Izložba o podmorničarstvu u Tivtu: „Hrabri se ne boje“

Izložba o podmorničarstvu u Tivtu: „Hrabri se ne boje“

1
Podijeli

U Zbirci pomorskog muzeja u Tivtu izložbu pod nazivom „Hrabri se ne boje“ otvorio je sinoć ministar odbrane mr Predrag Bošković. Postavku je pripremio istoričar Dražen Jovanović povodom dva jubileja – 90 godina podmorničarstva u Jugoslaviji i 50 godina od početka operativne upotrebe podmornice „Heroj“. Izložba je podsjećanje na ulazak podmornica „Hrabri“ i „Nebojša“ u akvatorijum Tivatskog zaliva, 8. aprila 1928. godine.

– Poziv podmorničara oduvijek je bio povezan sa hrabrošću, požrtvovanošću i velikim odricanjem. Crna Gora je kroz svoju istoriju i u najskorije vrijeme pokazala da može da donosi upravo hrabre, odvažne i pametne odluke, kao sto je bila ona prošle godine. Kako je u izmijenjenim političkim okolnostima, kako na globalnom tako i na balkanskom nivou, prestala potreba za ovim zanimanjem u Crnoj Gori. Večerašnja postavka je primjer kako treba ovo zanimanje otrgnuti od zaborava i prisjetiti se svih onih koji su dali cijele sebe da bi podmorničarstvo  imalo dugu tradiciju  a u nadi da će opet zaživjeti. Hrabri se ne boje – kazao je ministar Bošković.

Picerija i restoran

Izložba sadrži fotografije i nautička dokumenta koja se odnose na podmornice “Hrabri” i “Nebojša” . Pokazuju kako su podmornice služile za obuku prvih kadrova podmorničara, gdje su provele II Svjetski rat i koja im je bila dalja sudbina. Tu su i podsjećanja na podmorničare koji su bili pioniri jugoslovenskog podmorničarstva.

Sekretar Udruženja veterana podmorničara Velike Britanije, Jan Vikers (Ian Vickers) govorio je o tome kako je podmornica „Nebojša“ provela rat, boreći se uz rame sa Britanskom kraljevskom mornaricom.

Kao i svake godine podmorničarima iz Crne Gore, okupljenih ispred NVO Podmoričar iz Tivta, pridružile su se njihove kolege iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a u čast jubileja gosti su bili i predstavnici Udruženja podmorničara veterana iz drugih zemalja Evrope.

Izložba će biti otvorena do kraja aprila.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code