Izbor: Kanadsko-izraelski investitor novi potencijalni partner za Institut Igalo

Izbor: Kanadsko-izraelski investitor novi potencijalni partner za Institut Igalo

3106
16
Podijeli

images_slike_logo_izbor_logo_2Povodom obustave privatizacije Instituta dr Simo Milošević i raskida kupoprodajnog ugovora sa IWG grupom iz građanske liste Izbor navode da se time potvrdilo ono što su u proteklom periodu govorili javno i više puta  predsjedniku Tenderske komsije, Branku Vujoviću:

“IWG nije respektabilan kupac“. U saopštenju dostavljenom medijima iz Izbora navode nekoliko važnih momenata: ostaje problem duga Instituta prema Jugobanci od 9 miliona eura, imaju potencijalnog novog kupca za Institut Igalo, kandasko-izraelski konzorcijum, kao i uskoro sjednicu Vlade Crne Gore u Novom o privatizacijama i budućim projektima.

Picerija i restoran

Iz Izbora podsjećaju da dokumentaciju koja je potvrđivala da IWG nije validan kupac: osnivačka akta i finansijski izvještaji koje su  odmah dostavili i medijima i tako prvi ukazali na ono što se sada dogodilo:

– Takođe, podsjećamo da je Izbor, iako u periodu parafiranja ugovora sa IWG, glasao na sjednici SO da se Institut Igalo treba privatizovati, jer smo mišljenja, da bi u suprotnom mogući stečaj ostavio porodice 700 radnika, dugo sticanog medicinskog kadra, bez primanja i spriječio dalji razvoj ove ustanove. Konačnim dokazom izostanka boniteta kupca IWG grupa Izbor sugeriše i nastavlja borbu za oživljavanje, ne samo preživljavanje  Instituta, privrednog  giganta  Opštine Herceg Novi i rijetkog zdravstvenog potencijala u regionu – navode u saopštenju iz Izbora.

Tvrde da je sreća što je postupak obustavljen, mada, Institutu još  prijeti stečaj, zbog tužbe Jugobanke:

– Sa kamatom, riječ je o cifri od preko devet miliona eura. Prvo što sada treba uraditi jeste da to riješimo, a onda da započnemo pregovore sa kanadsko-izraelskim partnerom koji je zainteresovan za Institut i za saradnju, ali ne na osnovu kvadrata i nekretnina nego po metodi obrta i povećanja vrijednosti akcija Instituta na berzi.

Taj potencijalni partner je poslao Pismo o namjerama 29. aprila Opštini Herceg Novi predstavljajući svoj program planova sa Institutom –  saopštavaju iz ove građanske liste.

Dodaju i to da potencijalni partner garantuje da će promet Instituta podići na 200 miliona godišnje.

– Kada to postigne akcije Instituta ponudiće na berzi u Njujorku, Vašingtonu, Ontariju, uglavnom, na zapadu. Ideja je da Institut umreže sa zdravstvenim fondovima zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, da naprave medicinski fakultet u saradnji sa medicinskim fakultetom u Kanadi, i to tako da  bi nastava  tri godine bila organizovana  u Igalu, u Crnoj Gori, a tri godine u Ontariju. Studenti bi imali mogućnost da na kraju svojih studija imaju diplomu crnogorskog i kanadskog Univerziteta – obrazlažu iz Izbora.

Prema njihovim tvrdnjama, nije riječ o klasičnom modelu  privatizacije, već o vidu poslovno-tehničke saradnje. Institut bi u završnoj fazi bio doveden u fazu hotela od pet zvjezdica i bio bi umrežen u sistem hotela sa pet zvjezdica u zdravstvu. Ciljna grupa partnera bi bila oko 300 miliona penzionera i drugih korisnika Zapadne Evrope i sjeverno americkog kontinenta.

Lider Izbora, Dušan Radović, najavljuje da bi na putu daljeg razvoja Herceg Novog, radi izrade razvojnih projekata, uskoro trebalo da se jedna od sjednica Vlade održi u Herceg Novom, a strateške teme bi osim Instituta, između ostalog, trebalo  da budu i privatizacije u Herceg Novom i planski projekti poput “Porto Bono” na Luštici, kao i druga faza projekta “Herceg Novi – Evropska prijestonica kulture”.

16 Komentari

 1. Ovo je sve posledica jesenjih izbora a sto se DRKa tice on daje izjave kako vjetar puse palit ce gume pa blokirat magistralu,kad je bio postignut dogovor sa kupcem opravdavao je to brigom za radnike sad kad je rakinut on je opet zasluzan sat cemo sve cuti ha ha ha
  0  0
 2. Zbunjeni,što imaš protiv Kruša kad on radi za nas i našu državu, bez obzira na sve? On nikoga ne dovodi,jer oni dolaze sami, ali je on važna kopča,veza, signal i naravno iskusni politički menadžer,a mi samo mislimo da sve znamo.
  0  0
 3. Shvatate li vi da Institut nije opstinski nego drzavni.Ne mogu opstinari pa bio to Izbor ili Dps ili Acimovicka ili Radman primati i odlucivati o pismima partnera za drzavnu firmu.Ovo je jos jedna utopisticka ideja,za nepovjerovat.
  0  0
 4. Hahaha, IZBOR nema potrebe za preuzimanjem tuđih zasluga, nego baš suprotno, djelima IZBORA se drugi kite, ali nije bitno sve dok se napreduje. A pošto vidim da si zbunjen želim jednu stvar da ti razjasnim. JEDINI KO MOŽE, IMA VEZE PO CIJELOM SVIJETU I HOĆE da ovaj grad digne na noge, jeste Dušan Radović Krušo i IZBOR! I da nam nije njih, sad bi ti bilo gradilište u park ispod Titove vile. Eto čisto da više ne budeš zbunjen.
  0  0

Ostavite komentar

*

code