Izložba Nadežde Radović “Vještina izrade dobrotske čipke“ u Kotoru

Izložba Nadežde Radović “Vještina izrade dobrotske čipke“ u Kotoru

0
Podijeli

U Istorijskom arhivu u Kotoru u četvrtak, 1. decembra u 19 h biće otvorena izložba Nadežde Nade Radović “Vještina izrade dobrotske čipke“ – zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

plakat-dobrotska-cipkaIzložba iz privatne zbirke Nadežde Nade Radović  drugi put će biti prikazana u Kotoru, a u organizaciji OJU“Muzeji“Kotor. Na izložbi će biti prikazane minijature kao i stolnjjaci, miljea i šalić sa motivima dobrotskog veza koji predstavljaju djela velike umjetničke vrijednosti 20. i prve četvrtine 21. vijeka.

Picerija i restoran

Dobrotski vez je prepoznat kao nematerijalno kulturno dobro i kao takav iziskuje zaštitu od stručnih lica radi dublje analize i istraživačko naučnog rada. Pojedinac ili lokalne zajednice nosioci su pojedinih elemenata nematerijalne baštine, pa samim tim imaju važnu ulogu u procesu zaštite i održivosti – stoji u najavi ove izložbe.

Nadežda-Nada Radović rođena je u Kotoru gdje je provela djetinjstvo i svoj radni vijek kao profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi u Kotoru. Dobrotsku čipku počela je da uči 1964. godine. Pokojna Anđica Đurović  bila je njena učiteljica. Imala je 24 godine kada je savladala teški i zahtjevni bod koji se radi najtanjim koncem, uvom od igle, da se čipka ne bi oštetila. Uradila je veliki broj šalova, marama, kravata i detalja za nošnju Bokeljske mornarice.

Izložbu će otvoriti sekretarka u sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Tijana Čađenović.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, a u organizaciji OJU “Muzeji“Kotor.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code