Izložba ikona u ljetnjikovcu Buća

Izložba ikona u ljetnjikovcu Buća

0
Podijeli

izlozba ikona tivat“Najljepše bokeške ikone“, naziv je izložbe koja će biti priređena u  kapelici sv. Mihovila u kompleksu ljetnjikovca Buća u Tivtu, u nedjelju 10. jula.

Tema je stoljetnja, a to je Bogorodica sa Isusom Hristom. Na izložbi će biti predstavljeno 30 najljepših ikona iz Boke Kotorske, koje su vjerodostojno uradili, prema originalima, vrijedni kopisti.

Picerija i restoran

U uvodnom tekstu kataloga biskup kotorski, Ilija Janjić naglasio je: “Čovjek ne zna čemu se više diviti: umjetničkoj izvrsnosti ili vjeri iz koje su te ikone potekle? Ne može se zamisliti kulturnovjerska baština Boke bez njenih ikona: onih prelijepih ikona Bogorodice, koja je Putokazateljica obiteljima kao majka, posrednica i zaštitnica, a pomorcima kao Zvijezda Mora i naposle svim vjernicima Pomoćnica Kršćana”.

U predgovoru Aleksandra Čilikova, u kojem je dato stručno mišljenje o ikonama i njihovom mjestu u Boki Kotorskoj, kroz istoriju slikarstva naglašeno je da ikone pripadaju dragocjenoj umjetničkoj baštini Boke Kotorske.

Izložba kopija ikona u katoličkom posjedu, koju organizuje “Gallery Galatea” predstavlja važan kulturni događaj, koji pored čisto umjetničkog, posjeduje i edukativni karakter – priliku da šira javnost upozna jedan, u nauci na izvjestan način zanemaren, značajan segment kulturnog naslijeđa Boke Kotorske. Na izložbi se prezentira jedna od najčešćih i najpoštovanijih tema starog ikonopisa – lik Bogorodice: Marije, Gospe, Notre Dame (franc. “naša Gospa”), Nostra Domina (lat. “naša Gospodarica”), Madone – Mea Domina (lat. “moja gospodarica”), Unsere liebe Frau (njem. “naša draga Gospa”), Theotokos (grčki Theos-Bog, tiktein-roditi), Mater Dei (lat. “Majka Božja”).

Postavku, u organizaciji Galatea Gallery i Centra za kulturu Tivat, otvoriće, u 21:30,  predsjednica Opštine Tivat, Snežana Matijević.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code