Iz EU fondova 1,3 miliona eura za Kanli kulu i još tri...

Iz EU fondova 1,3 miliona eura za Kanli kulu i još tri tvrđave u Hrvatskoj i BiH

2
Podijeli

Za rasvjetu i digitalno opremanje tvrđava Kanli-kula u Herceg Novom, Klisa i Sv. Mihovila u Šibeniku, te Vranduka kod Zenice osigurano je oko 1,3 miliona eura iz programa prekogranične saradnje (IPA) Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Radovi bi trebalo da budu gotovi do kraja godine, saopšteno je juče na zajedničkom predstavljanju projekta na Klisu, prenose hrvatski i bosanskohercegovački portali (nacional.hr i avaz.ba).

Digitalizacijom i rasvjetom atraktivnost tvrđava biće veća, pa je za očekivati i više posjetilaca i turista.
Tamara Bojović iz hercegnovske opštine rekla je kako joj je drago što je i taj crnogorski grad dobio priliku da bude partner u projektu prekogranične u saradnje s Hrvatskom i BiH.
“Digitalizacijom Kanli kule doprinijećemo boljoj posjeti turista toj tvrđavi”, dodala je Bojović.

Picerija i restoran

Kata Žganjer iz Muzeja grada Šibenika rekla je kako će se digitalizacijom omogućiti međusobno internet povezivanje četiri tvrđave: Sv. Mihovila u Šibeniku, Kliške tvrđave te Vranduka kod Zenice i Kanli-kule u Herceg Novom.
“Moći ćemo istovremeno vidjeti što se događa u te četiri tvrđave”, kazala je Žganjer.

Alen Karamehić iz Muzeja grada Zenice istakao je da Vranduku, tvrđavi koja je od Zenice udaljena petnaestak kilometara, mnogo znači učešće u tom prekograničnom projektu.

“Ovo je za nas dragocjeno iskustvo za naše buduće projekte, jer do sada nismo učestvovali u projektima koji se finansiraju novcem iz EU fondova” – rekao je Karamehić.

Načelnik kliške općine, Jakov Vetma, izvijestio je kako je tvrđavi Klisu namijenjeno oko 1,4 milijuna kuna koje će se upotrebiti za rasvjetu.

“Nama je prioritet osvjetljavanje zidina Kliške tvrđave, tako da će ona izgledati upečatljivo, poput Akropole u Grčkoj, i moći će se vidjeti iz Splita”, rekao je Vetma i dodao kako su u toku pripreme za raspisivanje konkursa za nabavku rasvjetne opreme za tu tvrđavu.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code