IZ HERCEGNOVSKOG POZORIŠTA – OTVORENO PISMO

IZ HERCEGNOVSKOG POZORIŠTA – OTVORENO PISMO

81
0
Podijeli

pozoriste12Iz Hercegnovskog pozorišta uputili su apel da se zaustavi njegovo iseljenje iz zgrade poznate kao Palata Burovina, u kojoj su proveli 23 godine.
Hercegnovsko pozorište baštini tradiciju teratra osnovanog početkom prošlog vijeka, a za sedam dana trebalo bi po presudi Osnovnog suda da bude iseljeno iz oronule zgrade, koja je smještena između crkve Svetog Antuna i Dvorane Park u centru grada.

Sud je takvu odluku donio na predlog Muzičke škole, jer je Ministarstvo prosvjete uknjiženo kao vlasnik.  
„Hercegnovsko pozorište nikada zgradu u kojoj radi 23 godine nije smatralo svojom, niti danas želi da je prisvoji, ali s obzirom na to da smo je koristili uz saglasnost nadležnih i s ljubavlju održavali i u njoj radili ne želimo ni da nas iz nje istjeruju“ – navodi se u otvorenom pismu Upravnog odbora HP.
Nakon što je renovirana zgrada u Starom gradu Škola za osnovno muzičko obrazovanje koja je radila u tom objektu je preseljena u novi objekat u kome i danas radi.  A popularna Palata Burovina je dogovorom čelnika Opštine Herceg Novi i republičkih Ministarstava za kulturu i Prosvjetu 1988. godine  data na korišćenje Hercegnovskom pozorištu. 
Članovi pozorišta su održavali staru zgradu u funkcionalnom stanju. U njoj su, između ostalog, imali čitaće probe svih predstava, preko 60, tu su izrađivali scenografije, deponovali dekor, pripremali Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti, priređivali predstave, koncerte, promocije, izložbe… Atelje u ovoj zgradi i sada koriste slikari Izabela Matoš, Vojislav Kilibarda, Nada Arnaut, Nikola Ćurčin. Tu je organizovan rad dramskog studija i škole crtanja, a u Amfiteatru programi  Filmskog Festivala, Sinestezije, Hercegnovskog Strip Festivala, Noći kulture – navodi se u otvorenom pismu i dodaje i da u prizemlju zgrade radi Klub Hercegnovskog pozorišta. 
Članovi pozorišta poručuju da će protestvovati – igrajući svoje predstave, gostujući i pozivajući u goste prijatelje Pozorišta,  uvjereni
da će, poslije 27 godina truda da dokažu  da su „na strani kulture grada i Crne Gore i da će neko naći snage, volje, energije da zaustavi, suspenduje, stornira iseljenje Pozorišta“.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code