Izgradnja trajektnog pristaništa-rampe u Kamenarima privremeno stopirana

Izgradnja trajektnog pristaništa-rampe u Kamenarima privremeno stopirana

26
Podijeli

Zbog nedefinisanih imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji predviđenoj za izgradnu trajektnog pristaništa u Kamenraima, čitav postupak je privremeno obustavljen, saznaje Radio Jadran u Morskom dobru.

– Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je izradilo tehničku dokumentaciju, dok intezivno radi na rješavanju otvorenih pitanja i pronalasku optimalnog rješenja za izgradnju još jednog takvog objekata obalne infrastrukture. Trenutno se čeka da se stvore preduslovi za početak realizacije ovog projekta – kazali su iz Morskog dobra.

Picerija i restoran

Oni su još krajem 2017. godine najavili izgradnju pristaništa-rampe za trajekt u Kamenarima, koje bi trebalo da rastereti postojeće prilaze, posebno tokom ljetnje turističke sezone.

Javni postupak za izbor izvođača najavljen je za prvi kvartal ove godine, a vrijednost radova procijenjena je na 213 hiljada eura.

U AD Pomorski saobraćaj kazali su nam nedavno da očekuju da sa Morskim dobrom dogovore do kraja godine detalje oko gradnje i finansiranja pristaništa.

Lokacija bi trebalo da bude pored sadašnje sjeverne rampe za iskrcaj automobila u pravcu Veriga. Pristanište je u obliku kose rampe, sa planiranom funkcijom i namjenom, kao i postojeće.

Njegovom izgradnjom obezbijedilo bi se funkcionalnije, bezbjednije i brže odvijanje saobraćaja na trajektnoj liniji Lepetane-Kamenari i obratno. Dužina pristaništa biće 14 metara.

26 Komentari

 1. Dosta ste krali i vozili dizele i gradili kuce i pjancili se po kafanama i ponasali se bahato na ustrb ostalih rqdnika drugih preduzeca recimo JBB.Gospodo ne kazem da je sada pravdq ali socijalizam je davno zavrsen i gospodo treba rukave zavrnuti i raditi .Sve dati privatnicima a ne traziti lezi lebe u Javnim preduzecima i opstini i drzavnim sluzbama .i njima ce doci kraj polako kao i svemu sto je dosao Grcka namje na dihvat ruke u svakom smislu .

 2. Vlasnik Pomorskog saobraćaja (trajekata) se ponaša kao da ostvaruje svoj prihod (za svoj džep!) kao da radi u “Tunguziji”, nije ga briga što svoj prihod ostvaruje u naseljenom mjestu i što svojim radom veoma ometa normalno funkcionisanje građana Kamenara, Jošice u Đurića. Pa malo mu je i to, nego hoće da na siledžijski način otme i deo uređenog , jedinog, šetališta u Kamenarima. On se ponaša kao da je sam sa svojim preduzećem, kao da niko više ne postoji u Kamenarima. Poznato mi je da je kontakt predstavnika lokalne samouprave (MZ Kamenari) sa njim “neostvariv”, jednostavno “neće” da razgovara sa predstavnicima lokalne samouprave.
  Zbog toga MZ Kamenari, u cilju zaštite ambijentalne cjeline Kamenara od neopravdane devastacije obale, moraju da se OŠTRO SUPROSTAVE ovakvom nastojanju. Predlažem sledeće poteze:
  1. Zahtevati od Morskog dobra da hitno povuče saglasnost za izgradnju još jednog pristaništa, jer će sa na taj način stvoriti potpuni kolaps na najužem dijelu Kamenara, na najvećoj krivini, gdje i danas postoji neregulisan saobraćaj;
  2. Zahtevati od predsjednika opštine Herceg Novi da nadležne službe povuku građevinsku dozvolu (ako je već izdata);
  3. Sa ovim problemom i problemima Kamenara upoznati nadležno ministarstvo Crne Gore;
  4. Raspisati lokalni referendum gdje bi se građani Kamenara, Jošice i Đurića izjasnini o tome da li su saglasni da se umjesto uređenog šetališta (sa crvenim kamenom) izgradi još jedno pristanište , koje bi koristilo preduzeće Pomorski saobraćaj.

