Iva, Martin, Stevan, oporavljaju se, liječe, bore: Pomoć se nastavlja

Iva, Martin, Stevan, oporavljaju se, liječe, bore: Pomoć se nastavlja

4644
0
Podijeli

Pomoć Ivi oš Dašo Pavičić 1Teška bolest, koju su doktori dijagnostikovali kod male Novljanke Ive Bijelić, kao i akcije prikupljanja pomoći za nju, potisnule su prethodne humanitarne akcije  kojima su prikupljana novčana sredstva za liječenje najprije malog Zeleničanina Martina Stepanovića, pa zatim i sportiste, Stevana Obradovića.

Da podsjetimo, Martinu Stepanoviću dijagnostikovana je bronhopulmonalna displazija (teška hronična plućna bolest) kao jedna od posljedica prijevremenog rođenja. Za prvi dio njegovog liječenja bilo je potrebno 15 hiljada eura. On se od novembra 2015. godine nalazio na Klinici za cerebralne i neuropatske bolesti u Beogradu. Drugi krug terapija za malog Martina krenuo je početkom januara ove godine.

Picerija i restoran

U razgovoru sa Martinovom majkom, Violetom, saznali smo da je nizom humanitarnih akcija prikupljeno dovoljno sredstava za 4 mjeseca terapija i Martin je nakon četvoromjesečnog intenzivnog tretmana, koji je trajao i po 5 sati, propuzao. To, međutim, nije kraj Martinove bitke za prve korake.

– Pred Martinom je još jedna borba. Borba za prvi korak, jer je sve ostale faze savladao. Zahvalna sam  svim firmama, svim organizacijama, Crkvi, Opštini, svakom kafiću, restoranu, klubu, mjesnoj zajednici, klapama Herceg Novog, kulturno-umjetničkim društvima. Svakom humanom i plemenitom pojedincu koji je na bilo koji način Martinu pomogao u njegovoj borbi – kazala nam je Martinova majka, Violeta.

Ona je iskoristila priliku i da se zahvali volonterkama Dragani Cmiljanić i Zorici Drakulić-Vidaković, kao i redakciji Radija Jadran na upućenim apelima za prikupljanje pomoći.

Martin je prošao sve faze terapije, ostalo mu je stajanje i hod, što obuhvata šestomjesečni period terapija. On se nalazi u Herceg Novom i na terapijama je u Institutu, koje mu pokriva državni zdravstveni fond, a koje će trajati do 2. avgusta. Toliko sredstava njegova porodica trenutno ima, a mjesečna terapija, bez troškova smještaja u Beogradu, kako nam je kazala Violeta, košta 3 hiljade eura, što znači da za njegovo liječenje nedostaje još oko 18 hiljada eura. To je velika suma novca koju njegova samohrana majka ne može da obezbjedi, pa ovom prilikom upućujemo njen apel građanima Herceg Novog da pomognu koliko mogu.

Violeta Petrović apeluje i da se pomogne  životno ugroženoj Ivi Bijelić.

Stevan Obradović obolio je od kancera jednjaka i zeluca i liječen je u Austriji, gdje je otputovao u januaru ove godine. Njegovo stanje se stabilizovalo polovinom aprila, kada su okončane terapije, ali on je ostao u Austriji da bi mogao da obavi preglede. Za njegovo liječenje bilo je potrebno skupiti 80 hiljada eura. Radio Jadran nije uspio da stupi u kontakt  sa nekim ko bi mogao da kaže nešto više o Stevanovom stanju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code