Izložba karikatura Muhameda Maxa Đerleka u Institutu Igalo

Izložba karikatura Muhameda Maxa Đerleka u Institutu Igalo

821
0
Podijeli

Muhamed Max Đerlek karikatura nesloga
“Nesloga”, izvor: http://sandzakpress.net

U izložbenom prostoru Instituta Dr Simo Milošević u SPA galeriji, u organizaciji Galate Gallery, u četvrtak će biti priređena izložba karikatura jednog od najpoznatijih karikaturista sa prostora bivše Jugoslavije, Muhameda Maxa Đerleka.
Postavka pod nazivom “Iz mog ugla” jubilarna je petnaesta samostalna izložba ovog eminentnog umjetnika, koji je izlagao od Novog Pazara do Berlina. Učesnik je i mnogobrojnih kolektivnih izložbi, na kojima se publici predstavljao u prethodnih dvadesetak godina.
– Zašto „Iz mog ugla? Zato što ne volim da mi bilo ko „servira” istinu. Želim da do nje dođem sam – kazao je Max uoči izložbe u Institutu.
U autorskom tekstu za ovu izložbu, kaže da je sam osmislio svoj ugao iz koga posmatra i tumači svijet, trudeći se da bude objektivan, da očisti svoj sud o viđenom i doživljenom od emocija i svega onog što bi moglo da učini da njegov komentar (karikatura) obesmisli subjektivnost.
Takođe je siguran, da je ono što radi vrijedno i da koristi nekom. On tako na svoj način promišlja o suštinskim odlikama ljudskog karaktera, o konstantnim ustaljenim odnosima i poput Robina Huda umijesto mačem, karikaturom otkida osmijeh od onih koji su od naroda oteli osmijeh i taj osmijeh vraća narodu. I sve to čini „Iz mog ugla”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code