Izgradnja škole u Igalu na čekanju, do tada stvoriti bolje uslove u...

Izgradnja škole u Igalu na čekanju, do tada stvoriti bolje uslove u područnom odjeljenju

1329
11
Podijeli

Kako bi stvorili bolje uslove za obrazovanje djece iz Igala i okoline, roditelji djece koja pohađaju nastavu u područnom odjeljenju u Igalu pokrenuli su zvaničnu Inicijativu prema organima lokalne uprave, za izgradnju 40 godina očekivane škole u Igalu.

skola igalo djecije– Uprkos iskazanoj dobroj volji predstavnika lokalne uprave, ovo pitanje se iskomplikovalo imovinskim stanjem parcele predviđene za školu, i konkretno rješenje se još uvijek ne nazire. Opština, mora da obezbijedi  adekvatnu i nespornu lokaciju. Tek nakon toga se može očekivati da, u saradnji s Ministarstvom prosvjete, pokrenu konkretnije aktivnosti za obezbjeđenje uslova za izgradnju škole – navodi u saopštenju koordinatorka neformalne grupe građana pokretača Inicijative za izgradnju škole u Igalu, Ana Valentić.

Picerija i restoran

Uviđajući da je to procedura koja zahtjeva mnogo vremena, mi, roditelji djece koja pohađaju nastavu u područnom odjeljenju u Igalu, smo se trenutno više fokusirali na obezbjeđivanje boljih uslova rada u prostorijama koje se trenutno koriste. Napomenimo da je prošle godine nastavu u ovom objektu pohađalo 156, a ove školske godine ih ima 165.

Međutim, sanacija fiskulturne sale, koja bi obogatila nastavni sadržaj, ali i pozitivno uticala na zdravlje učenika, i dalje čeka realizaciju. Po proračunu Agencije za izgradnju Herceg Novog rekonstrukcija bi koštala 2100 eura.

skola igalo sala– Ta se prostorija nalazi u najgorem mogućem stanju, zidovi se od višegodišnjeg prodora vlage prosto raspadaju. Opština je izrazila spremnost da, preko matične škole, finansira i ovu investiciju. Prema jučerašnjoj informaciji iz matične škole, oni su završili neophodni postupak, i čekaju sredstva od Opštine. Najiskrenije se nadamo da će do kraja godine matična škola i opština zaokružiti proceduru, i uz podršku Agencije za izgradnju Herceg Novog,  tokom zimskog raspusta izvršiti neophodnu sanaciju fiskulturne sale – očekuju roditelji.

Kako podsjećaju, tokom ljetnjeg raspusta, akcija roditelja za prikupljanje donacija, u saradnji s privrednicima i lokalnom upravom je rezultirala nabavkom novih klupa i stolica. Djeca kući više ne dolaze izgrebana i poderane odjeće. Na tadašnje molbe za donacijama, neki se i sada odazivaju, tako da su na pomolu novogodišnja iznenađenja.

Nedavno, saradnjom roditelja, matične škole i organa lokalne uprave, postavljen je  ležeći policajac blizu prilaza školi,  čime je povećana bezbjednost učenika.

11 Komentari

 1. @Cake
  Podržavam ideju o samodoprinosu, ali da isključivo samodoprinesu pijavice koje su na opštinskom budžetu. Treba im svima od svake plate uzeti 10% i eto rješenja.

  Privatnicima i tako gule kožu i isisavaju posljednji cent iz džepa. Zbog toga me strah da kada bismo opet svi mi izdvajali samodoprinos za školu, da bi novac pojela opštinska administracija ili bi nestao bez traga.
  Ne bi nam bilo prvi put…

 2. Bila sam član roditeljskog savjeta O.Š.”Dašo Pavičić” daleke 1986.godine kada smo na dnevnom redu imali obezbjedjenje školskog programa izgradnjom Škole,na Šištetu,pa u okviru dječijeg odjeljenja Instituta Igalo,pa vidim da se ta tema nastvlja,i za moju unučad.Mnogo tužno,koliko se promjenilo vlasti u Opštini,da nikome nije falila ni dlaka sa glave,za lažna obećanja.Predlažem rješenjem gradjana naše Opštine sa samodoprinosom,za obrazovanje djece zdrave i bolesne,pa da se jednom počne?Generalno u svim školama je problem prostora,sa samodoprinosom deset godina,jedan segmen društva bi profunkcionisao?

 3. …ovo su nam državne,besplatne škole,nema para za bolje trenutno,jer su ….U lošijim uslovima se mnogo bolje uči,jer udobnost previše zamagljuje stvarnost,a život nije bajka.Najbolji đaci su bili pješaci,koji su imali zakrpe na džemperima i naučili su da se s mukom dolazi do cilja,važno je ko nas uči i što nas uči.Neka đeca samo uče,a roditelji manje filozofiraju.

 4. Svi sve znamo što i kako bi trebalo,ali kad se postavimo da radimo vidimo da to nije baš tako lako.A kad se biraju ljudi ne treba ni znanje,ni kvalitet,ni dokazi,samo veza i partija,neka neprovjerena karta, pa eto nam svijem rezultata,nema škole,a i ne treba nam još.Ima ih po Italiji,Americi i Srbiji,a kad se u Kumbor otvori privatna naćemo joj stotinu mana,jer je ođe.

 5. Slicna slika je i iz OS u Bijeloj. Oko 600 ucenika pohadja skolu u kojoj su sala za fizicko vaspitanje i svecana sala zastidje. Roditelji cute,pristaju na sve a djeca borave u vlaznim i ubudjalim prostorijama.

 6. Važno je da oni zamajavaju narod krpeći rupe po prigradskim putevima bacajući po koju lopatu asfalta a njima nije važno da riješe primaran problem Igala, izgradnjom osmorazredne škole.

 7. Čekamo akciju da i roditelji dece i omladine sazdrastvenim smetnjama osposobili dvojimškolarcima u istom objektu prostorije za rad i obrazovanje i valjda napokon uz fin.pomoć opštine…

Ostavite komentar

*

code