Izložba “Don’t Look, See”, Jasona Golda u Galeriji solidarnosti

Izložba “Don’t Look, See”, Jasona Golda u Galeriji solidarnosti

2308
2
Podijeli

Izložba fotografija pod nazivom “Don’t Look, See!”  (Ne gledaj, vidi!), autora, naturalizovanog Novljanina, Jasona Golda, biće upriličena u Galeriji solidarnosti, u srjedu, 12. aprila u 20 sati.

– Kada naučite da vidite onog ili ono u što gledate sa empatijom i razumijevanjem, tada čak i obično postaje lijepo – poručuje autor Jason Gold ovom izložbom fotografija.

Picerija i restoran

Organizator izložbe je Galerija solidarnosti, OJU “Muzeji” Kotor. Na otvaranju izložbe će govoriti kustos izložbe, istoričarka umjetnosti, Marija Mihaliček, a izložbu će otvoriti direktor OJU “Muzeji Kotor”, Andro Radulović.

Postavka  u galerijskom prostoru palate Pima, na 70 crno bijelih i fotografija u tri tematske cjeline, biće najkompletnije predstavljanje Džejsona Golda i njegovog fotografskog umijeća do sada.

Jason Gold je rođen u Londonu 1956. godine. Profesionalnom fotografijom se bavi od 70-ih godina XX vijeka. Početkom 80-ih radi ciklus društveno angažovanih fotografija: anti-aparthejd pokreta, kampanje za nuklearno razoružanje, štrajkova radničke klase i industrijskih previranja  iz Evrope i svijeta. Fotografije je objavljivao u britanskim i međunarodnim magazinima. Krajem 80-ih započinje interesovanje za portret i modnu fotografiju, a za vrijeme rata na prostoru Jugoslavije 90-tih godina kamerom bilježi ratne strahote.

Njegove fotografije objavljene su u publikacijama The Times, The Guardian, The Independent, kao i u okviru Getty Images servisa. Specijalno je za prestižni britanski list The Independent radio ekskluzivne fotografije sa Referenduma za nezavisnost Kvebeka.

U potrazi za egzotičnim mjestima putuje na Kubu i u Indiju, gdje pronalazi dodatnu inspiraciju za svoj rad. Od 1995. godine živi i radi na relaciji London – Herceg Novi. Jason Gold u Novom danas ima svoj studio, a veliki je prijatelj Crne Gore, zaljubljenik u njenu prirodu, ljude i kulturnu baštinu.

Do sada je izlagao u  Londonu, Herceg Novom, Nikšiću , Somboru i  Podgorici.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code