Ivanini “Chiro” i “Maya” prvaci u junior handlingu: Pobjeda posvećena desetogodišnjici nezavisnosti

Ivanini “Chiro” i “Maya” prvaci u junior handlingu: Pobjeda posvećena desetogodišnjici nezavisnosti

2609
19
Podijeli

Učenica V2 OŠ Dašo Pavičić na Toploj, Ivana Malavrazić osvojila je I mjesto na takmičenju u junior handlingu, koje je 21. maja održano u mjestu Blace u podnožju Kopaonika, u sklopu Prve nacionalne izložbe pasa svih rasa.

ivana malavrazic 240516 1Na izložbi je učestvovao 191 izlagač iz raznih zemalja Evrope, a Ivana je bila jedina predstavnica Crne Gore, koja je u konkurenciji 17 takmičara u “junior handlingu” osvojila I mjesto, gdje je ujedno bila i najmlađa takmičarka do 18 godina.

Picerija i restoran

ivana malavrazic 240516 2Ivana je za Radio Jadran kazala da je imala veliku tremu, jer je takmičenje, na Dan nezavinsoti njene države bilo organizovano u drugoj zemlji:

“Uz to, jako sam ponosna, jer sam bila prva tog dana i pobjedu posvećujem desetogodišnjici nezavisnosti svoje domovine”, kazala je ona.

Kao nagradu, dobila je medalju i pehar, uspjevši  da pobijedi znatno stariju i iskusniju konkurenciju “handlera”. Ivana posjeduje dva  psa – japansku akitu mužjaka, starog 2 godine i 6 mjeseci, po imenu Chiro, kao i ženku bigl, staru 11 mjeseci, po imenu Maya, sa kojima je osvajala brojne nagrade.

ivana malavrazic 240516 3Na takmičenju u Srbiji, njena akita Chiro dobio je ocjenu odličan, bio je prvak i u svojoj rasi, prvak V FCI grupe i u generalnom plasmanu zauzeo II mjesto na cijelokupnoj izložbi RBIS. Tako je postala i novi šampion Srbije. Njen drugi pas, ženka bigl Maya, ocijenjena odličan, bila je prvakinja u svom razredu mladih, prvakinja VI grupe i postala Juniorska prvakinja Srbije.

Inače, Ivana je učestvovala na takmičenjima po Crnoj Gori, koja su organizovana u Čanju, Kotoru, Budvi, Danilovgradu, Bijelom Polju, Tivtu, Cetinju, Golubovcima, Nikšiću, Podgorici, Pljevljima, gdje je i završila takmičarsku sezonu 2015. u Crnoj Gori. Tu je osvojila I mjesto sa zlatnim ritriverom po imenu Tino, koji je vlasništvo Svetlane Andrić iz Beograda. Od inostranih takmičenja učestvovala je u decembru u Beogradu.

U 2016. godini očekuju je pored Crne Gore, nastupi na takmičenjima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Kosovu, Makedoniji i Hrvatskoj, gdje je već učestvovala u Dubrovniku 25. i 26. aprila 2016. i osvojila I mjesto.

ivana malavrazic 240516 5“Željela bih da nastupim na Cruftsu koji se održava svake godine u Velikoj Britaniji, gdje nastupaju najbolji svjetski hendleri”, priželjkuje Ivana.

Inače, junior handling je revija koja postoji na većini izložbi, gdje se mladi do 18 godina takmiče u prezentovanju pasa. U ring se ulazi u velikom polukrugu po veličini vrste psa (od najvećeg do najmanjeg). Sudija ocjenjuje svakog hendlera posebno. Hendler mora paziti da je pas uvijek između njega i sudije. Povodac može biti i u lijevoj i desnoj ruci zavisno od potrebe. Takođe, često se nakon izvedene figure, sudija vrti oko psa, sa kojim se treba vrtjeti i handler tako da pas uvijek bude između sudije i handlera.

ivana malavrazic 240516 4“Da bi sve funkcionisalo kako treba potrebna je velika saradnja između psa i mene”, objašnjava Ivana.

Inače, Ivanin sponzor na takmičenju na Kopaoniku bio je Pet-shop – Škola za obuku pasa “Dora” iz Podgorice, čija je Ivana polaznica.

19 Komentari

 1. Pocetkom devedesetih godina otac ti je bio sportista u Beogradu, nadam se da ce se prepoznati kvalitet u CG i da ces svoje buduce rezultate dati svojoj domovini.
  1  0
 2. Vesela djevojcice: Samo nastavi tako budi ponos svojih roditelja…drugova…drzave…svih koji te poznaju. Zlih jezika ce uvjek biti jer su ljubomorni na uspjehe. Glavu gore i veliki osmjeh svima.
  1  0
 3. Bit cu kratak.
  Sjedim jutros na kafi u blizini nase opstine i cujem razgovor sest osoba koje rade u opstini od toga cetiri visokorangirane. Komentarisu ovaj clanak. Jedno kaze “zasto ovoliko veliki clanak, pa sta ako je bila prva…STA IMAMO MI OD TOGA…” Ostali je na neki nacin podrzavaju. Jedan cak rece “pa nije ovo vaterpolo da ovoliki clanak se napise sa pet slika, i da ima ovoliko komentara”…
  Dragi moji novljani svaki komentar na ovo je suvisan!
  1  0
 4. Da je srece nasa predsednica Natasa Acimovic bi te pozvala u kabinet i cestitala ti i bila sponzor a ne da kako pise sponzor bude van naseg grada…ali ona ima presnijih obaveza.
  0  0
 5. Bravo Ivana! Ponosim se sto te poznajem. Ostvarices ti svoje zelje, radna si, vredna i uporna, a sto je najlepse uzivas u radu sa psima. Dok handlujes mnogi “veliki” bi mogli od tebe uciti. Svoju detinju lakocu, poznavanje pasa i ljubav prema nijima neguj uvek. Cruft’s je tvoj, ostvarices sigurno tu zelju, a tamo ces dostojno pretstaviti svoju domovinu
  0  0
 6. Bravo Ivana. Ponosim se sto te poznajem. Samo napred. Ostvarices svoju zelju da ides na Crufts, tamo ti je mesto. Svojim umecem mnogima ces starijima pokazati kako treba.
  0  0
 7. Draga Ivana, ponosna sam sto te poznajem!. BRAVO! Ostvarices ti svoje zelje, na Crufts-u ti je mesto. Ostavices tremu kod kuce, poneces svoje umece, dobro poznavanje pasa i ljubav prema njima, detinju lakocu handlovanja od koje i profesionalci mogu uciti. Najdostojnije ces pretstaviti svoju domovinu
  0  0

Ostavite komentar

*

code