Izložba na Gospi od Škrpjela: Ikone prenose Božiju milost

Izložba na Gospi od Škrpjela: Ikone prenose Božiju milost

1
Podijeli

Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski Ordinarijat Kotor – Župni ured u Perastu u saradnji sa Opštinom Kotor, organizovali su tradicionalno povodom Blagdana Velike Gospe u istoimenom svetilištu jubilarnu desetu izložbu, ovoga puta naslovljenu „Najljepše pravoslavne ikone u Crnoj Gori”.

Izložbu je u Pomirdbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela otvorio dr Antun Sbutega, admiral Bokeljske mornarice i ex ambasador Crne Gore u Italiji i pri Svetoj stolici.

Picerija i restoran

Istoričar umjetnosti dr Aleksandar Čilikov, navodi da “i pored izuzetnog poštovanja i značaja ikonopisa u katoličkim sredinama, molitveni karakter ikone svoje suštinsko ishodište nalazi u pravoslavnoj crkvi”.

U dogmatskom smislu ikona prenosi Božiju milost i posjeduje svojstva Svetih tajni. Sedmi Vaseljenski sabor, između ostalog, izričito određuje da „kada se molimo pred ikonom, bivamo osvećeni”. Drugim riječima, ako se vjernik molitvom obraća Hristovoj i Bogorodičinoj ikoni on se sa njima neposredno suočava. Posredstvom ikone stižemo u sveti i bezvremenski prostor. Upravo je osnovni zadatak slikara da omogući kontakt između vjernika i Boga, Hrista, Bogorodice, anđela i svetitelja – u tom suptilnom poslu to je apsolutno primarno u odnosu na umjetničku kreaciju koja svakako predstavlja svojstvo slikane ikone, ističe Čilikov.

Zlatno doba umjetnosti izrada ikona predstavljao je period srednjeg  vijeka. Nakon propasti Vizantijskog carstva i turskih osvajanja djelova jugoistočne Evrope, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, ikona u novim političkim okolnostima ne gubi na značaju o čemu svjedoče brojna djela nastala tokom Novog vijeka.

Galatea Gallery je uključila ovu izložbu u svoj program decenijske saradnje sa Župnim uredom u Perastu, jer je ovo već deseta izložba koju organizuje sa Biskupskim Ordinarijatom Kotor – Župnim uredom u Perastu,

U znak zahvalnosti povodom jubileja deset godina zajedničke organizacije izložbi u Pomirdbenoj dvoranini na Gospu od Škrpjela, Galatea Gallery je poklonila jednu sliku sa prethodnih izložbi monsinjeru Srećku Majiću.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code