Izgubljena bitka: Surlaš uništava i tretirane palme na Škveru

Izgubljena bitka: Surlaš uništava i tretirane palme na Škveru

41
Podijeli

Herceg Novi ima sve manje lijepih vizura za razgledanje ili fotografisanje. Već drugu godinu umjesto raskošnih kanarskih palmi novsku rivijeru “krase” obamrle grane, ili samo mrtva stabla, bez krošnji.

Nije lako priznati, ali izgleda da je vođena uzaludna borba sa crvenim surlašom za spas oko 1500 palmi.

Picerija i restoran

Fitosanitarne mjere  propisane Akcionim planovima resornog Ministarstva ne djeluju. Ili se loše sprovode, u nedostaku kadrova, novca, volje…

Iz lokalnog Komunalno stambenog preduzeća u Herceg Novom, tretirali su samo palme na javnim površinama, dok je surlaš harao na privatnim posjedima. Neke nijesu, međutim, stigli ni da “okrznu” pogledom. One na atraktivnim, turitistčki prepoznatljivim lokalitetaima, poput  Šetališta Pet Danica, parka Boka, ili ulaza u Gradsku luku, više puta su prskali hemikalijama…oni i radnici  posljoprivredne apoteka i garden centra “Zožeta”. Oni su ubrizgavavali insekticid u srž palmi. Radnici “Zožete” tenderom resornog Ministarstva su dobili da injektiraju 84 palme. Činilo se još prije mjesec da je to dalo efekta, ali…

Svi primjećujemo već destakovani park Boka i kako nestaje jedna po jedna palma.

Surlaš se okomio i na palme  u podnožju Starog grada i tvrđave Forte Mare, uprkos  hemisjkim tretmanima.

Tu, na platou kod spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, osnivaču grada, na Škevru i ulazu u Gradsku luku još daleke  1959. godine zasađeno je 7 kanarskih palmi.

– One su zasađene u čast sedam Jadranovih igrača, koji su osvojili šampionsku titulu Jugoslavije. Bila je to inicijativa arhitekte Sava Kraljevića, koji je bio jedan od načelnika u Opštini. Palme su sadili radnici zelenila Komunalnog, na čijem je čelu bio Lilo Trani. Čak je jedna palma bila niža, pa je postojala i anegdota da pripada najnižem vaterpolisti Dušanu Keši Bilasu – sjeća se predsjednik Skupštine PVK Jadran, Boro Mračević.

Za štetočinu surlaša to nije uopšte bitno, jednako su mu “ukusna” sva stabla, mlada i stara, sa ubrizganim otrovom, ili bez njega.

41 Komentari

 1. Da li iko u ovom gradu zna da biljka koju zovemo smrdelj pravi veliku stetu autohtonim biljkama i unistava ih…palme su unistili nesavesni koji su u odredjenom momemntu bili na pozicijama i zajedno sa surlasem delovali ,kao i ovi sada.Ali da se ne bi i druge biljke unistile,posecite bar taj smrdelj!Edukujte se vise!!!!

 2. Bolje žukvu, neće je napas surlaš kao palmu, ni maća kao divlju naranču. Plus će Palma biti zadovoljan što će brati ,,mimozu” i ljeti. Eto, svi zadovoljni.

 3. A radna grupa formirana sa početka godine ? Gdje su sad stručnjaci? Ne oglašavaju se a u naslovu izgubljena bitka .
  Ko se pozvao na odgovornost nek da izjavu .Ovako samo slušamo i čitamo da su formirane radne grupe, pa komisije. To nas ne interesuje nego rezultati njihove akcije.Nestručna lica pa sve kako nije trebalo biti.
  A palme nam pred očima iščezavaju i samo se čeka sjećanje na ukras grada .
  Sramota !

 4. a sto je toliko problem barem unistit ove bolesne?
  Lijepe su palme kad su zive, a kad su mrtve treba ih maknut. Ovako mrtvilo na sve strane. Barem uklanjanje stabala nije neka filozofija. Osim mozda ovim nasim strucnjacima indijancima..

 5. …i te kako su atraktivne ljute naranče i šipci,svi znaju đe ih ima i ne ustručavaju se da ih poberu.Ne možemo sadit samo ono oko čega nema rabote,i za palme smo mislili da ih treba samo gledat….a sve mu treba pažnja ako će se koristit.

  6
  1
 6. U gradu (državi) se ne može ništa normalno uraditi jer smo podijeljeni u klanove, familje, političke organizacije, ljuti jedni na druge i veoma željni osvete.

  Šta god krene da radi jedna grupacija, uvijek je osuđujuće od strane druge, treće… jer ti drugi, treći misle, “znaju” da bi to oni bolje, kvalitetnije.

  I evo vidimo kako to izgleda.

  13
 7. Neka se okupe svi koji znaju ili misle da znaju da rješavaju zajedničke probleme,jer je više dosta pametovanja besposlenih sveznalica.Platiti onome ko zna,a otpuštit one koji ne znaju,to je jedino rješenje.

