ŽIVJETI OD PENZIJE I PLATE

ŽIVJETI OD PENZIJE I PLATE

224
0
Podijeli

hn6 rj”Da mi je da odem u penziju pa da napokon dobijem dobro plaćen posao”, šala je koja oslikva u posljednje vrijeme novsku stvarnost. Surova jeste i zasigurno ne mnogo ni smiješna onima, koji su godinama na Birou rada, bez šanse da upišu ni mjesec radnog staža.
Prema posljednjim podacima Monstata u septembru je u Herceg Novom zaposlenih 10.340 i nalazimo se na 5. mjestu po broju uposlenih stanovnika u Crnoj Gori, što nije loše. No, sve je prisutnije zapošljavanje penzionera u Herceg Novom, što je po zakonu i pored učestalih primjedbi, uglavnom mladih, koji tavore na biroima. Oni su u nemogućnosti da stečeno znanje negdje i primjene, što zbog krize koja komplikuje nalaženje posla, što zbog upravo sve češćeg angažovanja onih koji su ostvarili pravo na penziju, a nakon toga se ponovo i zaposlili.
Koliko god bilo nelogično, nepravedno, ili možda čak po nekima i nemoralno, to je dati posao penzionerima je po zakonu. Oni imaju puno pravo kao i svi drugi da konkurišu na određena mjesta, ako ispunjavaju uslove, propisane konkursima ili oglasima.
Direktor direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu pri Ministarstvu rada i socijalnog staranja Jovo Pajović za Radio Jadran kaže da korisnici starosne penzije, kao i oni koji su stekli pravo na prijevremenu penziju imaju pravo da se ponovo zaposle odnosno da zaključe ugovor o radu.
– Ako ispunjavaju opšte i posebne uslove propisane Zakonom o radu imaju ista prava da se jave na konkurs – kaže Pajović.
Ono što posebno iznenađuje jeste odredba Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se primjenjuje od 1. januar 2009. godine, a kojim se penzionerima, ako se ponovo nađu u radnom odnosu ne obustavlja isplata penzije.
– On nastavlja da prima penziju, a na novi dohodak plaća poreze i ako je zaposlen ne manje od godine ima pravo čak na ponovno određivanje penzije – rastumačio nam je Pajović.
Ovo ne važi samo za one koji su korisnici invalidske penzije jer su potpuno izgubili radnu sposobnost.
U Crnoj Gori je 123.194 penzionisanih lica za koje Fond PIO svakog mjeseca izdvaja 32 miliona eura, od čega od poreza i doprinosa u Fond pristigne 16 miliona, dok se ostatak popunjava iz državnog budžeta.
Od administratora u opštini Herceg Novi, Tomice Miloševića, saznajemo da od 220 zaposlenih ni jedno lice nije naknadno zaposleno, kao već penzionisano.
Međutim, u preduzeću Parking servis doo od osnivanja na čelu je penzioner, a nekoliko ih je i angažovano na poslovima kontrolora.
Zasigurno da ovo nije jedino preduzeće koje ima penzionere koji su zasnovali ponovo radni odnos, te takvih slučajeva ima i u državnim firmama, gdje se mogu naći slučajevi i onih koji su prešli iz preduzeća u preduzeće, iako su uzeli i otpremninu.
Prema podacima iz juna iz Zavoda za zapošljavanje, a važe za prvih 6 mjeseci ove godine broj nezaposlenih visokoškolaca za godinu povećan je za skoro 2.200, sa 6.069 na 8.250. Na birou se tada nalazilo i sedam doktora nauka i 157 magistara.
I eto, ko ovih dana traži rješenje za izlazak iz budžetskih problema, možda je najbolje i najjednostavnije rješenje otići u prijevremnu penziju, uzeti otpremninu, ponovo se zaposliti, pa primati i penziju i platu. Jer, od nečega treba i živjeti, reći će oni koji su stekli penziju, a još su rado sposobni.
U svakom slučaju, ko umije njemu dvije – davno je to narod i rekao, a svaka nadogradnja je slobodna.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code