Isti investitor nastavio da “čupa” srce Starog grada

Isti investitor nastavio da “čupa” srce Starog grada

21
Podijeli

Višegodišnja gradnja i nadogradnja, sva je prilika nelegalna, u ulici Marka Vojnovića, u Starom gradu u Herceg Novom, zaštićenom spomeniku kulture, nastavljena je. Riječ je o hotelu Avlijaš, ili Vili Stari Grad. O tome nas informišu starograđani, posebno Neđeljko Samardžić čija kuća gotovo dodiruje ovu nečuvenu skalameriju.

Još u februaru 2016. godine Radaio Jadran je objavio tekst “Ko se usuđuje da čupa srce Starog grada, a ko to dozvoljava?” Danas se znaju odgovori na ta pitanja, ali gradnja je, uprkos svemu, nastavljena. Svjedoče i fotografije.

Picerija i restoran

Ukazali smo tada na propuste nadledžnih, na agresiju investitora koga je samo privremeno zaustavila krivična prijava, zabrana gradnje, odnosno pečaćenje objekta.

Ogorčen i nemoćan pred tolikom garditeljskom “napasti”, Neđeljko Samardžić se opet, po ko zna koji put obratio opštinskoj komunalnoj inspekciji, koja nije nadležna, ali je upozorila Upravu u Podgorici. Upozorio je i on juče Ministarstvo održivog razvoja i turizma i državne inspekcije i poslao im dopis:

“Da li je moguće graditi sprat kuće na nelegalnom objektu, koji je pri tom zapećaćen od strane Građevinske inspekcije, a još je u procesu legalizacije? Sve gore navedeno se odvija u Starom Gradu Herceg Novog u Ul.Marka Vojnovića br.13. Molim Vas, da mi odgovorite, koje ćete radnje preduzeti, ili me uputiti na nadlećne po ovom pitanju. Napominjem da sam se već obraćao Gradjevinskoj inspekciji koju je nemoguce dobiti, Komunalnoj policiji, koja je valjda nadlezna da proslijedi prijavu gdje treba. Međutim, oni žmure. Unaprijed zahvalan”- naveo je Neđeljko Samardžić.

Na prijatno iznenađenje, danas je već dobio odgovor Željke Vranić, Glavne Urbanističko-građevinske inspektorke iz Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje:

“Nije dozvoljeno građenje ili nadogradnja objekta bez potrebne dokumentacije propisane Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata (“Sl. List Crne Gore” br. 064/17 od 06.10.2017.) Vlasnik objekta je ovavezan i dužan da zaustavi izvođenje radova do završetka postupka legalizacije.
U toku naredne sedmice će naš urbanističko-građevinski inspektor izvršiti kontrolu i shodno konstatovanom, a u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeti zakonom propisane upravne mjere i radnje (čl. 201)”.

Odgovor je stigao, ali ide vikend, pa praznici, a invetsitor, kako je krenuo, može i preko noći nazidati sprat, plaši se Samardžić. Zato se obratio Radiju Jadran, nadajući se da bi ovakav “medijski pritisak” do tada mogao zaustaviti njegovog, ali i prvog komšiju Osnovnog suda i tužilaštva u Herceg Novom, kojima je vrlo dobro poznat ovaj slučaj.

Jer, dogradnja ovog objekta je bez prethodno pribavljene građevinske dozvole, pa je još 5.2.2016. inspektor zaštite prostora izvršio pečaćenje.

Uz to, za bilo kakvu rekonstrukciju u Starom gradu neophodno je dostaviti i saglasnost Uprave za zaštitu spomenika kulture, a investitor je nije imao. Kažnjen je tako što mu je zabranjena gradnja, a protiv njega je podnesena krivična prijava. No, iz Uprave za inspekcije poslove su tada rekli Radiju Jadran -“ako ne bude postojala mogućnost da se nelegalno dograđeni dio objekta legalizuje, isti će biti porušen”.

Da li nastavak gradnje znači da je investitaor, ipak, našao način da legalizuje skrnavljenje zaštićenog kulturnog nasljeđa Herceg Novog i ugrožava prostor i vidike susjedima? Pratićemo što radi on i što će preduzeti nadležni.

21 Komentari

 1. Zaustaviti odmah radove gradjevinaru i opstina preko suda krivicno sazna ko je za dozvolu dobio novac.Invastitora na ovo natjerati da kaze ime i prezime korupcionara.Cini mi se daq ova demokratska vlast HN ovo ne smije.

