IZ REGIONALNOG VODOVODA 858 L/S VODE ZA SVIH 6 PRIMORSKIH OPŠTINA

IZ REGIONALNOG VODOVODA 858 L/S VODE ZA SVIH 6 PRIMORSKIH OPŠTINA

121
0
Podijeli

Iz sistema regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje, trenutno se isporučuje 858 l/s vode, što u odnosu na prošlogodišnju isporuku istog dana od 367 l/, predstavlja rast od 134%.

To znači da na današnji dan regionalni vodovod radi sa 71,5 % instalisanog kapaciteta koji iznosi 1200 l/s, saopšteno je iz ovog preduzeća.
Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u saradnji sa predsjednicima primorskih opština i JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, kao i sa lokalnim vodovodnim preduzećima, uložilo veliki napor da se sprovedu sve mjere iz domena odgovornijeg upravljanja vodovodnim sektorom na Crnogorskom primorju, jer se na tom području ne bi moglo razmišljati o razvoju turizma, kao osnovne privredne grane, da problem nestašice vode nije riješen 2010. godine izgradnjom regionalnog sistema vodosnabdijevanja, kada su obezbjeđene i više nego potrebne količine vode za piće visokog kvaliteta.
– Kao rezultat tih napora u 2015. godini, već četvrti mjesec imamo značajno povećanu isporuku vode iz regionalnog vodovoda, koja je rezultat ne samo hidroloških uslova već razlog leži i u činjenici da u ovoj – petoj godini od početka rada, JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, prvi put ima potpisane ugovore o kontinuiranoj isporuci vode sa svih pet lokalnih vodovoda spojenih na regionalni vodovod, dok je sa opštinom Herceg Novi sklopljen sporazum o periodičnom preuzimanju vode iz regionalnog vodovodnog sistema tokom 2015. godine u periodu od 1. juna do 31. decembra. Ovo privremeno rješenje spajanja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem je omogućeno zahvaljujući podršci Opštine Tivat i D.O.O. „Vodovod i kanalizacija” Tivat, jer se isporuka vode iz regionalnog vodovoda obavlja preko infrastrukture tivatskog vodovoda, kaže se u saopštenju.

Picerija i restoran

KOLIČINE KOJE PREUZIMAJU LOKALNI VODOVODI
Današnja isporuka od 858 l/s predstavlja 18,3 % više u odnosu na rekordnu isporuku iz sistema regionalnog vodovoda od 725 l/s , 18. avgusta 2013. godine. Na današnji dan se u lokalne vodovodne sisteme iz regionalnog vodovoda isporučuje:
– 374 l/s Budvi što je za 100 % više u odnosu na 187 l/s istog dana prošle godine;
– 139 l/s vode Tivtu što predstavlja rast od 85% u odnosu na prošlogodišnjih 75 l/s;
– 120 l/s vode Kotoru što je za 50% više u odnosu na 80 l/s istog dana prošle godine;
– 90 l/s vode Baru, dok na današnji dan prošle godine od strane ViK Bar nije preuzimana voda iz regionalnig vodovoda;
– 75l/s vode Ulcinju, odnosno 200 % više u odnosu na 25 l/s istog dana prošle godine i
– 60 l/s vode Herceg Novom, kojem istog dana prošle godine nije isporučivana voda iz sistema regionalnog vodovoda.
Navedeni podaci jasno govore koje bi posljedice zbog nestašice vode osjećali građani da nije obezbijeđeno dodatno vodosnabdijevanje iz regionalnog vodovoda.
Iz Regionalnog vodovoda se zahvaljuju Crnogorskom elektro prenosnom sistemu i funkcionalnoj cjelini distribucije, Elektroprivrede Crne Gore, na profesionalnom i partnerskom odnosu. Oni su u stalnoj, dvadesetčetvoročasovnoj, komunikaciji sa ovim J.P. i zahvaljujući čijem profesionalnom i brzom reagovanju nema problema u napajanju koje bi izazvalo prekid rada pumpnih postrojenja regionalnog vodovoda.
Smatarju opravdanom viziju Vlade Crne Gore da i u vremenu ekonomske krize od 2007. do 2010. godine, uloži značajna finansijska sredstva u izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja, drugog po vrijednosti i značaju infrastrukturnog projekta, do sada realizovanog u Crnoj Gori.
– Opravdanost te investicije ogleda ne samo u činjenici da od 2010. godine nema više razloga da stanovništvo Crnogorskog primorja trpi nestašice vode, već i u činjenici da je to bio podstrek za ubrzan razvoj turističke privrede ovog područja, jer u samo dvije opštine, Tivtu i Herceg Novom, danas imamo relizaciju prestižnih turističkih projekata vrijednih preko 2 milijarde eura, čija realizacija ne bi bila moguća, da posredstvom regionalnog vodovodnog sistema nijesu dopremljene nedostajuće količine vode, visokog A1 kvaliteta, zaključuje se na kraju saopštenja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code