IZ HE PLAT PORUČILI: VELIKI ZAHVAT NA POSTROJENJIMA I RESTRIKCIJE VODE DO...

IZ HE PLAT PORUČILI: VELIKI ZAHVAT NA POSTROJENJIMA I RESTRIKCIJE VODE DO 25. JUNA

197
0
Podijeli

Najdalje do 25. juna voda će ponovo konavoskim cjevovodom, iz Bilećkog jezera stizati za Herceg Novi. To su na sastanku u Konavlima novskoj delegaciji, predsjedniku opštine Nikoli Gojkoviću, v.d. direktorki i tehničkom direktoru „Vodovoda”, Jeleni Đaković i Miću Stojanoviću potvrdili predstavnici HE Plat, konavoskog Vodovoda i opštine Konavle.

– Primili su nas sa puno uvažavanja, shvatili su probleme koje imamo ali i oni se suočavaju sa teškim zahvatom, koji nije rađen punih 50 godina, od postojanja HE Plat. To je investicija vrijedna 26 miliona eura i u svakom momentu na gradilištu je oko 150 radnika – izjavio je nakon sastanka, predsjednik novske opštine Gojković. On je istakao da je razgovarano i o nekim drugim alternativnim rješenjima u slučaju radova na postrojenjima HE Trebišnjica i Plat, odnosno na čišćenju hidrotunela.
– Molim građane da imaju strpljenja jer je ove radove trebalo obaviti prije dvije godine, pa su odloženi za prošlu godinu, a onda za ovu, jer je lani remont ometao dugi kišni period. Sada se to sve skupilo. Krajnji rok kada voda treba da bude u sistemu je 25. Jun – kazao je Gojković.
Jelena Đaković je potvrdila da su u Konavlima, između ostalog, razgovarali o mogućnosti dobijanja izvjesne količine vode i u periodu kada je zbog opravke ili montaže u vodostanu Plat, ili čišćenja tunela obustavljen dotok za Herceg Novi.
– Postoji nekoliko tehničkih opcija. Vrlo brzo ćemo stupiti u kontakt i sa dubrovačkim i konavoskim Vodovodom i napraviti tehničku, a potom ekonomsku studiju o tome. To znači da ćemo ubuduće u ovom „sušnom” periodu dobijati izvjesne količine vode, koliko god one bile, značiće nam mnogo – istakla je Jelena Đaković.
Predstvnici Vodovoda kazali su i da je ove godine gotovo najteži restriktivni period koji je Herceg Novi ikada imao. Velike su vrućine, a potrošnja se u znatnoj mjeri uvećala u toku vikenda i ono što smo očekivali da će danas da se desi desilo se preksinioć – isključila se pumpa zbog smanjenja nivoa akumulacije Opačica. Jutrošnja kiša neće mnogo pomoći osim što je zalila bašte.
– Sistem će sa ovim restriktivnim režimom izdržati do 25. juna. Da smo isporučivali vodu dva sata ujutro i dva sata popodne ne bi izdržao – kazala je Jelena Đaković. Po dolasku iz Konavala provjereno je stanje rezervoara i iz „Vodovoda” sa sigurnošću poručuju građanima da će u 19 časova voda doći i do potrošača na Toploj i u Igalu, jer su rezervoari puni.
Snabdijevanje putem cistjerni biće nastavljeno i narednih dana na 4 lokacije i sa jednom mobilnom cistjernom po pozivu građana, gdje je najkritičnije. Danas je voda najviše isporučivana vrtićima, Dnevnom centar za djecu sa smetnjama u razvoju i za potrebe dijalize Domu zdravlja.
I tehnički direktor „Vodovoda”, Mićo Stojanović je ustvrdio da su ovo najteže restrikcije u posljednjih 30 godina.
– Do sada su uvijek trajale po dvije sedmice i koji dan više. Ali restrikcije koje počinju početkom juna i završavaju se krajem mjeseca su veoma loše za Herceg Novi koji sa svojim rezervoarima i akumulacijom može da izdrži dvije sedmice poslije toga počinju da se javljaju problemi što smo mi i najavili početkom mjeseca. Upravo smo ušli u tu fazu kada se akumulacija ispraznila, za četvrtinu manje rade pumpe i nismo u mogućnosti da isporučujemo vodu dva puta po dva sata – obrazložio je Stojanović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code