IZBJEGNUTA VELIKA HAVARIJA NA DOKU I ITALIJANSKOM BRODU „SOUTH RIVER“ U BRODOGRADILIŠTU...

IZBJEGNUTA VELIKA HAVARIJA NA DOKU I ITALIJANSKOM BRODU „SOUTH RIVER“ U BRODOGRADILIŠTU BIJELA

137
0
Podijeli

Skoro 200 bijelskih stečajaca spriječilo je jutros potonuće italijanskog broda “South River”, kao i malog doka na kojem je vezan, a moguće i susjednog velikog doka. Izbjegnut je ekološki incident od kojeg bi se bijelski zaliv teško “oporavio”, kazao je Radiju Jadran, predsjednik Sindikata, Mladen Krivokapić.

– Brod je po dnu šupalj, odnosno sa otvorima za “čepove” tankova balastnih voda dok je u doku. Tankovi se tada nikako ne smiju puniti vodom, dok je brod vezan, na doku. Međutim, neko je, a nisu naši radnici, začepio te otvore i napunio 10 hiljada litara vode. Dok se nakrivio, jer ne može da podnese toliko količinu vode i izgubio je balans. Odmah smo jutros po dolasku na protest, u 7 h, svih nas dvije stotine radnika, krenuli da uklonimo čepove i pustimo vodu, priča Krivokapić.
Svaki brod mora biti u ravnoteži kada je pod teretom i u plovidbi. Za to služe tankovi sa balastnim vodama, koji se prazne kada brod dolazi u dok, da bi imao što manje tereta. Kako Radio Jadran saznaje, prilikom dokovanja italijanskog broda „South river”, na kome je remont završen i koji bi mogao i da isplovi, uz neke manje intervencije, ispuštene su balastne vode i skinuti čepovi sa tankova. Međutim, izgleda da je posada, ko zna iz kojih razloga, nabavila druge čepove i počela da sipa vodu u tankove. Moguće da su na taj način htjeli da izvrše dodatni pritisak da se posao završi i da što prije napsuti Bijelu.
Prema riječima Krivokapića, sve se izgleda desilo tokom noći i alarmantna situacija ih je dočekala jutros, reagovali su odgovorno i sumnjaju da je riječ o latentnom pritisku na stečajce kako bi prekinuli štrajk i krenuli sa remontovanjem brodova.
Na italijanskom “South riveru” trenutno je između 300 i 400 tona nafte i da su bivši radnici Brodogradilišta stigli možda pola sata kasnije ekološku katastrofu više ništa ne bi moglo spriječiti.
“Nisu to veliki “čepovi” i mogu se “spakovati” u torbicu, džepove, bilo gdje… Mi ne stojimo ovdje po 24 sata, a posada italijanskog broda ulazi i zlazi nesmetano i ne smiju da se “diraju”. Možda je to napravio neki privatni tokar tu iz okoline, ali pitamo vas i javnost i sve – kome je bilo u interesu da se napravi tolika havarija?” – u čudu je Krivokapić.
Kako dodaje, obavijestili su i bivši menadžment, pa je i bivši izvršni direktor Petar Tušup odmah došao na lice mjesta, iznenađen čitavom situacijom. I kapetan “South rivera” je bio iznenađen, tvrdi Krivokapić:
“Čovjek ne zna šta mu se dešava na brodu – pa to su priče za malu đecu. Smatramo da je to neko namjerno uradio da se opet sva krivica svali na radnike Brodogradilišta”, kategoričan je Krivokapić.
On javno pita predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, koji se kako kaže, u cijeloj priči, našao “prozvan” – šta je on uradio da spriječi havariju u Brodogradilištu i akvatorijumu Boke?
Krivokapić dodaje da je sa ostalim dokovima i brodovima za sada sve u redu, te da nema izgleda da bi moglo da se desi nešto slično. Bivši radnici Brodogradilišta postupili su po svojoj savjesti i napravili ono što je ljudsko, dokazujući da i dalje imaju odgovoran odnos prema firmi koja ih je do juče hranila. U štrajku ostaju do dobijanja pismenih garancija da će im zahtjevi oko isplata zaostalih zarada, drugih naknada i otpremnina, povezivanja radnog staža, biti ispunjeni.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code