IO TO HERCEG NOVI: STVORITI USLOVE ZA PROLAZAK TURISTIČKIH AUTOBUSA KROZ GRAD,...

IO TO HERCEG NOVI: STVORITI USLOVE ZA PROLAZAK TURISTIČKIH AUTOBUSA KROZ GRAD, POSTAVITI STATUU SV. LEOPOLDU

277
0
Podijeli

Izvršni odbor Turističke organizacije Herceg Novi uputio je niz zahtjeva i inicijativa predsjedniku opštine i nadležnim opštinskim službama radi bolje saobraćajne komunikacije, funkcionalnijeg korišćenja javnih površina, odnosno ljepšeg turističkog Herceg Novog.

Posebnu pažnju zavrijeđuju dvije inicijative, upućene Sekretarijatu za prostorno planiranje: da odredi lokaciju za postavljanje statue Sv. Leopoldu Mandiću, kao i da se osnuje spomen studio „Laforest”.
– Imenovana je radna grupa, koju čine Nikola Gojković, Boris Ilijanić, Ilija Sladović, Snežana Dulović i Goran Skrobanović koji će koordinirati sa Sekretarijatom aktivnosti oko postavljanja statue Sv. Leopolda, u prirodnoj veličini. Najvejrovatnije će ona biti postavljena negdje u blizini tvrđave Forte Mare ili na Škveru – kaže nam v.d. direktorka TO Herceg Novi, Nataša Martić.
Pošto je porodica Laforest ostavila neizbrisiv trag u Herceg Novom, ne samo kroz fotografiju, IO TO preložio je kabinetu predsjednika optšine da se, ukoliko postoje finansijske mogućnosti, od Lidije Laforest otkupi nekadašnji foto-studio, koji bi imao stalnu postavku fotografija i služio kao Muzej. Time bismo obogatili kulturnu i turističku ponudu grada, uvjerena je Martićka.
U namjeri da se konačno stvore uslovi da turistički autobusi mogu da prolaze kroz grad, a time i da se turisti-izletnici zadrže u razgledanju znamenitosti Novog, iz TO su uputili više zahtjeva Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine. Prije svega, da se parking mjesta od marketa Roda do Hipotekarne banke, iscrtaju horizontalno, kako bi bila lakša cirkulacija saobraćaja kroz centar grada.
– Takođe, preko puta Atlas banke, na potezu od taxi stanice do kuće Budeča, treba napraviti autobuski terminal za autobuse sa rokom zadržavanja od 3-5 minuta za iskrcaj turista. Tako će gostima biti omogućeno razgledanje Starog grada, tvrđava, galerija.. Tražimo i da se ispod zidina Starog grada parking kod Tonsatija pretvori u parking za turističke autobuse. Neophodno je i da na svim ulazima u jednosmjernu ulicu kroz grad bude postavljena signalizacija za autobude: na Toploj, kod semafora, na petlji u Igalu, na petlji u Igalu i kod EKO pumpe, o ograničenju visine prolaza kod tvrđave Fore Mare od 3.5 m. To je važno za turističke autobuse, koji su iznad 3.5 metra visine da znaju da ne mogu da prođu kroz grad i da ne stvaraju kolaps – kaže Martićka.
Tu su i drugi zahtjevi IO Turističke organizacije: da se u uskoj ulici Partizanski put, koja vodi do Škvera, potpuno ukine parkiranje automobila i da se sa vlasnikom parkinga na Škevru postigne dogovor da stanovnicima te ulice dozvoli parkiranje po povlašćenim uslovima.
Inicirano je i da se dio montažnog parkinga na Autobuskoj stanici u Herceg Novom skrati cijelom dužinom kako bi autobusi iz pravca Meljina mogli da iskrcavaju putnike, a da ulaz na parking bude iz ulice Orjenskog bataljona. Kod Autobuske stanice, na magistarli, treba obrisati i pješački prelaz i postaviti vidljiviji znak da pješaci koriste podvožnjak.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code