  17
  1
 3. Veliki dio akcija u “Pomorskom saobraćaju” je imao Fond PIO. Država je u bescijenje prodala koku koja nosi zlatna jaja. Umjesto da se u Fond PIO slivaju dividende od catara, danas država smišlja planove kako će do maksimuma otežati odlazak u penziju. I zagorčati posljednje dane života i sadašnjim i budućim penzionerima.

  24
  • A ko je fondu PIOu dao akcije Pomorskog Saobraćaja, Sveti Petar?
   Lokalna uprava je bila osnivač ovog preduzeća, da li je to bilo zakonitoi ili ne ne znam. Kako je državna uprava postala većinski vlasnik? Lako, zahvaljujući lokalnim podanicima. Isto je i sa Jadranskim brodogradcilištem Bijela.

   9
   2
 4. Nema niti Kamenaraca niti Lepetanaca.Da ih ima blokada barkama,obadvije obale pa da vidimo.Ovako uništavaju malo po malo mala primorska mjesta zarad bjesomučne otimačine i ličnog bogaćenja pojedinaca.Bahati vlasnik čuven po sintagmi “tražite pomoć u fondu PIO” aludirajući da tobože njegovim prometom puni taj fond,pokazao je svu beskurpuloznost novokomponovanih biznismena kojima je omogućeno lično bahaćenje i vlasnički cinizam.Mještani organizujte se,zajedno dvije obale,pokažite da ste jedinstveni u očuvanju ovo malo obale što vam je preostala,od okupacije rusa i Banova

  74
  • Ovde uz stanovnike Kamenara i Lepetana treba da stanu i ostali. Mnogo je među samim meštanima starih, majki sa decom (čiji su muževi na plovidbi) i njima treba pružiti podršku. Od Igala, kroz ceo zaliv… svi koriste trajekt i samo udruženi mogu biti primećeni.

   12
 5. Mjestani bi trebali da ne placaju vise od 1E trajekt…jer trpe buku i smrad po citavi dan i noc …narusen im je kvalitet zivota ne njihovom krivicom…i treba da budu kompezirani za to..
  Jadrolinija trajekt od Makarske do braca za auto do 9 putnika je 130 kuna to je putovanje malo vise od 1 sata ..tako ova pljacka Kamenari Lepetane par minuta…i jos redari i radnici tako neljubazni i bezobrazni da je cudo da nije bilo organizovanih blokada puteva i prilaza…ja stanem na sami kraj da sacekam dijete sa trajekta minut a trci glavonja da izazove kavgu ne moze dere se mici autoo…o uzasa..a kada naidje neki bmx56 ..prave se da ne vide okrecu glavu..dvonogi cuvari..
  A napravice se i taj most vise da se narod naspava i odmori od drndanja…
  Napravise nam Austrougari puteve i trotoare ali uzalud kada jednu liniju pretvorise kroz gradice u parking…service….a Trajekt ni jedan Crnogorac nebi trebao da plati vise od 1Evro po automobilu…svi trpe zbog turizma a samo mali broj profitira…
  Gdje su tu privilegije za domicijalno stanovnistvo..??

  22
  1
  • “Privilegija za stanovništvo Kamenara” bila bi kroz uređenje Kamenara. Na malom prostoru Kamenara odvija se “veliki” transport sa “ozbiljnim” prihodima. Vlasnik Trajekata nije uložio ni jedan cent u uređenje Kamenara, osim onog dijela koji isključivo koristi za njegove potrebe. Nije ga mnogo briga za sve ostalo što nedostaje Kamenarima: pješačke staze, saobraćajna signalizacija, javna česma, pranje celog asfalta (naročito ljeti), javni WC,………..!
   Tu su najveću grešku napravili opštinski organi vlasti što pri prodaji janog preduzeća “Pomorski saobraćaj” nijesu ugovorili i obavezali vlasnika trajekata da jedan deo profita ulaže u održavanje i uređenje Kamenara. Naknadne priče da tu nešto može da uradi lokalna samouprava (MZ Kamenari) nisu tačne, jer vlasnik trajekata neće da razgovara sa predstavnicima lokalne samouprave. Tu jedino može da pomogne opština Herceg Novi, ali zašto oni neće da se uključe u rešavanje problema Kamenara, to nikome nije jasno!

