Isidora Žebeljan: Ignorisanje uspjeha-fenomen ovih prostora

Isidora Žebeljan: Ignorisanje uspjeha-fenomen ovih prostora

771
2
Podijeli

isidora-zebeljan-1Komična opera “Dve glave i devojka” Isidore Žebeljan biće večeras izvedene u Dvorani Park umjesto kako je ranije bilo saopšteno na Kanli kuli, zbog najavljenih loših vremenskih uslova, saopštili su organizatori JUK Herceg Fest. Početak opere je u 21 h.

„Mali narodi ne vole isticanje pojedinaca, ne vole njihovu nezavisnost i imaju strah od onog što je novo ili nepoznato. To je zato što ovakve sredine žive u jednom pakleno zatvorenom sistemu, kojem je, da bi ozdravio, potreban ogroman i potpuno slobodan protok informacija i ljudi’’, kazala je u intervjuu za Herceg Novi Cool, jedna od trenutno svjetski najrenomiranijih kompozitorki, Isidora Žebeljan.

Picerija i restoran

Komična opera sa dozom apsurda ,,Dve glave i devojka”  je jednočinka bazirana na indijskoj legendi i ni po čemu nije tradicionalna – ona priča o ljubavnom trouglu u kojem se, moćima boginje Kali, čak razmjenjuju glave i tijela. Posebna atrakcija ovog muzičko scenskog komada je što će u njemu, osim postave standardne za operu, glumiti i Rambo Amadeus.

,,Dve glave i devojka’’ je, slično kao ostala djela iz bogate stvaralačke biografije Isidore Žebeljan, izvođena više u inostranstvu nego na govornom području kojem pripada autorka, pa i u Srbiji. Čak mnoge njene kompozicije nastale od 2000. godine, domaća publika nikada nije imala priliku da čuje. Zbog čega je to tako Isidora Žebeljan objašnjava da je ignorisanje uspjeha – fenomen karakterističan za ove prostore:

„Na našim prostorima se ono što podrazumjevamo pod uspjehom, ignoriše – sve do trenutka dok više ne može da se ne primećuje (kao što je bilo sa Andrićevom Nobelovom nagradom u Jugoslaviji). Ovo je naročito upečatljivo ako se isticanje dešava van vidokruga i djelokruga esnafa iz kojeg je pojedinac ponikao. Zapravo, umjetnička djela i njihov život (ako se odvija bez upliva sredine kojoj umjetnik pripada), bivaju doživljeni nekako mutno, nejasno i često ih je najjednostavnije objasniti teorijom zavjere. Pitanje koje ljudi na ovim prostorima ponavljaju je: zašto baš ona/on, a ne ja? Ovo pitanje je posljedica osjećaja uskraćenosti, jednog vrzinog kola u kojem nema radosti i ljubavi za i zbog bližnjeg, (samim tim nestaje i poštovanje prema bilo kome i bilo čemu). A, ako nema radosti za druge, neće je biti ni za sebe, zapravo, neće je više uopšte ni biti. Radost je nježna biljka koja mora stalno da se zaIiva i to prije svega, radošću zbog drugih. Ipak, ja sam veoma zahvalna što je u mom životu sve ovako kako jeste – u pitanju je ravnoteža – da se moja muzika mnogo izvodi u Srbiji, ko zna da li bi se toliko izvodila u inostranstvu’’ – kazala je portalu Hreceg Novi cool, Žebeljan.

2 Komentari

  1. …radosti i ljubavi nam ne fali kad uspjeh dostigne naš bližnji,ali tuđi je malo problematičan,jer smo često nezadovoljni sobom,a lošiji nas gaze bez dokaza, tu je neđe ta zavjera vrzinoga kola.
    0    0

Ostavite komentar

*

code