreske obaveze iznose 539,06 hiljada eura.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Vlada Srbije posjeduje 25,94 odsto akcija Instituta, a crnogorski Investiciono-razvojni fond 23,65 odsto. Crnogorska Vlada posjeduje 19,19 odsto dionica Instituta, Fond zdravstva 10,23 odsto, a Zavod za zapošljavanje 3,41 odsto. Valeant Pharmaceuticals International California posjeduje 1,29 odsto, dok je iza CK Zbirnog kastodi računa 1 skriveno 1,14 odsto akcija.
Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.
Institut „Simo Milošević“ je prethodnih godina bezuspješno, nuđen na prodaju.

Prema najnovijim informacijama, tender za privatizaciju Instituta mogao bi da bude objavljen na jesen, dok su pismo o namjerama do sada dostavila tri potencijalna investitora

U izvještaju o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, odnosno o realizovanom planu privatizacije za prvo polugodište, koji je Vlada usvojila na predposljednjoj sjednici, navedeno je da su interesovanje za kupovinu 56,4 odsto državnih akcija u Institutu pokazali engleski International Hotel Property Limited, Miroslav Marić iz Igala i Karlo Bocola, kao i kineska kompanija Affidea u saradnji sa partnerima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U dokumentu se navodi i da će savjetnik za privatizaciju, Horwath & Horwath Consulting iz Zagreba, ažurirati tendersku dokumentaciju koju treba da usvoji Komisija za privatizaciju, nakon čega će biti donijeta odluka o tenderu.

Planirano je da se ažuriranje tenderske dokumentacije sprovede do kraja septembra, dok će se u međuvremenu rješavati otvorena pitanja, kako bi se objava tendera mogla očekivati na jesen.

43 Komentari

 1. JA BIH KRUSA STAVIO ZA DIREKTORA A OVAJ PRISTINSKI KADAR BI OSTAVIO ZA SAVJETNIKA….NEKA BUDE MENADZER ZA KOSOVSKE BANJE…ZASTO NE….

  1
  2
 2. Banja se previše dugo i držala,samo zato što je svakome odgovarala i korisna bila,a mogla bi i još ovako.Ali mora se drukčije,pa bilo bolje ili grđe.A što je radnike za to briga,radiće ko nema izbora,posla ne može da fali.Radnici su srtučni i pametni,kao svi u CG,rade onoliko koliko im se plati.Mali problem će imat ostali.

  10
  1
 3. Pouzdano znam da je nebitno to sto su doveli kadar ove ili one partije kad je na celu osoba koja pati od toga da je njena zadnja i da sve najbolje zna o svemu. Vrlo nepristupacna i neprijatna kad nije po njenom kao neko jogunasto dijete i sprivodi autoritet bez pokrica. Njen odnos sa ostatkom uprave ce nas povesti u propast.

  28
  4
 4. Taj gubitak za tako veliku firmu je nista. To je 15 dana ljeti rada za jeftinu radnu snagu instituta. Indikativno je da se informacija ovog tipa plasira, siri strah medju zaposlenima i buduci novi vlasnik prihvati kao spasitelj. To je za pocetak. Onda lagano ide budjenje nade da je oporavak Instituta moguć, pa onda opet kako se slabo radi i postepeno utusavanje do rusenja… sram vas bilo saucesnici u ovoj farsi! A sve veliki vjernici rukovode! Pi

  16
  4
 5. Crnoj Gori nema spasa !!!
  Ovi na vlasti nas posvađaše ko je srbin ko je
  crnogorac i usput nas zamlaćuju sa stopom
  rasta najačom u regionu.Demokratija cvijeta,
  niđe korupcije i kriminala raj na zemlji….
  A oni šklepaju li šklepaju i vladaju li vladaju…..
  I neka ih to smo i zaslužili kad smo kreteni !!!

  33
  1
 6. Institut je mnogo vazniji kaobrend Crne Gore, za bolji grad nego bilo koji pojedinac.i ne treba mu partijsko zaposljavanje ,osoba koje nemaju pojma o poslu na koji su primljeni.

  27
 7. Zaposlite još kojeg DPS aktivistu , po mogućnosti za direktorsko ili savjetničko radno mjesto, naravno bez iskustva na rukovodećim radnim mjestima ,Ne mora imati ni odgovarajuću školu ,važno je da bude aktivista .Oni će to brzo dovesti do kraja , mislim do propasti pa se nećemo imati oko čega sjekirati .

  34
  4
 8. A kako se onda kupuju novi aparati,sredjuje,renovira itd.kad je u gubitku? Čudno baš? Šta će banji bivši direktori na platnom spisku i toliki savjetnici?

  38
 9. Vec vidjeno,dobro uhodani scenarij,koji nazalost prolazi,nasminkani rezultati.ode Institut na dobos i to namjesteni!
  Tuzilastvo,sto to znaci?

  23
 10. Sposobnost direktorke i njezine svite..Dovela zena podmladak DPS a sa sve kupljenim diplomama.Sta se bre ljudi cudite, uzmite motke pa to svw pocerajte nek ariva domasa sve direktorkom.

  31
  4
 11. Programirani stečaj bi bio najkorisnije rješenje.Viška radnika nema,a neradnici neće dobiti ono što čekaju,dugovi se brišu,tužbe uzaludne ,a spiskovi ostaju za uspomenu i dugo sjećanje.m

  4
  6
 12. Ne moze se zaradit koliko moze direktorka sa svitom da potrosi po sajmovima de moze da pokaze kako je uticajna dama samo neka izracunaju koliko kodtaju hoteli sa cetri pet zvjezdica da bi oni vidjeli nove gradove pili kafe slikali se po restoranima a od toga nema prihoda na kraju skoro uopste

  55
  5
 13. Ovo su efekti genijalnog upravljanja vrhunskih pravnika i ekonomista u banju! Svi sporovi izgubljeni a oni sminkaju kucu kupuju salvete i fotelje umjesto da je osposobe da zarada bude tri put veca od glupih troskova koje prave

  45
  1
  • Isto su tako i u Bolnicu Meljine se razmetalili dvojica direktora koje je Atlas postavio dok joj nisu nabili dugove da se višeo oporavila nikad nijeI sad ih niko više ne pominje a svi znaju koji su.

   20
   4
 14. Dobro ovo DPS vodi a? Cista umjetnost!
  Iako vam ne vjerujem da su stvarni gubici ovakvi(mislim da su nizi ako ih uopste postoji). Svako ko je ikada imao bilo kakvog dodira sa bilansnim teorijama zna da postoji veliki broj nacina kako da se brojevi fingiraju pa da se prikazuju raznorazni rezultati u zavisnosti sta kome odgovara. Kumujete opet! Naravno, cilj se zna – da neko za bagatelu dobije rudnik zlata. Tugo nasa!

  47
  2
 15. Pa zasto je postavljena Rajevicka nego da ga baci u minus kao izgovor da nije rentabilan da nije tako doveli bi nekog sposobnog a ne podobnog.

  51
  2
  • Ruku na srce, nije to samo od “njenog” doba vodjenja. U tekstu pise da je gubitak povecan za 13% i da sada iznosi 880.000 €. To znaci da je gubitak i prosle godine bio oko 770.000€ – nimalo blistavo poslovanje. Da im je neko da uleti sa ozbiljnom i pravom revizijom – pa da se fino izadje u javnost. Nego to je cista utopija – niti ce ikad desiti, niti kumovima odgovara da se desi.

   17

Ostavite komentar

*

code