  8
  3
 8. Palme ovamo, palme onamo, ovizi-onizi, prosetajte malo kroz Risan od autobuske, pravac Perast, vidjecete sto je Hirosima, mi protiv te bestije jos nemamo djelotvorno sredstvo, samo nejasno je koji to MI.

 9. Ovo sto se desilo nasim palmama je posljedica cistog nemara, kao sto se sve u ovom gradu radi polovicno ili nikako. Evo jedan primjer. Prije neki dan su dosli i pokosili zelenu povrsinu po naselju. Sve sto je pokoseno je ostalo na ulici da se susi i trune, nikad nisu pokupili za sobom. Upravo takav odnos imaju prema svemu,pa i prema palmama. Pitanje je ko je tretirao palme i na koji nacin. Da li su osobe koje su to radile kompetentne, ili su na nivou ovih sto su ofrlje pokosili, razbacali i otisli. Ili su mozda to jedni te isti? Nego, sta nam kaze Aleksandar Kovacevic na cinjenucu da cemo reci zbogom palmama?

  17
  1
 10. A što ćemo što nam je maća napala sve što jedemo,lozu,voće,masline? To nije izgleda bitno.A najviše su zabrinuti oni koji ništa ne rade konkretno.

  9
  2
 11. Ljudi moji
  Mora se podići na vißi nivo.Nije samo Novi ugrožen.Kroz Risan se proći ne može od muke i bespomoćnosti.
  Pa mi svi živimo od turizma.Ko će doći u ovaj horor.
  Molim vas tražite pomoć

  8
  1
 12. ja mislim da je krajnje vrijeme da se ona grupa ponovo sastane i da odluce da za tri mjeseca pocnu pisat projekat sta bi trebalo uradit, a ako bude padala kisa u novembru ili se bude cekala nova godina u decembru da odloze do daljnjeg, pa nedje u junu, julu da se eventualno po koja drenohirurgijica peki. Ja mislim da je ovo dobar plan. Eventualno neki konkurs opet za najbolji razlog zasto nista ne radit a?

  25
  1
 13. Kako bi bilo lijepo vidjet da bar jednom neko odgovora za nemar,nerad..propust.Šta li već,kako bi trebalo nazvati ovo ubistvo palmi.Prva vijest je bila,uvezene zaražene,promakle inspektorima fitosanitarne kontrole,ako se dobto sjećam…Ko su ti ljudi,dje su danas..Dali ih je iko pitao kako je ovo moglo da se desi.Strašno..i nisu samo za palme ovakvi,mi smo poligon za svjetski otpad hrane,lijekova.Ma svega.Sljedeći propust inspektora może biti zaražena hrana.I opet će biti nikom ništa.Deśava se.Bože pomozi.

  22
 14. Kanarske palme u Novskoj opstini su pod broj 1 nestrucno oguljenih stabala sto je doprinijelo neprirodnom izgledu a eliminisalo staniste prirodnih zastitnika palme koji bi zivjeli u kori i oblozi posjecenih grana ali neko se nasao pametan da ih guli …
  A tretiranje ? Ko garantuje da se to radi strucno i profesionalno..ni pse sa ulice ne uklanjaju sluzbe zaduzene za to a ne surlase..to je prica Crne Gore..
  Proputujte malo da vidite drugu sliku
  A ako treba imam dosta svjezih slika od prije par nedjelja da posaljem radio Jadranu iz vise zemalja od Dalmacije do Spanije da vide kako se rjesavaju komunalna pitanja i kako izgledaju nebrojene palme..

  20
  2
  • Surlas je napao ceo Mediteran i sire…Jole..nisi to znao???Samo sto po drugim zemljama uklanjaju uvele palme i rade to kako treba..vecina njih,inace isto tako kod nekih je krenuo i na druge vrste palmi..eto toliko,tako da nije bas interesantno citati toliko informacija koje nisu tacne..putuju jos neki,pa gledamo,raspitujemo se,citamo…

 15. Evo ja sada u Barceloni gledam bezbroj palmi sve izgledaju zdravo i veselo…
  Na splitskoj rivi Kanarske palme prelijepe i ogromne.. isto..Opatija..itd..
  To samo u Novome i Crnoj Gori
  Ne ide strucnjacima…
  Neka uzmu inostranu ozbiljnu kompaniju sa reputacijom i sa garancijama a ne neiskusne…
  To je mali broj palmi za medjunarodne standarde ..a ne servirati price kako ne moze i da je to skupo..itd..obidjite sa kamerama Dalmaciju i Spaniju..itd..pa pogledajte..

  25
  3
 16. Realno je i tačan komentar .Tretirane palme dendrohirurgijom su nakaze grada .Od divnih listova do nekakvih patrljaka za koje nema nade .Sramota za grad koji je po njima bio prepoznatljiv .Tuga i oličenje naše nesposobnosti za bitna ulaganja koja bi trebalo da se afirmišu za dobrobit turističkih ponuda .Pogledajte ali u našem okruženju nestaju kanarske palme koje će ostati samo na razglednicama grada.
  Dakle jedino rješenje je uklanjanje i sadnja autohtonog drveća .Vrijeme će pokazati .A vrijeme prolazi dok oni mozgaju.