  5
  2
 2. Stigli su nam divljaci koji uz pomoc domacih korupcionara ovo moze da radi.Dodjite u Josicu da vidite sto se radi bez dozvola.Novac cini sve.Dojucerasnji skorojevic srusio pedesetak metara starog potoka koji je napravljen 1837 godine.zastita istorijskih dobara i kulturnih ne reaguje.Rt sv.Nedelja nevidjenom korupcijom vise ne postoji.Gdje je ova nesretna opstina da reaguje.Umjesto hleba ,hleba gospodare.dajte evra,evra.pa onda od ove Boke ucinite i radite sto hocete.Sve ce ovo jednog dana isplivati na vidjelo,cak i crkva sv.Nedjelja u Josici.Zamislite,srusen parohijski dom sagradjen mukom mjestana.E. ovaj odozgo vidi sve i pravda ce doci,samo je pitanje da li ce to biti ovi pravi.ili njihovi potomci.

  9
  4
  • Nažalost slaba vajda od ovog gore…digo je i on ruke od ljudi.Nego svi koji pišemo ovdje da se organizujemo i stanemo na kraj ovakvom bezobrazluku i bahatosti pojedinaca.U Kamenarima preko puta hotela Casa del mare se kao uredjuje plaža,opet beton,beton i još se i gradi iznad.Strašno.I šta,ništa.I u Kotoru su probali zaustavit betoniranje obale al nisu uspjeli.Šta nam ostaje da uradimo.Ništa.Ovo što se danas dogadja našem sugradjaninu sutra se može desiti i pred našim vratima.Žalosno al tako je to,kad mačke nema miševi se kote.I kod nas nikog odgovornog.I dokle

   8
   3
 3. Nije samo problem Stari grad,prođite šetalištem od pošte u Igalu prema Titovoj vili, videćete bezobzirnu otmačinu društvene imovine.Radi se o betoniranju kanala za odvod atmosferski padavina .Ima li ko doma?

  14
  1
 4. Odmah na pocetku, da se ne shvatim pogresno ali to su cinjenice: ex Dom Armije nadgradjen divlje – investitor pridoslica; skale i sa zapadne strane i sa istocne strane bivse poste divlja gradnja-investitor pridoslica; Vila “Stari grad” (Avlijas) klasicna divlja gradnja a koja u sezoni radi kao hotel (ko je dao dozvolu za rad objektu koji nema dozvolu za upotrebu?)- investitor pridoslica.Ili opstinske nadlezne sluzbe imaju za zadatak da pridoslicama “zazmure” ili tu ima mjesta za policijsku istragu krivicnog djela mita i korupcije. Pitam se sto radi i radi li uopste gradjevinska inspekcija.
  Nedjo, ne daj se. Kad tad ce i u nasoj Opstini zavladati pravo a zatim i pravda jer rijetko idu zajedno.

  10
  7
  • Ali zato su svi Novljani rođeni sa istančanim ukusom i posebnim talentom sa arhitektonska rešenja. Svuda po svijetu ‘pridošlice’ kako ih Vi nazivate investiraju jer je nerealno za očekivati homogenu sredinu koja će vječno međustobno da se razmnožava, koja nema interakciju sa spoljašnjom sredinom, a da pri tom ima solidan finansijski priliv. Dakle, ljudi bez obzira na pripadnost (pa taman da su rođeni ispod kamena) mogu da investiraju, ali država treba da uredi način na koji će investicija biti sprovedena u djelo. Koji su to načini? To su zakoni, regulative i uredbe koje bi trebale biti sprovedene od strane nadležnih službi čije funkcije mi poreski obveznici finansiramo. Sad šta je u tom lancu krenulo po zlu Vi zaključite, da li su ‘pridošlice’ ili mi koji lako zažmurimo kad robinu zapošljavamo.

 5. Iako glavna turistička atrakcija, stari grad je zapušten, bez ikakvog plana razvoja i ulaganja. Decenijama nisu u stanju da popločaju kamenom ovu ulicu, koja je jedna od najljepših u gradu.

  18
 6. Iako glavna turistička atrakcija, stari grad je zapušten, bez ikakvog plana razvoja i ulaganja. Decenijama nisu u stanju da popločaju kamenom ovu ulicu, koja je jedna od najljepših u gradu.

  17
  1
 7. Opet Pg. Da nije problem u nasoj opstini? Sto je sa stepenicama preko puta starog doma JNA. To niko ne vidi. Turisti samo sto ne preskacu gelender. Opet Pg? Novljani su glavni za masakriranje svoga grada. I to za 200-300€

  30
  2

Ostavite komentar

*

code