Intrigantna Odluka Skupštine: Gradnja, postavljanje i uklanjanje lokalnih objekata

Intrigantna Odluka Skupštine: Gradnja, postavljanje i uklanjanje lokalnih objekata

2307
21
Podijeli

so hn 041215 2Radi ostvarivanja opšteg interesa novom skupštinskom Odlukom se definišu lokalni objekti u Herceg Novom i određuje mehanizam za njihovo građenje, postavljanje i uklanjanje. To je obrazloženje iz vladajuće koalicije, međutim iz opozicije tvrde suprotno.
Danijela Đurović (SNP) smatra da se na mala vrata pokušavaju uvesti „ sulude ideje koje se mogu čuti po gradu o tunelima i žičarama, kako bi se zadovoljile političke i poslovne ambicije pojedinaca od kojih neki i sjede u Skupštini”. Za nju je indikativno to što je odbornik Izbora Mladen Ivanović, imao uvodnu riječ predlagača, umjesto Nataše Aćimović, kao predsjednice, čiji je Kabinet predlagač. Osim toga i Sekretarijat za prostorno planiranje, na ovu temu, koja je iz njegove oblasti – ćuti.
Danijela Đurović vjeruje da je riječ o sumnjivim poslovima, koje sekretar Mladen Kadić, ne bi dopustio jer nisu u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata.
– Svaki od objekata mora proći plansku dokumentaciju. Ukoliko ova Odluka prođe, pod tačkom „razno“ se dopušta svaka vrsta gradnje, mimo planske dokumentacije i zakona – konstatovala je Đurovićka, apelujući na odbornike da dobro razmisle pri odlučivanju. Ipak, Odluka je prošla, zahvaljujući glasovima DPS-a i Izbora.
Pored ostalog, izglasana je i Odluka o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra: predio izuzetnih odlika „Savinska dubrava“. Tim povodom Danijela Đurović je pročitala poruku žitelja Savine, koji se smatraju oštećenim. Naveli su da nijedna vlast nje vodila računa o njihovim privatnim posjedima i poručili da će svoju imovinu braniti svim zakonskim sredstvima.
Na drugoj strani, Olivera Doklestić, ispred Ekološkog društva Boka, kazala je da je odluka odlična, jer je svaka vlast devastirala prostor Savinske dubrave dopuštajući gradnju zahvaljujući političkim polugama moći. Sada je na nadležnom Sekretarijatu da Odluku dosljedno sprovodi.
Usvojen je i Nacrt Programa rada Skupštine opštine Herceg Novi za 2016. godinu.
Za v.d. direktora JU Muzej i Galerija postavljen je Đuro Beli Prijić, a Sportskog centra, Zoran Odalović.