  22
 17. Kad pojedu palme surlasi prelaze na druge biljke. Od nečega moraju da zive. Bicemo kao Hirosima poslije atomske. Ne zato sto je surlas neuništiv nego zato sto su gradske vlasti nesposobne i nestručne. Drugi gradovi su rijesili problem! Jedino ako nije planirano da umjesto palmi zasade sljive i kosovske bozure.

  23
  9
 18. Procijenite odnos nadležnih gradski organa (zelenilo i komunalci) prema ovoj pošasti iz primjera sa ulice:

  Kod raskrnice Orjenskog bataljona i Banjalučke ulice evidenta je zaraza kod nekoliko palmi. Zaražene su odavno, više od mjesec – dva, potpuno su propale, osušene grane se spustile do zemlje …
  Tek danas su došli nadležni da ih posijeku.
  Gospođi, koja je nadgledala posao skrenuta je pažnja da ima još palmi na javnim površinama u tom dijelu grada, koje su ”sumnjive”. Gospođa je jednostavno odgovorila: napišite prijavu!
  Naglašavam – riječ je o javnim površinama, i prometnim ulicama gdje zaposleni u komualnoj policiji i gradskom zelenilu svakodnevno prolaze.
  Odgovor ”nadležne” gospođe veoma je rječit primjer prema surlašu i svemu ostalom što se događa u ovom gradu iz sfere njihove nadležnosti.

  Još jedan dokaz o gore rečenom:
  Ispred zgrade, na javnoj površini imamo jednu veoma visoku lepezastu palmu, koja je sva zarasla, neodržavana. Suve grane padaju sa svakim jačim vjetrom, i predstavljaju opasnost za prolaznike. Kada sam zvao zelenilo, oni su rekli da ne mogu učiniti ništa bez naloga komunalne policije. A komunalna policija djeluje tek na poziv, kad se napiše pismeni zahtjev da izađu na teren, i uz to se mora platit 5 €.

  Zaista mi nije jasno koja je svrha te dvije gradske službe u ovakvoj postavci: gradsko zelenilo ne može da poseče osušene grane sa nekog drveta, bez naloga komunalne policije. A komunalna policija neće ništa da vidi bez pismenog zahtjeva sa uplatom od 5 €.

  BRUKA!

  39
  1
 19. To je zagađivanje okoline, gubljenje vremena i bacanje novca. Najbolji je jednostavni plan: posjeci i zasadi drugu vrstu palme. Cijena je ista kao za hemiju i radnu snagu, ako se zasade palme do 2 metra visine. Porašće za desetak godina kolike su i ove bile. Svi znamo šta je bolje, da se spasu postojeće palme, ali je to nerealan plan. Koliko god hemije, rada i novca uložili, te palme su mrtve ili će to biti uskoro. Ne možemo oživjeti mrca, koliko god nam drag bio. I to je to.

  33
  2
  • Porto Montenegro je nekako uspio. Nica isto. Moguce je, al ne sa nasim “pusti me stat” mentalitetom. I dje se ne konta da, da se stego kaish za kulture ove godine, se moglo preusmjerit dovoljno para da se sve palme injektiraju. I manja bi steta bila sto nije bio koncert Vlada Georgijevog ili sto se za karneval surlasa nije puklo para koliko je dovoljno za 300 palmi injektieanih

   31
 20. A generalno sta napravise od tog platoa i skvera. Prvo je Deki Almighy okinuo bor da bi postavio tvrtka sa krstom koji gleda u kafe Citadelu, onda te ograde oko benziske.. Da ne pricam o arhitektonskom resenju za bazen koji je raznio sklad koji je luka imala. Nikakve taj bazen nema veze za arhitekturom zapadnog podgradja, osim mozda sa renta vilama koje su prvi arhitektonski promasaj na skveru koji je uradjen.

  37
  4
 21. Apelujem na nadlezne da sade Borove, eukaliptuse i vashingtonske palme kad budu sadili od sredstava koje su dobili. Niska drveca tipa mimoza i maslina su lijepa al nisu dobra zamjena za palme. Njih je ok saditi na drugim lokacijama. U Dubrovniku su kameni borovi dominantni, i prelijepo pashu uz zidine i kamene kuce – dobar primjer alternative

  32
 22. ta u Citadelu sigurno nije ni prskana, jer je na privatnom posjedu.. To je prosle godine bio glavni izgovor. Sto se tice tog drvoreda na skveru, druga sa setalista je sumnjiva. Ona kod rica isto, a ta kod rica je kultna, mozda najkultnija od svih.

  16
 23. Ajde to, nego je pitanje sta ce se zasadit umjesto njih. Mislim da bi iz gradskoh zelenila trebali ponuditi po par opcija za lokaciju pa da gradjani se izjasne putem ankete ili nekako. To sto se zasadi ce definisat izgled grada narednih 100 godina, red je da svi zajedno odlucimo o buducnosti

  16
  2

Ostavite komentar

*

code