Istorijska lekcija o holokaustu UBNOR-a i antifašista Kotora

Istorijska lekcija o holokaustu UBNOR-a i antifašista Kotora

0
Podijeli

predavanje-gimnazija-kotor-91116Dan sjećanja na zločine holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježava se širom Europe, a u najvećem broju evropskih zemalja 27. januara. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Povodom ovog značajnog datuma Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor je u saradnji sa Gimnazijom Kotor organizovalo čas sjećanja žrtava holokausta. Delegaciju je predvodio je predsjednik Jovo Bećir sa saradnicima Ankom Perović i Vladom Kašćelanom.

Picerija i restoran

Času sjećanja na holokaust prisustvovali su maturanti Gimnazije sa profesorom istorije Miroslavom Kilibardom, koji je detaljno govorio o najvećem zločinu čovječnosta i masovnom stradanju Jevreja. Potom je i predsjednik UBNOR-a Kotor, Jovo Bećir, pričao đacima o Drugom svjetskom ratu, najvećem zlu koje se dogodilo od kada je čovječanstva i civilizacije.

–      Premašio je za dva tri puta najveće sukobe u istoriji civilizacije i kao takav je najveći ožiljak planete i čovječanstva. Krajnji bilans ubijenih i poginulih je nevjerovatan-70 miliona ljudi stradalo je u tom krvavom ratu, na frontovima ali i u gradovima koji su bili bombardirani  i koje su okupirali nacisti. XX vijek je vijek genocida. Jedna za drugom  različite grupe (nacionalne, etničke, rasne i vjerske) doživjele su pokušaje  djelimičnog ili potpunog istrebljenja i da im se onemogući biološki, kulturni i socijalni opstanak – istakao je Bećir.

On je podsjetio da se pojam holokaust koristi da se opišu genocidi i svi drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koje su nacisti i njihovi saveznici, kolaboracionisti i marionetski režimi u periodu od 1933 do 1945 godine planski i sistematski izvršili u različitim djelovima Evrope, pobivši desetine miliona ljudi. Oko šest miliona su bili Jevreji, to jest više od polovine jevrejskog stanovništva Evrope, od čega 1.500.000 djece.

–      Holokaust se ne može i ne smije izdvojiti iz konteksta drugih genocidnih pokolja nad ostalim nacionalnim, etničkim, rasnim, vjerski i drugim grupama.

Holokaust je iza sebe ostavio trajne posljedice. Veliki doprinos u sprječavanju Adolfa Hitlera da pokori svijet dala je i naša ondašnja zemlja. Stradalo je 500.000 vojnika a pobijeno je više od milion civila kao „kolateralna šteta“, kako su oni govorili – kazao je Bećir.

Prikazan je film „HOLOCAUSTO“ italijanskog režisera, kojeg su sa pažnjom odgredali kotorski gimnazijalci. Delegaciju UBNOR-a i antifašista  Kotor primio je direktor Kotorske Gimnazije, Božo Perović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code