IZLETNIČKA SEZONA U NOVOM – PETAR MARIĆ: „BOGU FALA, NE MOŽEMO SE...

IZLETNIČKA SEZONA U NOVOM – PETAR MARIĆ: „BOGU FALA, NE MOŽEMO SE POŽALITI“

322
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Iz godine u godinu u Herceg Novom je sve više izletničkih brodova, koji prosječno mogu da prime po 30-ak putnika.

Onih registrovanih je preko 30 i mnogi vlasnici imaju u floti po nekoliko plovila, različitog kapaciteta, brzine i komfora.
S godinama “usavršen” je booking, pa je sve manje onih koji hodaju po plažama i prodaju izlete. Jer, Gradska luka na Škveru je glavno odredište za prodaju i polazak do luštičkih Rosa, Žanjica, Plave špilje, Mamule, paraških otoka, Kotora, Tivta, Budve.
Razgovaramo sa vlasnikom “Orke”, Petrom Marićem, koji je zadovoljan sezonom:
– Bogu fala, ne možemo se požaliti, s obzirom što se dešava okolo. Vrijeme nam je ove godine išlo na ruku. Malo smo kukali što je vruće, ali mi smo takvi. Kukamo i kada kiša pada i kad je sunce. Ali nama je bolje kada je vruće, ima više izletnika. Zadovoljan sam.
Većina izletnika je iz regiona, Rusije, Slovačke, Poljske i Marić primjećuje da se mnogi vraćaju u Novi, jer ga jednostavno vole.
– Čini mi se da neki vole ovaj grad kao ja što sam se tu rodio. Usljed nekih drugih nedostataka koje bi trebalo otkloniti, gosti ipak “sve progutaju”, osjećaju se kao domaći i vole Herceg Novi. Brodići naprave malo štimunga za njih. Poplije se po neka lozica na brodu. Častimo, zapjevamo i to je lijep ugođaj – priča Marić.
Među vlasnicima izletničkih brodova je i jaka kokurencija, a tu novu unosnu granu novskog turizma naš sagovrnik ovako komentariše:
– Ako se vratimo unazad 25 godina imali smo 5000 hotelskih kreveta, dok je bila UTRO Boka. Tada je sezona trajala 4 mjeseca i bila su 4 izletnička broda “Bokaturista”. Danas imamo skoro 40 brodova, a velike hotele možemo nabrojati na prste jedne ruke. Sve to utiče da sezona bude puno kraća. Ona danas traje 45 dana i ako se pomolimo Bogu da nema kiše, to je to. Sve ispred i iza je “krpljenje”.
Primjetno je ove godine da su turisti zadovoljni što mogu da obiđu uz Stari grad Herceg Novi i tvrđavu Forte Mare, dodaje Marić. On ipak žali što niko godnama ne preduzima ništa da se sačuva stara Citadela. Zidine bi mogle da se onda povežu od mora do Kanli Kule:
– Imali bismo zidine kao u Dubrovniku, Kotoru. Treba i produžiti mulo, postalo je tijesno. Vezujemo brodiće jedan uz drugoga. Nemamo nego jednu pumpu u Luci. To su neke stvari koje bi mnogo značile za sve nas koji živimo od sezone – kaže nam uz osmjeh Petar Marić.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code