ISTRAŽIVANJE ZA SMANJENJE OTPADA U JADRANSKOM MORU

ISTRAŽIVANJE ZA SMANJENJE OTPADA U JADRANSKOM MORU

479
0
Podijeli

Ribari u tri primorske opštine prikupljaju otpad, u za to predviđene kontejnere, a Institut za biologiju mora će na osnovu prikupljenih podataka, dati konačnu procjenu ukupne količine i sastava otpada na crnogorskom primorju, saopšteno je iz kotorskog Instituta.

Prikupljanje otpada dio je IPA projekta pod nazivom DeFishGear – “Sistem upravljanja napuštenim ribarskim alatima u Jadranskoj regiji”, koje se odnose na problem otpada u moru na nivou čitavog Jadrana.
Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora, Kotor, od novembra 2013. godine sprovodi taj projekat.
Lider projekta je Hemijski institut iz Ljubljane, a u realizaciji projekta, pored Crne Gore, učestvuju i Italija, Hrvatska, Albanija, BiH i Grčka. Projekat će trajati do 31. marta 2016. godine.
Kako pojašnjavaju iz kotroskog Instituta, u okviru projekta sprovode se različite aktivnosti radi prikupljanja podataka o vrsti, količini i distribuciji otpada u moru na nivou Jadrana. Kao rezultat projekta biće pripremljena zajednička strategija za smanjenje otpada u moru uključivanjem različitih učesnika – ribara i njihovih udruženja, komunalnih preduzeća, nevladinih organizacija, lokalne samouprave i nadležnih ministarstava.
Prema riječima dr Ane Pešić, jedna od najznačajnijih je akcija “ribarenje za otpadom” u koju su aktivno uključeni profesionalni ribari kočari sa područja Opština Bar, Budva i Herceg Novi, kao i predstavnici malog obalnog ribolova iz udruženja “Škver” iz Herceg Novog.
„Ribari prikupljaju otpad iz mora i iskracavaju ga na obalu u za to predviđene kontejnere, koji su obezbijeđeni u okviru projekta. Institut za biologiju mora će na osnovu prikupljenih podataka o količini i vrsti otpada iz mora koji su ribari prikupili, dati konačnu procjenu ukupne količine i sastava otpada na crnogorskom primorju”, kazala je Pešićka.
Institut učestvuje i sprovodi akcije čišćenja plaža, čišćenja morskog dna, plutajućeg morskog otpada i prikupljanja napuštenih ribolovnih alata.
“Tokom projekta sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz Kotora, Tivta i Herceg Novog organizovana je ljetnja škola gdje je učenicima predstavljen projekat i njegovi ciljevi i aktivnosti. Nakon toga su učenici aktivno učestvovali u akciji čišćenja plaža na više lokacija u Kotorskom i Tivatskom zalivu. Ova aktivnost je značajna zbog podizanja ekološke svijesti o problemu zagađenja mora i smanjenju količine otpada koja dospijeva u more”, navodi se u saopštenju.
Kako najavljuju iz Instituta, aktivnosti tog projekta biće nastavljene u Crnoj Gori i nakon njegovog završetka, kroz odgovorno ponašanje svih koji su na bilo koji način uključeni u različite aktivnosti na moru, ne samo u oblasti ribarstva, već i u oblasti turizma, marikulture, lokalnih samouprava, kao i svakog pojedinac.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code