Izložba najpoznatijih pravoslavnih svetaca/ica u Tivtu

Izložba najpoznatijih pravoslavnih svetaca/ica u Tivtu

0
Podijeli

U kapelici Sv. Mihovila, u kompleksu ljetnikovca Buća u Tivtu, Galatea Gallery i JU Muzej i galerija Tivat priređuju sjutra veče izložbu „Ikone najpoznatijih pravoslavnih svetaca/ica, koji se slave u Crnoj Gori”. Postavku će u 21 sat otvoriti menadžer Opštine Tivat, Marko Petričević.

Istoričar umjetnosti, Dr Aleksandar Čilikova, podjsetio je u katalogu da su ikone (grčki: eikon / slika, lik..), reprezentativni izraz likovne umjetnosti hrišćanskog srednjeg vijeka, te da predstavljaju djela sa isključivo religioznom tematikom / likove Hrista, Bogorodice, proroka, svetitelja I svetiteljki, te ilustracije brojnih događaja iz istorije hrišćanstva.

Picerija i restoran

-U danas uobičajenoj terminologiji pojam ikone se prvenstveno odnosi na ostvarenja iz domena štafelajnog slikarstva karakteristična, dominantno za umjetnost pravoslavnog Istoka/ proizašle iz grandiozne slikarske tradicije vizantijske umjetničke kulture. Zlatno doba umjetnosti izrada ikona predstavljao je period srednjeg vijeka. Nakon propasti Vizantijskog carstva i turskih osvajanja djelova jugoistočne Evrope, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, ikona u novim političkim okolnostima ne gubi na značaju o čemu svjedoče brojna djela nastala tokom Novog vijeka – naglašava Čilikov.

Umjetnost slikanja ikona aktuelna je i danas o čemu svjedoče i djela – kanonski opravdana, slikarski kvalitetna i sa notom ličnog pečata – koja se predstavljaju publici u kapelici Sv. Mihovila u kompleksu ljetnikovca Buća u Tivtu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code