IX crnogorski medijski dijalozi: Neophodno afirmisati održiv medijski ambijent

IX crnogorski medijski dijalozi: Neophodno afirmisati održiv medijski ambijent

724
1
Podijeli

Deveti crnogorski medijski dijalozi 2Informacija u medijskom značenju sve manje je atribucija ljudskih prava, a sve više atribucija robe sa kojom se manipuliše i dezorijentiše javnost. Ovo je jedan od zaključaka dvodnevnog međunarodnog naučnog skupa „IX crnogorski medijski dijalozi“ na temu „Informacija – roba ili ljudsko pravo” u Herceg Novom. Oko stotinu naučnika različitih profila (filozofa, sociologa, kulturologa, antropologa, mediologa, novinara, pravnika, ekonomista, saglasili su se i oko još nekoliko zanimljivih zaključaka.

Višeznačenjski karakter informacije kao robe problematizuje krizu smisla ovovremenih medija sa svim etičkim dilemama i moralnim posljedicama tako konstruisane javnosti.

Picerija i restoran

Dalje, ultimativno kreiranje i apsorbovanje informacije kao dominantno robnog znaka poništava pravo čovjeka da zna objektivnu i profesionalnu informaciju.

Kreiranje iskrivljene stvarnosti pod uticajem manipulacije i tabloidizacije ima za cilj uspostavljanje vrhovne arbitraže neupitanih medijskih istina.

Zaključeno je i da su kritička percepcija navodne medijske stvarnosti i medijska pismenost, nužni alati razumijevanja poruka i ciljeva medija, kojima je profit vrhovno i jedino mjerilo smisla.

Najzad sa skupa je poručeno i da primarni cilj naučno-akademske zajednice, civilnog društva, samoregulatornih tijela i institucija sistema treba da bude baziran na uspostavljanju i afirmaciji održivog medijskog ambijenta, u kome je informacija društveno dobro, a ne roba sumnjivog porijekla i sumnjivog kvaliteta.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code