Izletnički brodovi u Herceg Novom završili sezonu, ali najuporniji još plove

Izletnički brodovi u Herceg Novom završili sezonu, ali najuporniji još plove

3373
4
Podijeli

Iako je vrijeme dovoljno toplo i pogodno za kupanje, a i temperatura mora prijatna (23-24 stepena) turistička sezona, za mnoge je skoro završena.
brod-pajo-2Preko 30 registrovanijh izletničkih brodova, dva brza glisera, u Herceg Novom smanjili su broj linija do atraktivnih izletišta u Boki, posebno do poluostrva Luštica. Neki su već i privezali brodove. Ovu sezonu  je karakterisao kasni i kišni početak, mali broj ruskih gostiju, koji posebno u septembru vlasnicima brodova, kako su nam kazali, “pokrpe rupe iz maja i juna”.

Na moru se još mogu vidjeti plovila “Pajo”, vlasnika Duška Sučevića, ”Blue Grote” Dragana Ristića,”Calipso”, Miša Marića, ”Loro” Radivoja Begovića….

Picerija i restoran

Kapetan jedrenjaka” Pajo”, Duško Sučević, kome je izletnički turizam porodični biznis, pa imaju još nekoliko kvalittenih brodova, priča nam da  su startovali s izletima 1. maja. Radnu sezonu završavaju uglavnom 1. oktobra, mada to u praksi nije realno stanje.

– Sezona u Herceg Novom obično završi do 25. avgusta. Mi probamo i cijeli septembar ponešto da ”kljuckamo”, da se ne ugasimo odmah – navodi Sučević, čijim motornim jedrenjakom turisti plove čitavim Bokokotorskim zalivom.

Iako je djelovalo da je ovogodišnja sezona bila rekordna, Sučević je očekivao bolju posjetu izletnika, jer su, kako kaže, bile najave da će veliki broj ruskih turista doći na naše primorje, s obzirom na nestabilnu situaciju u Turskoj.

– Pored lošije posjete inostranih gostiju, na sezonu je uticao i veliki broj kišnih dana, pa je ona u Herceg Novom počela kasno. Ne kažem, da je to na nivou cijele Crne Gore, ali kod nas sezona je počela tek 27. jula. Tada su se popunili svi kreveti, pa i naši brodovi, u kojima je bilo dovoljno gostiju samo do 25. avgusta – kazuje Sučević.

Najveći hendikep Herceg Novog je i dalje nedostatak hotela i sve dok je parking na mjestu nekadašnjeg hotela Tamaris, a hotel Igalo zjapi prazan, biće deficit hotelskog smještaja.Samo ta dva hotela mogla su da prime 1000 turista, a danas su “rak rana našeg grada, podsjeća naš sagovornik:

– Ne mogu imati velika očekivanja od turističke sezone u gradu, gdje dva hotela u centru Igala, gdje živim i odakle vozim, nisu otvorena. Znači, tek kad se oni izgrade  mogu nešto očekivati, ovako krpimo što možemo i to je to.

“Pajo” je ranije plovio i za Budvu, ali ove godine od toga je odustao jer nema zainteresovanih. Ne isplati mu se da vozi poluprazan brod. Zato su se ograničili samo na Boku – Perast, peraška ostrva, Prčanj i Kotor, kao i Žanjic, Mamulu i Plavu špilju.

Sučević, koji je poznat kao veliki radnik i buker, poput svih koji žive na moru i od mora, ipak, je  optimističan. Smatra da će iduća sezona biti bolja.

brod-loro-3Onaj ko se “specijalizovao” za Rose je Radivoj Miki Begović sa svoja dva broda “Loro”. Za njega sezona nije bila loša, iako je nekih 15 dana drugi brod bio manje uposlen. Do polovine jula su najbrojniji stranci, a onda kaže počinju polako i domaći, koji i sada koriste lijepe dane. ”Loro” do Rosa saobraća ljeti i zimi, a tri linije svakodnevno dotira Opština Herceg Novi. Polasci su sa Rosa u 6.30, 13 i u 15 h, a iz Novoga u 13.30 i u 15.30. Tokom ljeta Begović uvodi i dodatne linije, u sopstvenoj režiji, pa je kada se sve uzme u obzir, zadovoljan.

4 Komentari

  1. Onaj koji zapravo jedini jos uvijek vozi,nije ni pomenut,ni na slici! Jasno je da se radi o najboljem i najpopularnijem brodu “Petar”. A za pomenute u vasem placenom tekstu sezona je odavno zavrsena.Pozdrav sa Skvera. PS. Iako je jasno da zbog vama dobro poznate rijeci u mom komentaru necete ovo objaviti,sasvim je dovoljno da Vi sami ovo procitate.
    0    0

Ostavite komentar

*

code