   321
 6. Predlazem da se catare spoje ,sve jedna sa drugom pa da prelazimo ko preko pontonskog mosta,brze je masu,kad naidje kruzer otkace se da prodje,pa oper po istome.Kod Svete Nedjelje je jos blize.

  14
  1
 7. Ne privremeno, treba trajno zaustaviti, “STOPIRATI”, izgradnju predviđenog pristaništa, na sasvim neodgovarajućem mjestu. Ako se izgradi ovo pristanište sjeverno od postojećeg-u pravcu Veriga, doći će do potpunog KOLAPSA SAOBRAĆAJA na neuređenom prostoru, posebno na velikoj krivini, između kuća Katurića i Ćelovića, gdje je i sada “zagušen” saobraćaj u toku ljetnjih mjeseci. I gdje nema pješačkog prelaza i gdje nema trotoara i gdje postoji opasnost od saobraćajnih udesa!
  Nije jasno kako je dobijena saglasnost od “Morskog dobra” za izgradnju novog pristaništa na neodgovarajućem mjestu i bez saglasnosti lokalnih organa samouprave (vjerovatno niko nije zvanično obavijestio MZ Kamenari da se gradi novo pristanište!?).
  Ovo predstavlja i UZURPACIJU I UNIŠTAVANJE nedavno uređenog šetališta, koje je nakon dugog vremena uređeno za stanovnike Kamenara, Jošice i Đurića!
  MZ Kamenari treba da se OŠTRO SUPROSTAVI uzurpiranju i devastaciji ovog šetališta, radi privatnih interesa!
  Ako se nekom gradi novo pristanište treba ga graditi na prostoru iza svetionika (iza Sv. Nedjelje) i prevoziti vozila do pristaništa u Opatovu!

  22
 8. Nije ovdje pitanje kumova ni banova nego pitanje lokalne uprave i građana. Da li lokalna uprava zna šta se radi u Kamenarima? Da li su znali da se ruši autobusko okretište koje je služilo: putnicima, đacima i turistima da se sklone od vjetra, kiše i sunca i sačekaju da krene lokalni autobus za Herceg Novi. Trebalo je okretište da posluži istima da obave nuždu, kao i vozačima autobusa i kondukterima. Da li proevropske i transatlanske demokrate, pa PZP pa Simonida znaju gdje juče, danas i sutra vozači, kondukteri i šoferi zapišavaju teren dok čekaju autobus??? Kada su bili izbori za rukovodstvo mjesne zajednice, lokalna uprava je organizovla sve tako da se nastavi zapišavanje i ono drugo gdje ko stigne.

  24
 9. Izgradnjom još jednog pristaništa na delu severno od postojećeg je ustvari izgradnja pristaništa na delu uređene obale u Kamenarima. To je prava “ludost”, jer će sa na taj način stvoriti pravi kolaps u saobraćaju u Kamenarima. Biće povećan broj vozila koja prolaze najveći “tesnac” u Kamenarima, a to je najveća krivina između kuća Katurića i Đučića. U tom “tesnacu” koji je i sada često zagušen vozilima ne mogu da se mimoiđu dva kamiona ili dva autobusa. A pri tome nema mesta za prolaz pešaka, tako da su pešaci (a pre svega su ugrožena školska deca, za koje je ovo jedini put do škole!) veoma ugroženi pri prolasku kroz ovaj “tesnac” u kamenarima.
  Inače izgradnjom puta Lipci-Grahovo višestruko je povećan saobraćaj koji prolazi kroz Kamenare. Ako se tome doda i povećan saobraćaj koji “prolazi” preko trajekata, onda je to ogroman broj prolaska saobraćajnih sredstava kroz Kamenare.
  Kamenari nisu prilagođeni ovako velikom protoku saobraćajnih srestava (uzak kolovoz, nema traka za pešake, nema saobraćajne signalizacije, ni vertikalne ni horizontalne, nema policije koja će regulisati saobraćaj, već saobraćaj regulišu mornari sa trajekra (?), nema WC, nema javna česma za vodu, nema………..).
  I, na žalost, odgovorne nije briga. Pokušaji lokalne samouprave i ukazivanje na ovaj problem predstavnicima opštine Herceg Novi nisu dali rezultate. Oni se ponašaju tako kao da Kamenari nisu deo opštine Herceg Novi!
  Ne dozvolite izgradnju novog pristaništa na neodgovarajućem mestu. Kamenarima je potreban Projekat “Uređenje i regulacije saobraćaja u Kamenarima” , koji će biti izrađen od strane stručnih ljudi (nezavisnih od političkih stranaka). Kamenarima je potreban kvalifikovani izvođač radova koji će realizovati ovakav projekat (koji je nazvisan od političkih stranaka).

