Istrajnost u školovanju djece RE populacije uvodi u društvo puno šansi

Istrajnost u školovanju djece RE populacije uvodi u društvo puno šansi

603
0
Podijeli

ministarstvo prosvjete romiGeneralni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete mr Marash Dukaj posjetio je Herceg Novi i Berane gdje je razgovarao sa roditeljima djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole kako bi im ukazao na značaj školovanja i način upisa u prvi razred.

Sa roditeljima je razgovarao i savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Sokolj Beganaj. Pored roditelja, sa predstavnicima Ministarstva u Herceg Novom razgovarali su Mehmet Beriša i Sanja Knežević iz organizacije „Mladi Romi“, a u Beranama Šeribona Beriša i Ardian Šalja iz organizacije „Vijeće Egipćana i Roma“, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Picerija i restoran

Dukaj je roditeljima objasnio koje korake treba da preduzmu kako bi upisali dijete u prvi razred osnovne škole. On je rekao da je Ministarstvo prosvjete stvorilo dobre uslove za uključenje u obrazovni sistem djece RE populacije, kojima sticanje znanja i vještina otvara vrata tržišta rada zbog čega im obrazovanje mora biti prioritet.

Dukaj je apelovao na roditelje ističući da ne smiju dozvoliti da djeca odustanu od školovanja i da se od njih očekuje da u procesu školovanja budu podrška djeci, kojoj integracija u obrazovni sistem i crnogorsko društvo pruža razne mogućnosti.

Savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Sokolj Beganaj, kao pripadnik Romske zajednice kroz lično iskustvo je predstavio koliko je važna istrajnost u školovanju. On je ukazao na to da država čini sve kako bi se RE populacija integrisala u društvo i kako bi se djeca socijalizovala i naglasio da roditelji imaju ključnu ulogu u tom procesu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code