ITALIJANI POMAŽU KOTORU

ITALIJANI POMAŽU KOTORU

240
0
Podijeli

donacija italijaniNakon 20 godina prvi put posredstvom Zajednice Italijana u Crnoj Gori Opštoj bolnici Kotor sinoć su donirana 53 bolnička kreveta i druga oprema.
To je tek dio aktivnosti zajednice, koja broji 560 članova čiji su vrijedni rezultati primjer entuzijazma i posvećenosti saradnji dvije države. Trećina bolničkih kreveta u kotorskoj bolnici biće zamijenjena – ne novim, ali svakako boljim ležajima koji su stigli iz Italije. – To je prva donacija mobilijara nakon 20 godina. Biće veoma značajna za naše pacijente, jer su novi kreveti sa ogradom, pa se više neće dešavati da najteži bolesnici skliznu sa kreveta – kaže direktorka dr Edita Starović, koja je podsjetila na tešku situaciju u zdravstvu Crne Gore, zbog čega su ovakve donacije dobro došle.
peruginiDonacija koja je obezbjeđena sa prijateljima iz italijanske regija Friuli – Venecija – Đulija (kreveti, 28 stalaka za ručavanje i nešto kolica za bolničke instrumente) prikupljena je na inicijativu Italijana iz Crne Gore, jer je ocjenjeno da je to neophodno kotorskoj bolnici – kazao je Mario Salvalaggio, predsjednik asocijacije „Alvijus Santa Maria la Longa”.
Pomoć bolnici je samo jedan od zajedničkih projekata koje je Zajednica Italijana Crne Gore realizovala sa partnerima iz regije Friuli – Venecija – Giulia.
Predsjendik Zajenice Italijana, Pavo Peruđini podsjetio je da samo ovogodišnji programi koje su realizovali u Crnoj Gori vrijede preko 700 hiljada eura. Najviše je projekata je u turizmu: to su obuka turistčkih vodiča, uredjenje sajta TO Kotor, pilot projekat objedinjavanja malih hotela, donacija lifta Domu zdravlja Tivat – 150 besplatnih tečajeva italijanskog jezika i drugo.
Kotorani su i sami pokazali koliko im je stalo da se uslovi u dosta ruiniranoj bolnici učine pristojnijim za pacijente. Organizuju kontinuirane akcije prikupljanja pomoći – kroz Sunce u pelenama opremljeno je porodilište, Luka Kotor je donirala reanimbobil – obezbijeđena je donacija i za hirurgiju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code