21 Komentari

 1. Ne vrijedi pisati na portalima.Iskoristite svoju pamet,napisite isto ovo sto pisete, pod imenom.i prezimenom,obratite se nekome iz opozicije,ili jos uvijek neparlamentarnih stranaka(ura,demos,demokrate..)i dojavimo ovo bezvlasce i despotizam DRKa, tamo gdje ce ova vijest odjeknuti.
  0  0
 2. …ali neki iz uprave nemaju obzira prema običnim ljudskim potrebama,nego imaju razumjevanje samo za “investitore” na našoj jeftino kupljenoj zemlji.
  0  0
 3. Građani snivaju upravu grada koja postoji i radi u njihovom interesu ,poštuje propise,zakone i red,pomaže im da ne griješe,da očuvaju sve što je vrijedno,korisno i njima ugodno.Građani cijene struku i poštenje.
  0  0
 4. Olivera nema prava da se mesa u Savinsku sumu, jer joj nije dedovina. Za otkup sume nema opstina para, tako da ta prica otpada. Ako ona hoce da je sacuva neka je otkupi po trzisnoj ceni a ne po opstinskoj pa nek radi sta oce. Sto se tice parking mesta treba ukloniti sva ona na koja vozaci autobusa na relaciji Igalo-Kamenare kazu da se uklone. “Strucnjak” rekao da se nacrta parking mesto u krivini.
  0  0
 5. Hhvala bogu,konacno kadar koji nije zavrsio razne megatrende i sumnjive fakultete. Uz herceg fest jos dva dobra rijesenja,ajmo dalje….Kad ce radio ,biblioteka?
  0  0
 6. šTO SVI NAPADATE KRUŠA ,ON NEŠTO I POKUŠAVA.ŠTA VAM RADE OVI IZ DPS-A.KAKVE SU TO DOBRICE,MA MELEM OD LJUDI,NA RANU DA IH PRIIJATE.ZATO DULE SAMO NAPRIJED,NE MOGU TI NIŠTA,JER IM TREBAŠ KO SUO ZLATO.
  0  0
 7. Moze li neko gradjanima H.Novog reci sta je po struci Dusan Radovic-Kruso? Valjda to nije nikakva tajna. Po predlozima za uredjenje grada rekao bih da je “arhitekta”.Cekam odgovor.
  0  0
 8. Zašto ja moja tri sina da šaljem u podstanare a ne mogu na svojoj dijedovini da napravim im kuću- NE vilu- samo kuću dostojnu 21 vijeka.
  Hoće li mi opština dati stanove za njih?
  moja dijeca da plaćaju 250e vlažni podstanarski stan?
  Molim ove stručnjake da mi jave gdje da se obratim da uselim dijecu u te stanove koji ne narušavaju Savinu……..
  0  0
 9. Samim tim sto je nije branio Kadic, jasno nam je da je vlast u raskolu…a sto se tice ove donesene odluke, sad moze da dobije dozvolu svako za svasta bez planske dokumentacije….naravno da se to dopadne Natasi odnosno Krusu…pa gradjani navalite…:-)…ne vjerujem da ce ovo da potraje….inace cemo biti ko Bejrut
  0  0
 10. Od kako je promjenjen nacin parkiranja u Njegosevoj , ne moze se naci slobodno mjesto. Zasto se ne vrati stari nacin kako bi sto vise aufomobila moglo da se parkira kada je razlog bio prolazak turistickih autobusa !?
  0  0
 11. Ma dajte vi iz izbora sta ste umislili? Ocete li ikad mirno spavati, imate li djecu? Vi jedni drugima postavljate nogu medju sobom a tek ostalima. Motamo li biti nijemi svjedoci ovoga? Ne valja vam Kadic jedini strucnjak u oblasti u kojoj radi a bitna je? Ne valja va Gecaj jer vodi racuna sta potpisuje i zbog cega? Iz istog razloga zbog kog vam Niksa nije valjao! Jer imaju svjest!
  0  0
 12. Bilo je sasvim prirodno da odluku brani sekretar Kadic, ali ne, branio je Dusko Kruso (pitam se s kojim pravom?!), jer bi u protivnom, da je nisu podrzali odbornici DPS-a, pukla koalicija!
  0  0
 13. nema zaštite Savinske dubrave bez rešavanja svojinskih pitanja. Zemljište privatnih vlasnika treba pošteno otkupiti i tada govoriti o zaštiti dubrave. Dok se to ne riješi, priča o dubravi nije ni moralna. neko je generacijama čuvao šumu i nije prodavao parcele , a sada treba da trpi posledice svoje korektnosti. Ako je Savina dobro svih ne može se to ostvarivati na ugrožavanju privatnog. Ako hoćemo da očuvamo Savinu, napravimo dugogorišnji plan otkupa privatnoih parcela, pa malo po malo i uložimo u infrastrukturu Savine. Ovako, sve je to prazna priča.
  0  0
 14. Đurovićka brani interese partijskih istomišljenaka, zato što su zajedno upropastili savinsku dubravu. Svojima su dozvoljavali da grade đe hoće po Savini i ako je bilo zabranjeno , pa da se sprovodi zakon kako treba sad bi neko trebao odgovarati. Bili su dovoljno na vlasti da grad pozlate a oni su ga oskrnavili.Savina kao nacionalni park služi mještanima da sruše koje stablo za grijanje , umjesto da to bude sređen park za šetnju i odmor na čistom vazduhu, ne viđeno u okruženju.
  0  0

Ostavite komentar

*

code