Izdati UT uslovi za osnovnu školu u Igalu

Izdati UT uslovi za osnovnu školu u Igalu

2761
6
Podijeli

igalo gomilaMinistarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi urbanističko tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju Osnovne škole. Predviđena gradnja je na dijelovima katastarskih parcela broj 200, 66 i 199 /1 Topla, u zahvatu Generalnog urbanističkog plana „Herceg Novi – izmjene i dopune u zoni Igalo, Šištet, Bare“, Opština Herceg Novi.

Kako su naveli u obrazloženju, pri rješavanju mreže školskih centara polazilo se od predviđenog broja školske djece i njihovog rasporeda po Mjesnim zajednicama, odnosno Rejonima. Predviđa se da će broj školske djece 2020. godine iznositi 6102, tj. 10,8% od 56500 stanovnika. Racionalnost mreže će se ostvariti maksimalnim iskorišćenjem postojećih izgrađenih kapaciteta i izgradnjom novih, te definisanjem racionalnih područnih škola prema gravitacionom modelu.

Picerija i restoran

Plan predviđa izgradnju osnovne škole kapaciteta 400 učenika, površine 6000m², zbog kompleksnosti i vrijednosti lokacije, definitivno rješenje bi se našlo konkursnom. Za školu bi se primjenio normativ 15m² po učeniku, preopručen po GUP-om 2001 za zonu Igala.

Pješački saobraćaj će se odvijati uz trotoare koji su planirani uz Jadransku magistralu i ostale saobraćajnice kompleksa. A kada je riječ o parkingu, zakonska je obaveza da svaku novu gradnju prati adekvatan broj parking mjesta, obično u odnosu 1 parking mjesto po novoizgrađenom stanu ili na 80m² poslovnog prostora. Parking mjesta se mogu obezbjediti u okviru garažnog prostora unutar ili van objekta, kao i na otvorenom prostoru unutar predmetne parcele.

Podsejćamo, početkom aprila grupa građana i roditelja djece koja pohađaju OŠ „Dašo Pavičić“ pokrenula je peticiju, koju je potpisalo 2326 Novljana, odnosno inicijativu za izgradnju osnovne škole u Igalu. Na njihovu inicijativu, predsjednica Opštine, Nataša Aćimović, je potpisala zahtjev za izdavanje UT uslova za lokaciju koja je predviđena za školu u Igalu.

Valentićka je tada kazala da je krajnje vrijeme da se riješi problem sa kapacitetima matične škole na Toploj. A i kako je Institut Igalo u fazi privatizacije, postavljalo se pitanje šta će biti sa 156 učenika iz područne jedinice OŠ „Dašo Pavičić“ u Igalu koji će pohađati nastavu naredne godine.

Sastanku grupe građana i roditelja sa predsjednicom Opštine, Natašom Aćimović prisustvovao je i potpredsjednik Dragan Janković, te predstavnici Agencije za izgradnju i razvoj grada i Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju.

6 Komentari

 1. Mogli bi se roditelji malo pozabaviti sa vrticem na Savini.Mnogo djece koji jedva cekaju da krenu u vrtic mozda nemaju tu mogucnost jer je vrtic zatvoren a u Igalu i na ostalim mjestima su vrtici prebukirani. Svi roditelji dobre volje treba da potpisu peticiju za obnavljanje vrtica na Savini. Vi Radio Jadran postavite clanak o tome pa se mozda nesto i uradi!
  0  0
 2. AKO BUDU CEKALI DOZVoLU KAO I SVI MI ,NECE BITI GOTOVO ZA 10 GODINA. U URBANIZMU JE TOTALNI HAOS, KAO DA TJERAJU LJUDE IZ NASEG GRADA . NIKADA TEZE DO DOZVOLE !!!
  0  0
 3. Za nica Dokle vise.Tacno prica za izbore,i je bila vase vlasti protekla tri mandata.Ovo je lrica roditelja koju je podrzala nova vlast i Ministarstvo.I bice skole zahvaljujuci njima.
  0  0
 4. I kad pocinje gradnja ako bog da I verige imaju ut uslove a nidje mosta I zaobilaznica oko igala I autobuska u meljinama.zivara do spanhole.lift do trga.pokretne stepenice do nidje
  0  0

Ostavite komentar

*

code