Izložba arhitekte doc. dr Borisa Ilijanića: Nove naučne činjenice o Starom gradu,...

Izložba arhitekte doc. dr Borisa Ilijanića: Nove naučne činjenice o Starom gradu, tragovi iz prvog vijeka

2
Podijeli

U Galeriji Josip Bepo Benković  u ponedjeljak, 5. juna, biće  otvorena izložba arhitekte doc.dr Borisa Ilijanića, pod nazivom “Herceg Novi, STARI GRAD Urbani razvoj kroz vijekove”.  To je tematska prezentacija interdisciplinarnog istraživanja prostora Herceg Novog i njegovog Starog grada.

Predstavaljen je vremenski kontinuitet ljudskog naselja na širem i užem području Herceg Novog od antičkih vremena do danas. Istovremeno izložba, kroz postavljene panoe, daje i nove stručne i naučne činjenice o Starom gradu i njegovoj okolini.

Picerija i restoran

– Te činjenice su da se GENIUS LOCI Herceg Novog, definitivno potvrđuje lokacijom TRAIEKTUS, na “Vojničkim banjama” iz I v.p.e., kao dvorom i kulom Travunijskog kneza Branimira (Legec) iz 987.g., a u širem lokacionom smislu to je RESINUM, Rimska stanica iz I v.p.e. na lokalitetu Čenići u Sutorini. Izložba je prilika da se Novljani prvi put na ovaj način bliže upoznaju sa urbanom genezom Herceg Novog i sigurni smo da će biti interesantna kako stručnoj tako i laičkoj javnosti- navodi direktor Gradskog muzeja Mirko Komnenović i Galerije Josip Bepo Benković, Đuro Beli Prijić.

Izložbu će u 21 h otvoriti arhitekta Slobodan Bobo Mitrović. Posjetioci će moći da je pogledaju do 13. juna.

2 Komentari

  1. Napokon da je neko sabrao infirmacije o naseljima na lokaciji HN prije Tvrtka. Kako smo postavili pricu o nasem gradu, ovdje kao da nicega nije bilo do 14. vjeka.

  2. Tako je,dajte narodu malo nauke da ne izludi od politike.Nauku približite i djacima da ne mrze školu,da ne bježe od nje daleko u oblake.Vratimo se korak dva,nije nidje preša.

    9
    2

Ostavite komentar

*

code