Izložba o peraškoj porodici Širović

Izložba o peraškoj porodici Širović

598
0
Podijeli

plakat porodica sirovic muzej perastU okviru proslave desetogodišnjice nezavisnosti, hiljadu godina crnogorske državnosti, kao i manifestacije Noć Muzeja, 21. maja će u 18 h biti otvorena izložba posvećena peraškoj porodici Širović.

Autorka izložbe, pod nazivom “Svjedočenja prošlosti Perasta porodica Širović, pomorci, trgovci, pisci i diplomate” je Danijela Đukić, kustoskinja – etnološkinja i antropološkinja.

Picerija i restoran

Izložba predstavlja članove porodice Širović, pomorske kapetane na jedrenjacima, kapetane austrijskog „Lojda“, ali i članove porodice koji su, kao pisci, riječju i djelom, ostavili dubok i neizbrisiv trag u istoriji svog grada. Biće prikazane fotografije, pisma, arhivska građa, model jedrenjaka, slike jedrenjaka i portret Martina Širovića.

Članovi porodice Širović bili su pomorci, trgovci, pisci i diplomate. Pripadali su kazadi Perojević što potvrđuje dokument u Spisima Opštine Perast iz XVIII vijeka.

Ovom izložbom Muzej grada Perasta nastavlja dobru dugogodišnju praksu i čuva od zaborava stare peraške porodice, a ujedno iznosi nove podatke o njima kao rezultat istraživačkog timskog rada.

Na otvaranju izložbe govoriće Petar Palavršić, kustos u penziji i autorka Danijela Đukić.

Izložbu će otvoriti direktor OJU ”Muzeji” Kotor, Andro Radulović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code