IZLOŽBA MIHAILA JOVIĆEVIĆA U BOGORODIČINOJ CRKVI NA PRČANJU

IZLOŽBA MIHAILA JOVIĆEVIĆA U BOGORODIČINOJ CRKVI NA PRČANJU

212
0
Podijeli

Jubilej izlozba prcanjSvečanost povodom 1.700 godina Milanskog edikta, 200 godina Njegoševog rođenja i 100 godina posvete Bogorodičine crkve na Prčanju, uveličaće izložbom slika jedan od najpoznatijih savremenih crnogorskih likovnih stvaralaca, Mihailo Mujo Jovićević.
Izložbu će otvoriti večeras u 19 h u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju apostolski nuncij za Crnu Goru Njegova Ekselencija Monsinjor Luigi Pezzuto.
Postavku Mihaila Muja Jovićevića činiće 40 slika religioznog karaktera, a centralna slika, čuveno Raspeće, visoka je 4 m i predstavlja izložbu za sebe, kazao je za Radio Jadran, župnik Bogorodičine crkve, don Ivo Ćorić. “Slike su sve religioznog karaktera, počevši od krstova, pa do raznih tematika inspirisanih Biblijom i hrišćanstvom. Inače, za slikara Jovićevića, don Branko Sbutega je svojevremeno rekao da je to “pjesnik koji ima najveću slutnju Boga kojeg je Crna Gora ikada imala”.
Don Ćorić je dodao da je ova izložba veoma značajna prije svega zbog obilježavanja godišnjice Milanskog edikta, 100 godišnjice Bogorodičine crkve na Prčanju, ali i obilježavanja 200 godina od Njegoševog rođenja, koji je posebno bio vezan za Prčanj, u kome još uvijek postoji njegova kuća za odmor.
Sjutra od 10 h u Bogorodičinom hramu ambasador Svete Stolice predvodiće pontifikalnu svetu misu.
Bogorodičina crkva na Prčanju je najveći sakralni objekat u Boki i jedan je od najvećih na Jadranu. Izgradnja je počela 5. maja 1789. godine kada su brodovlasnici iz Prčanja besplatno dovozili za nju bijeli kamen sa Korčule. Duga je 35, široka 23, a sa kupolom visoka 31 metar. Bogorodičina crkva izgrađena je po projektu mletačkog arhitekte Bernardina Maccaruzzia.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code