Izložba 200 starih dopisinica: Nastali smo iz ljubavi, a ne iz nužde

Izložba 200 starih dopisinica: Nastali smo iz ljubavi, a ne iz nužde

1509
0
Podijeli

izlozba dopisnice 080316 1 Kraj 19. i početak 20. vijeka obilježile su brojne turbulencije i ratovi, ali poštar je i u takvoj atmosferi donosio dopisinice, koje nisu bile zatvorene. Mogao je svako da ih pročita dok ne stignu do onoga kome su namjenjene. Čak 200 takvih dopisnica, uglavnom iz ondašnje Austrougarske i Njemačke, sa porukama ljubavi i naklonosti, našlo se na izložbi poznatog bosanskohercegovačkog kolekcionara Dragana Mučibabića, sinoć u Galeriji Josip Bepo Benković.
Direktor Muzeja Mirko Komnenović i Galerije Josip Bepo Benković, Đuro Beli Prijić, objašnjavajući razloge za ovakvu postavku dopisnica, organizovanoj povodom 8. marta, kazao je da konačno treba da završimo priču sa našim babama i sa njihovom pričom da ništa u životu nisu radile. Odnosno, sve su radile, samo ne ovo, što imamo priliku da sada čitamo:
– Mi ih večeras demantujemo. Znale su naše bake i da vole, i da ljube i da pate i znale su šta je erotika, sve su znale. Prema tome, mi smo nastali iz ljubavi, a ne iz nužde, jer „bijele kuge tada nije bilo“, ona se pojavila tek danas, kazao je prilikom otvaranja izložbe u prepoznatljivom duhovitom maniru Prijić.
Kolekcionar iz Bugojna, Dragan Mučibabić, inače košarkaški sudija i trener, osnivač je dva privatna muzeja. Prvi je posvećen antikvitetima i sadrži preko 30.000 eksponata i 100 tematskih kolekcija, a drugi Josipu Broz Titu. Voli ljubavne razglednice, iako u kolekciji ima i Uskršnje i vojne, ali i one koje se odnose na gradove.
izlozba dopisnice 080316 2– Kolekcionarstvom sam se počeo baviti prije skoro 40 godina, kada sam bio osamnaestogodišnjak. Isprva sam sakupljao klikere, markice, novčiće, a potom je sve to prešlo u strast. Zahvaljujući ocu koji je bio inženjer šumarstva, mnogo sam se selio, pa sam dugo vremena živio u Mađarskoj, Vojvodini, BiH gdje sam se rodio i svuda sam ponešto sakupljao – ispričao je Mučibabić.
On posjeduje dosta eksponata iz Crne Gore. Među nekoliko hiljada starih novčanica ima i crnogorske perpere i originalnu škrinju sa Cetinja. Sakupio je oko 150 tematskih kolekcija, pa tako od starih radio aparata ima 217 starih lampaša, oko 200 starih pegli, potom tu su kolekcije starih satova i druge.
Mučibabić je veoma ponosan i što je uspio da napravi Titov muzej u Bugojnu, jer je ujedno i član predsjedništva SUBNOR-a i Udruženja „Josip Broz Tito“. U sklopu Udruženja napravio je mini muzej posvećen bivšem predsjedniku SFRJ, sa par stotina eksponata.
– Kada je riječ o dopisnicama odnosno razglednicama, prvo sam počeo sakupljati razglednice gradova, a onda sam došao do jedne privatne kolekcije koju mi je donio prijatelj iz Austrije iz Linca, koja me je opčinila. Isprva sam sakupljao samo ženske likove, pa su mi se dopao način na koji su na dopisnicama prikazani ljubavni parovi, a onda su mi se dopale vojne ljubavne razglednice, pa Uskršnje, Božićne itd. Spadam u grupu kolekcionara megalomana i sada je sve to preraslo u jedni zbirku od preko 30.000 ekponata.
Ovaj strastveni kolekcionar donio je 600 razglednica u Herceg Novi, od kojih je izloženo 200 na temu ljubavi. Fasciniran je ženama onog doba, načinom odijevanja ljudi i načinom na koji su iskazivali emocije.
– Imam krasnu kolekciju koju mi je prodao unuk jedne dame. Njena ljubav bila je u Austrougarskoj vojsci i razmjenjivali su razglednice. Ona je sve to čuvala, to je veoma dirljivo, misli Mučibabić.
Upoređujući tadašnje izlive emocija sa današnjim vremenom on kaže da osjeća duboku žal za tim davnim prošlim vremenima, kada se ljubav više i ljepše iskazivala.
– Danas to nije tako. Vidiš curu koja ti se sviđa, nabaviš njen broj telefona, pošalješ joj poruku i vi ste se za jedan dan već sprijateljili i počeli zabavljati. A nekada su prolazili mjeseci i godine u dopisivanju. Čak je i sam motiv razglednice imao posebno značenje za primaoca, kazao je Mučibabić.
Izložba starih dopisnica, na kojoj je svaka posjetiteljka dobila crvenu ružu, biće otvorena do 20. marta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code