Istraživanje o stanju morskih resursa: U EU više neće biti vraćanja ulova-diskarda...

Istraživanje o stanju morskih resursa: U EU više neće biti vraćanja ulova-diskarda u more

2
Podijeli

Institut za biologiju mora u Kotoru počeo je od 1. aprila prikupljanje podataka o biološkom stanju resursa u našem moru na osnovama koje je propisala EU i Generalna komisija za ribarstvo Mediterana, tzv. DSF program.

Pripremljen je nacionalni plan prikupljanja podataka, a crnogorske teritorijalne vode podijeljene su u tri zone, iz kojih se prikupljaju podaci o količini i sastavu ulova sa svih plovila različite dužine koja koriste različite alate, kazala nam je naučna saradnica u Institutu dr Ana Pešić.

Picerija i restoran

“Za tu svrhu, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja agrobudžetom za ovu godinu obezbijedilo je preko 50 hiljada eura. Angažovana su 4 mlada čovjeka koji stalno idu na teren, odnosno na ribarska plovila i prikupljaju sve podatke koji su nama neophodni. Pored toga, prikupljaju se i podaci o diskardu, odnosno prilovu”, kazala je ona.

Kako je objasnila prilov predstavlja dio ulova koji ribari “bacaju” nazad u more, a koji je i jestiv i nejestiv:

“Cilj prikupljanja podataka o diskardu je da se vidi njegov sastav, količina, kao i mogućnost dalje upotrebe ili prerade. Prema pravilima EU, od sljedeće godine u svim zemljama EU neće više biti dozvoljeno da se bilo što vraća nazad u more, već će sav diskard morati da bude iskrcan i da se koristi za dalju preradu – pripremu ribljeg brašna, stočne hrane itd”, dodala je ona.

Za Institut je ovo pilot projekat, a do kraja godine prikupljeni podaci biće prezentovani ne samo resornsom Ministarstvu da ga koristi za održivo upravljanje resursima, već i Generalnoj komisiji za ribarstvo Mediterana radi pripreme zajedničkih planova upravljanja svim tim resursima koji su u Jadranu djeljivi.

U ovom trenutku teško je reći kakvo je stanje ribljih resursa u crnogorskm teritorijalnim vodama, kaže naša sagovornica, ali je evidentno da se riblji fond smanuje, kako zbog klime i dejstva čovjeka, ali i pretjeranog izlova. Ipak, u odnosu na ostale zemlje na Jadranu, dr Pešić kaže da je naš riblji fond u boljem stanju.

“Ne gleda se samo količina, već i veličina riba u populaciji. Svjedoci smo, recimo, da na italijanskoj obali srednja dužina barbuna, koji je u ulovu dosta manja nego na našoj strani Jadrana. To možemo zahvaliti našoj staroj floti koja ne eksploatiše te resurse u pretjeranim količinama”, pojasnila je Pešić.

Ono što je sada aktuelno u čitavom Jadranu jeste Plan upravljanja plavom ribom, odnosno srdelom i inćunima, koji se smatraju najugroženijima. Kako je “pritisak” na ove resurse veliki iz Italije i Hrvatske, Plan upravljanja podrazumijeva sljedeće:

“Broj brodova koji love te resurse mora se smanjiti za čitavih 90%. Mi moramo zamrznuti ulov na nivo od 2014. godine. Kod nas to i nije baš sjajno, jer smo prema zvaničnim podacima ulovili tada svega 50 tona plave ribe”, kazala je naša sagovornica.

No, Crna Gora je, ipak, uspjela da zadrži neku “neutralnu” poziciju, zaključuje dr Pešić, pa još možemo da povećavamo flotu i ulov plave ribe.

2 Komentari

  1. Odje hvali terenske edukacije sa lica mjesta od ljudi koji su stalno prisutni na moru ,a ne iz kancelarije donositi odluke i sprovoditi rijesite dinamitase, i nece bit problema mjestani ribari znaju kad treba lovit ribu i bez zakona se pridrzavaju lova ,a samo jedan bace dinamit razsra morsko dno odvali komad stijene unisti biljni fond ,ubije ribu koja se u tom momentu nalazila na tom mjestu ,osamuti onu koja je bila udaljena i nikad vise nece tu biti ,a ostalu poplasi i promjeni joj smjer kretanja prirodnog toka itd.itd gospodo dinamit je najveci problem i jedini to suzbijte izglasajte kazne u desetinama hiljada eura ako nema da plati u zatvor i to na visegodisnje kazne jednostavno ovome se mora stat na kraj i rijesili ste 90%problema uklonite dinamit uklonite dinamitase oni razaraju i unistavaju morske resurse i pored ovolike vojske i policije da se ne mogu uhvatit na licu mjesta pa zna se de se baca i kada i u koja doba dana rasporedite ljude napravite akciju naredna dva mjeseca sigurno bije pokazalo rezultate ,krenite sa kopna jer i oni tuda dolaze malo da se angazuju uniformisana lica u civilu pa dada vidite kako bi ih uhvatili nego nema ko da mucne glavom da se zauzme zaza ovaj problem ko sto pravite akcije u, saobracaju pojas ,registracija ,svjetla ,prva pomoc ,zimska oprema ,ajmo gospodo akcija D I N A M I T ,ajmo malo terenskog rada na vazduh priroda, maginjaca i ostalo nisko rastinje ,stjenovita obala ,more ,ljepota cist vazduh rekreacija trening sve u jedno spojeno e e e e e e e sta treba da se desi da ovo uradite neko glavu da izgubi ,zalosno

Ostavite komentar

*

code