Iz Ministarstva kulture još nije stigla nova saglasnost za postavljanje spomen ploče...

Iz Ministarstva kulture još nije stigla nova saglasnost za postavljanje spomen ploče Sv. Leopolda Mandića

1690
4
Podijeli

images_slike_razno_sv_leopold_mandic_ikona_rjIako će se na sljedećoj lokalnoj Skupštini u Herceg Novom, u petak, naći predlog Odluke o davanju saglasnosti na Program podizanja spomen-obilježja za 2016. godinu, u njemu opet nema predloga za podizanje spomen ploče na rodnu kuću Sv. Leopolda Mandića na Škveru.

Kada smo posljednji put pisali o tome uoči 12. maja, kada je prije 150 godina rođen Bogdan Leopold Mandić, u lokalnoj samoupravi su novo odlaganje tog civilizacijskog i kulturološkog čina obrazložili dobijenim sugestijijama  Kotorske biskupije za izmjenu teksta na spomen ploči, a onda i dodatnom administrativnom procedurom.

Picerija i restoran

Prošlo je više od četiri mjeseca i u lokalnoj upravi dobijamo potvrdu da će ispuniti dug prema svecu, koji nije nikada  zaboravio svoj grad i Boku. Nema, međutim, preciznog odgovora kada bi to moglo biti. Da li u ovoj godini Milosrđa u katoličanstvu, odnosno na 150-tu godišnjicu rođenja velikog ekumeniste Sv Leopolda.

– Pri proceduri donošenja Odluke o postavljanju spomen – obilježja,  Hrvatsko građansko društvo Crne Gore je Opštinu Herceg Novi podsjetilo na svoj zahtjev, po kom bi natpis na spomen ploči trebalo da naglasi da je Leopold Mandić svetac rimokatoličke crkve iz reda kapucina sa preciznim datumom rođenja, što nije bilo predviđeno prvobitnim natpisom.

Navedeni zahtjev je ocijenjen kao opravdan, te se po Zakonu o spomen obilježjima morala ponovo tražiti saglasnost Ministarstva kulture, što je dovelo do odlaganja postavljanja spomen ploče u odnosu na planirani datum.

Dalji postupak podrazumijeva da postavljanje spomen ploče odobri Skupština Opštine Herceg Novi, tek nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva kulture, a Sekretarijat za kulturu priprema materijale kako bi takvu odluku predložio – saopštili su nam iz Sekretarijata za kulturu.

Saznajemo da je zahtjev Ministatstvu upućen sa predlogom za novi naziv na ploči. Do kraja nedjelje Komisija Ministarstva mogla bi dati saglasnost. Onda može konačno sve biti pred odbornicima.

Kada bi lokalna adminsitracija bila voljna i efikasna spomen ploča Sv. Leopoldu Mandiću bi mogla biti postavljena 16. oktobra, kada ga je 1983. Papa Ivan Pavao II proglasio svetim.

Podsjetićemo da grad Herceg Novi nikako da ukaže mali gest zahvalnosti, podigne spomen ploču, svecu pomiritelju, koji je pronio njegovo ime širom svijeta. Mnogo puta je to obećavala bivša vlast, a evo, ne ide to lako, uprkos pokazanoj volji, ni novoj administraciji. Jer, za skoro dvije godine DPS i Izbor su se pravdali  raznim procedurama, čak je bilo i spekulacija da kuća obojena u žuto na Škveru nije njegova  kuća rođenja. Iz Opštine su prvo čekali saglasnost Skupštine stanara zgrade, pa  saglasnost Ministarstva kulture, dok Odluka nije došla do lokalnog parlamenta. Taman kada se misililo da će 12. maja, na rođendan Bogdana Leopolda Mandića biti i postavljena spomen ploča novo odlaganje inicirao je kotorski biskup Ilija Janajić, a onda i HGD, zbog spornog teksta za natpis na ploči.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code