  25
 10. PO KOM OSNOVU CE MORSKO DOBRO (koja je valjda drzavna firma) FINANSIRATI POTREBE PRIVATNE FIRME!!!! Samo da ne plasiraju smjesnu pricu da je to zbog guzvi i haosa oko ulaska/izlaska sa trajekta. Pa taj haos pravi PRIVATNA FIRMA i ona TREBA DA FINANSIRA.
  Ovo je show sta se radi ovdje. Sta ceka Tomo Katuric????
  Neka ukljuci amasadora USA u ovu pricu. Ja cu im sigurno pisati.
  OVDJE NEMA SRECE DOK SE NE SKUPIMO SVI KOD TRAJEKTA I BLOKIRAMO MAGISTRALU. Cisti lopovluk!!!!
  A Bana ne zelim komentarisati. Ko ga je jednom vidio, jasno ce mu biti zasto ne zelim.

  132
  2
 11. Evo neka im gospodar i kum namjesti da naprave most i neka skubu pare kao i do sad od toga mosta,vazda im malo bilo, ali neka se vise ove skele micu u 21.vijeku. Sa kojim pravom zaposleni u Pomorskom s. smije zaustavljati vozila po magistrali?

  45
 12. “Njegovom izgradnjom obezbijedilo bi se funkcionalnije, bezbjednije i brže odvijanje saobraćaja”
  Na nacin da auta sa trajekta izlaze direktno na magistralu, a auta koja se ukrcavaju na trajekt za Lepetane prvo izlaze na magistralu pa onda 50m kasnije opet izlaze sa magistrale.

  Dosad su pravili jedan cep u saobracaju, a sad planiraju da prave dva i to nekako treba da “obezbjedi brze funkcionisanje saobracaja”.

  Ko je ovdje lud?

  48
  1
 13. Kakva je škrtica ovaj Dejan Ban, on misli da sve može džabe u životu da ima, a da mu ne bješe kuma Mila, još bi brao paprike kroz Zetu. Kako se ne plaši da će jednog dana narod Kamenara da ga uništi, kada ne bude više pod kumovim protektoratom, a taj dan će prije ili poslije svanuti.

  40
  2
 14. Kakvo nasilje trpi malo mjesto Kamenari od te firme “Pomorski Saobracaj” , pa to je strasno…taj covjek (direktor Dejan Ban) od kad je dosao u tu firmi samo zavodi diktaturu i samovolju u jednoj do njegovog dolaska normalnoj firmi. Takvo ponasanje jos nije zabiljezeno…i prema radnicima i prema mjestanima…cak je stigao i da srusi i objekat mz Kamenari u kojem je bio i objekat Poste. Okruzen je ljudima ulizicama i poltronima koji su mu prvi saradnici. Sve dok on bude prvi covjek firme nema srece ni radnicima ni Kamenarima…

  2443
  6
 15. NE DAJTE IM NIŠTA, POČNIMO DA GRADIMO MOST ILI BOLJE TUNEL,, DA SE OVAJ HAOS OD TRAJEKTA MAKNE IZ MJESTA ,ZAUSTAVLJAJU NORMALNO ODVIJANJE SAOBRAĆAJA,NE ZNA SE KO ULAZI PO REDU NA TRAJEKT-POTPUNI HAOS …. ONI SU NOĆNA MORA NAŠEG TURIZMA!

  57
  4
  • Redom ulaze svi normalni ljudi_vozaci koji imaju osnovnu kulturu,pa samim tim imaju i kulturu u saobracaju. A preko reda ulaze bahati i nekulturni,koji su dosli preko noci do para i voze dobra auta i onda misle da je put samo za njih napravljen.

   19

Ostavite komentar

*

code