Istorijska godina za Klub sportskih ribolovaca Igalo: Treći u svijetu

Istorijska godina za Klub sportskih ribolovaca Igalo: Treći u svijetu

8
Podijeli

Bronzana medalja na 10. Svjetskom klupskom prvenstvu u ribolovu iz broda najveće je priznanje koje je jedan klub sportskih ribolovaca iz Crne Gore osvojio, a taj trofej od oktobra krasi vitrine KSR Igalo.

Petočlani sastav KSR-a Igalo čine kapiten Marko Radosavljević, zatim Miloš Dašić, Aleksandar Milosavljević, David Gudelj i Goran Boričić.

Picerija i restoran

Pored “zlatne” bronze, osvojene na domaćem terenu, vitrine ovog kluba prepune su nagrada, a 2017. godina je najuspješnija od osnivanja kluba sa početka 90-ih, priča za Radio Jadran kapiten, Marko Radosavljević.

Prvo je osvojen Kup mimoze u februaru, zatim je junior Goran Boričić osvojio dvije zlatne medalje u kategoriji do 16 godina sa uređene i neuređene obale, a Aleksandar Milosavljević je u kategoriji do 21 godine uzeo zlato. Na državnom prvenstvu za seniore iz barke Marko Radosavljević je odbranio titulu najboljeg u državi, a Milosavljević je bio treći. Zlatni su momci bili na seniorskom i juniorskom ekipnom prvenstvu države, na Kupu rombuna “Memorijal Miško Vujičić” i na Kupu Crne Gore. Ali, bronza na Svjetskom je svakako najveće priznanje.

Prvog dana Svjetskog prvenstva u riblovu iz broda, koje je u oktobru održano u Herceg Novom, članovi KSR Igalo iznenadili su sve takmičare i osvojili najveći broj bodova, što je bilo iznenađenje i za njih same, objašnjava Marko.

– Niko nije očekivao takav rezultat, mogli smo samo da priželjkujemo to. Ali nakon prvog dana takmičenja već smo počeli da razmišljamo kako bismo, ipak, nešto mogli da uradimo. A pritisak dolazi sa svih strana. Tu sam ja pogriješio što momke nisam povukao i sklonio da ne slušaju priče, vjerujem da bi drugog dana otpecali bolji rezultat, pogotovo što je riba slabo radila. Ali, oni su mladi, potpuno su se pogubili. Uhvatila ih je trema, pa smo taj dan bili tek 12. od 17 ekipa – kazao je on.

Treći dan prvenstva momci su počeli bez ikakvih kalkulacija i bez opterećenja, sa željom da se zabave i pokažu u najboljem svjetlu, objašnjava Marko. Takav pristup je na kraju i donio dobar rezultat.

– Solidno smo otpecali taj treći dan. Nismo najbolje što možemo, znam. Ali nisam kalkulisao koliko bodova na kraju možemo da imamo, niti gledao koliko drugi imaju. Kad je izašao plasman za taj dan video sam da smo na 6. mjestu. A onda je izašao i konačnan plasman. Ja čak nisam ni video koji smo, nego su svi okolo počeli da viču kako smo treći, pa je nastala totalna euforija – prisjeća se on.

Kup Crne Gore posljednje je ovogodišnje takmičenje, pa su momci KSR Igalo tom titulom zaokružili fenomenalnu sezonu. Ali, fenomenalnu u očima onih koji dijele strast ka ribolovu, dok je za mnoge on potpuno marginalizovan.

– Ljudi kod nas ribanje ne prepoznaju kao sport i to je problem. Mi smo osvojili bronzu na Svjetskom prvenstu, ali mnogima je to apsolutno nebitno i posmatraju našu titulu sa nipodaštavanjem – priča nam Marko.

KSR Igalo je ove godine najtrofejniji i najbolji kolektiv, a to je zapravo ponovljen uspjeh, jer je ekipa i prošle sezone uzela gotovo sve titule u državi. Pored državnih priznanja, ovi momci prošle godine uspjeli su da osvoje i Kup Svetog Duje, takmičenje u Splitu, na kojem su 2015. bili drugi. To takmičenje nikad ni jedan crnogorski klub nije uspio da osvoji.

Finansije i prostorije kluba

Bronzana medalja na Svjetskom klupskom prvenstvu klubu nije donijela nikakva finansijska sredstva, već samo pehar i priznanja. Klub se dijelom finansira od dozvola za ribolov, koje izdaje Savez. Opština odvaja jedan dio novca, ali to je svakako nedovoljno sredstava za učestvovanje u svim takmičenjima.

– U suštini se krpimo. Ponekad dobijemo neka sredstva od Mjesne zajednice, ali, uglavnom, finansiramo se iz svog džepa. Zbog toga ne učestvujemo na takmičenjima u inostranstvu – kazao je Marko.

Zbog ograničenih finansijskih sredstava klub nije u mogućnosti da posjećuje takmičenja van regiona, pa su Italija ili Španija predaleko za ove sjajne momke. Oni, međutim, uspijevaju da posjete neka od takmičenja na slatkim vodama u Srbiji i BiH:

– Nama na Kup rombuna dođu mnoge ekipe iz Srbije i Bosne, poslije mi uzvratimo posjetu kada oni organizuju neka takmičenja. Tako to ide. Posjećujemo prijatelje iz Bačke Topole, zatim idemo u Aleksinac, Mali Zvornik, u Makedoniju, ali to sve sami finansiramo – navodi Marko i dodaje da se na slatkim vodama ne mogu pohvaliti titulama, mada su svake godine rezultati sve bolji.

Opština i TO su glavni sponzori kluba, a najviše sredstava se odvaja za organizaciju Kupa rombuna, gdje lokalna uprava nesebično pomaže.

Prostorije kluba su u područnom odjeljenju OŠ “Dašo Pavičić” u Sutorini, pošto je direktor kluba, Željko Kosić domar u školi. Tamo se danas nalaze vitrine sa osvojenim nagradama. Moraće uskoro da ih proširuju i ojačaju, jer u njima odavno ne mogu da lijepo da stanu svi pehari koje su ovi sportski ribolovci osvojili.

8 Komentari

 1. Malo sam guglao i saznao da je na tom “prvenstvu svijeta” ucestvovala Italija, Hrvatska, Francuska, Slovenija i Crna Gora… To je neko mnogo skuceno prvenstvo Mediterana ili prosireno prvenstvo Jadrana. Za prvenstvo svijeta Boka Kotorska nema cak ni dovoljno dovoljno ribe. Da dodju predstavnici stotinu zemalja istrijebili bi ribu u Boki. Ovo “prvenstvo svijeta” podsjeca me na prvenstvo svijeta u sviranju trube koje se svake godine odrzava u Guči. I, svake godine obavezno pobijedi Srbin…

  1
  1
  • Toliko gluposti od jednog cevjeka odavno nije bilo na ovom portalu, zloba ubija zati ribo cuvaj se od samog sebe,
   Ovi momci i klub su za ponos. A takve komentare treba bacit u smece, jedino tamo pripadaju.

 2. Klub je sigurno najorganizovaniji u opstini i sa najboljim rezultatima bez ikakve pomoci privrede i opstine. Klub nema primanja. Dok Klub sa skvera je sa ogromnim primanjima bez rezultata. Vjetovatno imaju drugu vrstu troslova od talmicarske.
  A vasa zloba ce vama doci na obraz kad tad

Ostavite komentar

*

code